Hlavní obsah
Sport

Návrat Ewertona, dvougólový Tanko a infarktový závěr. Baník bere tři body

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 / Tadeáš Bednarz

ilustrační fotografie

Na zápas Baníku a především jeho střeleckou formu po týdenní pauze jsme byli eminentně zvědaví. V posledních pěti zápasech Ostrava vstřelila pouhé čtyři branky, v minulých dvou se neprosadila ani jednou. Přesto na východ Čech přijela jako favorit.

Článek

Po sedmi minutách a gólu navrátilce Ewertona nic nenasvědčovalo tomu, že by baníkovci odjeli do Ostravy bez tří bodů. Leč, kvůli vlastní nemohoucnosti se ke třem bodům protrápili až v závěru zápasu.

Návrat Ewertona ve velkém stylu

Baník ovládl statistiky zápasu, s tím může být trenér Pavel Hapal spokojen. Kdo ale utkání sledoval, ten musel mít z počínání ostravské ofenzivy nepříjemný bolehlav. Útočná vozba Filip Kubala, David Buchta a obzvláště Abdullahi Tanko byli u míče dostatečně často na to, aby se utkání při jejich větší kvalitě jen dohrávalo. O přínosu dřívějších pilířů Riga a Bouly směrem do rozehry se dnes raději nebavme. Pokud se Ostrava mohla na někoho spolehnout, byl to navrátilec Ewerton. Jeden gól dal, byl na začátku i konci útočných akcí, chodil si pro míče, vymýšlel. Opět na hřišti patřil k nejlepším hráčům v modrém. Trochu děsivé, vezmeme-li v úvahu, že se velmi pravděpodobně s Ostravou v zimě rozloučí. Vyvstává otázka, zda je v silách Baníku jej udržet, případně nahradit.

Šťastná Hapalova ruka při střídání vytáhla spasitele Klímu

Hradec dobrou organizací hry a důsledností dlouho držel hosty na distanc a příznivém výsledku 2:1. Velkou měrou k tomu přispěl i Tanko. Kdyby proměnil všechny tutovky, mohl z toho být klidně debakl hradeckých. Obrat ve hře i výsledku tak nastal až v 76. minutě. V tu chvíli poslal Hapal na hřiště Jiřího Klímu, který delší čas stál kvůli zranění a po něm se do hry dostával jen málo. Jeho nasazení znamenalo pro Baník spásu. Klíma za necelých dvacet minut zašlapal naděje Votroků na bodový zisk dvěma finálními přihrávkami, které zužitkoval agilní Tanko. Řekl si tím o základní sestavu na úkor sice pracovitého, ale zatím neefektivního Kubaly?

Standardky pořád nic, chybí zakončovatel

Ve dvacáté minutě prvního poločasu Baník zahrával čtvrtý roh. Celkově od rohového praporku v utkání rozehrával osmkrát, pokaždé se stejným výsledkem. Nula, nic. K ohrožení brány soupeře se prostě nedostal. Neschopnost pomoct si standardkou Hapalovi a spol. konstantně bere šanci na body a celkově lepší výsledky, připomeňme kolik jich Baník zahodil v domácím utkání se Spartou. Ani dnešek nebyl výjimkou. Hráče schopné poslat do vápna dobrý balon v kádru najdeme, někoho schopného míč si najít a zacílit přesně už tolik ne. Jeden, možná trochu nepochopitelně, sedí na lavičce. Více jich však momentálně v dresu Baníku asi není. Možná je na čase se po nějakém porozhlédnout.

Osmá výhra v sezoně pro ostravské znamená návrat do skupiny o titul. Na šestém místě vystřídala Ostrava Mladou Boleslav, která ale odehrála o zápas méně. V dalším kole přivítají Slezané ve šlágru kola pražskou Slavii. Bez jejího kmenového hráče Ewertona to bude mít Baník velmi těžké. Nahradí ho v klíčové roli střelec Tanko?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz