Hlavní obsah

Nebyl dost talentovaný na fotbal, splnil si sen jinak. V sedmnácti se stal skautem slavného klubu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0/Mktecqro

Přinášíme vám příběh mladého skauta Slavie Andráse Soma, který si sice nesplnil svůj sen stát se fotbalistou, přesto v tomto sportu určitou formou zůstal. Je mu teprve 17 let a už je skautem jednoho z významných středoevropských klubů.

Článek

Co dělat, když nemáš dostatečný talent na fotbal?

Mnoho dětí má sen stát se fotbalistou. Vlastně je to docela smutné. Žijí tím řadu let a až s přicházející dospělostí drtivá většina z nich zjistí, že na to prostě nemají. Někteří se samozřejmě na fotbal vykašlou ještě dříve. I potom ovšem mají několik možností. Zůstat u fotbalu na amatérské úrovni, začít se věnovat třeba trénování (dětí nebo dospělých) či si vybrat jinou pozici v rámci tohoto sportu. Stát se skautem si asi mnoho z nich neplánuje, ale sedmnáctiletému Andrásovi se to povedlo.

Jeho zájem o pozorování a hodnocení mladých hráčů mu totiž přivál jednu velice atraktivní nabídku. Založil si twitterovou stránku a o pouhý jeden a půl měsíce později upoutal pozornost Slavie Praha. Posléze se stal jedním ze skautů klubu z hlavního města pro mládežnické kategorie. Jeho snem a další metou je pracovat pro Atlético Madrid. A proč by se mu to nemohlo splnit?

Inspiroval se jiným příběhem

Inspirací mu přitom byl jistý Uros Markovics. Srbský mladík, který si založil instagramovou stránku a na základě svých zkušeností ve hrách Soccer Manager a Football Manager v ní představoval hráče hodící se do jeho oblíbeného klubu Partizan. O rok později už působil jako stážista v bělehradském klubu a objevil mladé talenty jako je Kosta Nedeljkovič, který v současnosti hraje za Aston Villa.

Na základě své snahy a práce tak získal i placené angažmá. A stejně jako András Som je nyní zaměstnancem Slavie Praha. V pražském velkoklubu totiž vědí, že budoucí úspěchy (a tím i peněžní zisky) se odvíjí už od výchovy mladých talentů. A podobně velký klub je musí hledat nejen v Česku, ale i zahraničí.

Po prvotních začátcích přišel kontakt od profesionálů

Ale zpět s Somovi. Nejdříve psal o hráčích, které pozoroval v zápasech mládežnické reprezentace, ale později našel na základě doporučení i nadějné fotbalisty. Postupně získával zkušenosti, ale především vědomosti. Rozvíjely se i jeho analytické schopnosti. Absolvoval i vstupní kurz PFSA (Professional Football Scouts Association), který poskytuje základy pro začátečníky.

O něco později ho tedy kontaktoval hlavní skaut Slavie Praha a nabídl mu místo v klubu. Letos ukončí středoškolské studium a příští rok doufá, že bude studovat sportovní organizaci na Univerzitě Eötvöse Lóránda. Následně se chce díky svým zkušenostem a znalostem dostat až do zmiňovaného Atlétika Madrid.

Nenechte se odradit od svého snu

Tento příběh je jasnou ukázkou toho, že za snem si musíte jít a nesmíte se nechat odradit. Nikdy totiž nevíte, kdo vás může objevit a nabídnout vám životní příležitost.

Autor textu: Lukáš Loužecký

Zdroj: https://bunteto.com/egy-alom-nyomaban-17-eves-magyar-jatekosmegfigyelo-dolgozik-a-slavia-prahanak

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz