Hlavní obsah
Sport

Nejdůležitější zápas sezóny je tady. Co může rozhodnout derby?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Nejdůležitější derby pražských S v letošní sezóně je za dveřmi. Z lepší pozice do něj vstupuje Sparta, která má na svého rivala čtyřbodový náskok. Slavia tak musí hrát na vítězství, jakákoliv jejich ztráta pravděpodobně rozhodne o titulu letenských.

Článek

Kdo má větší šance, jaké utkání můžeme očekávat a kteří hráči by se mohli stát určitými žolíky?

V sobotu 11. května od 17:30 začne na Letné bitva, po níž bude jeden z předních týmů tabulky Fortuna ligy hodně zklamaný. Slavia v případě ztráty bodů, Sparta jestliže doma s vršovickými soky prohraje. Dá se očekávat hodně emocí, na které si ovšem musejí oba celky dávat pozor. Každá chyba může být tvrdě potrestána.

Vzhledem k tabulkovému náskoku se domácí nemusejí nikam příliš hnát. Přestože mají obrovskou útočnou sílu, čekám od nich spíše opatrnější hru se zabezpečenou obranou a snahami o brejky. Ostatně právě rychlé náběhy za vysunutou obranu jsou největší silou jejich smrtícího trojzubce. Skvěle to ukázal v minulém utkání na Slovácku Jan Kuchta, který hned ze dvou takových momentů vstřelil branku. Nakonec jich dala Sparta ještě o dvě víc.

Bude to tedy hlavní úkol slávistické obrany, pohlídat si trio Birmančevič, Kuchta a Haraslín. Jestliže se ovšem objeví v tomto složení. Je totiž klidně možné, že se do hry podívá i Olatunji, který už minule na Ogbua platil. Jejich souboje se staly takřka legendárními. Byla radost je sledovat. Haraslín potom může do zápasu nastoupit jako určitý žolík.

Ovšem pozor, zároveň se totiž jedná o souboj týmu s nejvíce vstřelenými brankami proti týmu s nejméně obdrženými brankami. Slavia dokáže v zadních řadách působit spolehlivě, ačkoliv to v minulosti díky některým individuálním chybám tak nevypadalo. Otázkou je, kdo se postaví do základní sestavy. Bude to trojice Holeš, Ogbu, Vlček nebo dostane opět důvěru Zima? Pravdou je, že nigerijský obránce je smolařem posledních derby, ale to už se snad opakovat nemůže ne?

Plusové body má za mě Slavia i co se týče brankáře. Jindřich Staněk momentálně působí o něco lepším dojmem než jeho konkurent Peter Vindahl, který neudržel čisté konto od 31. března. Tehdy dokázala Sparta vyhrát v Českých Budějovicích 0:1. Od té doby nevypadá Vindahl úplně přesvědčivě, často neukáže nic tzv. navíc. Právě Staněk by tak mohl být tím rozhodujícím faktorem, díky němuž se překlopí misky vah na stranu Slavie.

Velice zajímavé bude rovněž sledovat, jestli do zápasu nastoupí Preciado, kterému skončil disciplinární trest. Fotbalově se jedná o jednoznačně lepšího hráče než je Wiesner nebo Mejdr, díky špatnému zvládání emocí ovšem může být časovanou bombou. Pravděpodobněji se tak v základní sestavě objeví právě Wiesner, který vlastně nakonec v posledních zápasech nezahrál vůbec špatně. I on se ovšem často dopouští zbytečných faulů, kterými řeší své technické nedostatky.

Uvidíme opět souboj kapitánů Krejčí vs Bořil? Určitě si ještě všichni pamatujete, jak jejich potyčka v září minulého roku skončila. Sparťanský lídr na hřišti stoprocentně bude a v základu čekám i Bořila. Půjdou si i tentokrát po krku? Doufejme, že uvidíme více fotbalových momentů než podobné šarvátky a zákeřnosti. Stát se ovšem může cokoliv.

Slavia musí jednoznačně útočit. V sestavě určitě nebude chybět Mojmír Chytil, ale kdo vedle něj? Za mě by měl dostat příležitost opět Ivan Schranz, který je očividně ve formě. V průběhu času určitě i Matěj Jurásek, ale spíše až v druhé polovině. Těžko říct, jestli se na hřišti objeví i Jurečka. Proti Baníku sice dal gól, nutno ovšem podotknout, že ne zrovna obtížný. A v předešlých zápasech nepůsobil nijak fantasticky. V případě, že by se hrálo v hodně vysokém tempu, objeví se ovšem na hřišti i on. Oživení hry totiž může být v průběhu zásadní.

Svou roli samozřejmě může hrát domácí prostředí. Sparťanští fanoušci jsou i letos neskuteční a budou svůj tým hnát hodně velkou silou. Přijde mi ovšem, že v derby se tato výhoda oproti jiným utkáním tak trochu umenšuje. Díky důležitosti zápasu si jí slávisté nesmí připustit a hrát jako doma. I plný Eden by je totiž mohl naopak znervózňovat. Nezvítězit na vlastní půdě je vždy daleko horší.

Zajímavým faktorem je stále i karetní ohrožení, i když v tomto případě výrazně nahrává spíše Spartě. Ačkoliv moc nevěřím tomu, že na to hráči budou brát zřetel, Slavii čeká již ve středu Viktorka Plzeň. Tedy další velice důležitý a těžký zápas. Hrají sice doma, ale už jsme se letos přesvědčili, že to se Západočechy nemusí být rozhodující. Sešívaným se může vykartovat Douděra, Holeš, Jurečka, Staněk i Vlček a to by mohlo být i v tomto případě klíčové.

Oproti tomu Sparta přivítá už v úterý doma Baník Ostrava. Ten působil na Slavii hodně odevzdaně. Zřejmě si bude chtít napravit reputaci, ale ani zdaleka u nich nevidím takovou sílu jako v případě Plzně. Čekám poměrně jednoznačnou výhru Sparty. Nastoupit už sice bude moci Ewerton, ale když si ho letenští hráči důkladně pohlídají, nemá je za mě Baník čím ohrozit.

Hodně důležitá bude i skutečnost, jak utkání uchopí hlavní rozhodčí, kterým je opět Dalibor Černý. Pustí ho v trochu volnějším stylu nebo bude pískat i menší zákroky? Více než jiné zápasy se tento může rychle zvrhnout. Sudí si musí hned v úvodu sjednat respekt, jinak se z celého fotbalu může stát bramboračka.

Sparta jde do zápasu v roli favorita. Týmu, který se nemusí nikam hnát. Navíc v domácím prostředí. Vše tak na první pohled mluví pro ni. Ale tohle je derby, dámy a pánové. Velký kolotoč, bitva dvou nejlepších týmů v Česku, které se letos opravdu zásadně odtrhly od všech ostatních. Slavia určitě nechce ztratit titul potřetí v řadě. Hráči tak nechají na Letné tělo i duši. Bude to ovšem stačit?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz