Hlavní obsah
Sport

Nejlepší hráči, smolaři i zklamání České reprezentace na Mistrovství Evropy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Šampionát pro český národní tým skončil jednoznačně neúspěchem. Ne všechno ovšem na něm bylo negativní. Vybral jsme tři podle mě nejlepší hráče, tři smolaře a potom i největší zklamání tohoto turnaje.

Článek

Nejlepší hráči

Ladislav Krejčí

Pro někoho možná překvapivé jméno. Mnozí mu moc nevěřili kvůli jeho technickým nedostatkům. Nový hráč Girony ovšem jednoznačně ukázal, proč za něj španělský klub vyplatil tolik peněz. V některých chvílích byl větším lídrem než kapitán Tomáš Souček. Nebyl bezchybný, ale přesto byl v obraně spolehlivý a působil pevným dojmem. Za slabší chvilku bych označil faul před penaltovou rukou, která rozhodla o remíze. V utkání s Tureckem ovšem byl jedním z nejlepších hráčů na hřišti.

Lukáš Provod

Mnozí už slavistickému záložníkovi nevěřili. Po zranění přišel o předcházející EURO, tentokrát si to chtěl vynahradit. Do formy se od svého návratu dostával spíše postupně. Nyní ovšem dal zavzpomínat na časy své největší slávy. Vrcholem byl zápas s Tureckem, kde toho hodně oběhal, senzační akcí připravil gólovou šanci Davidovi Juráskovi. Ten ji ovšem neproměnil. Jestli si podobné výkony přenese i do klubového fotbalu, rozhodně se máme na co těšit.

Jindřich Staněk a Robin Hranáč

Vybrat třetího hráče bylo asi nejsložitější. Nakonec jsem zvolil dva. Oba sice chybovali, zároveň ovšem dokázali český tým i podržet. Jindřich Staněk se vytasil s několika skvělými zákroky. V utkání s Portugalskem ovšem trochu smolně vyrazil míč na nohu Hranáče. A nakonec se ještě zranil. Plzeňský obránce vlastně byl u tří branek. O jedné jsme se již zmínili, následně uklouzl při zpracování míče a připravil Portugalcům druhý gól. V utkání s Gruzií se po jeho ruce kopala penalta. Zejména poslední věc určitě částečně pramení z nezkušenosti. Zároveň ovšem dokázal, že do budoucna může být hodně velkou silou české obrany. Prakticky vymazal Ronalda. I on byl nejlepší v závěrečném utkání s Tureckem. Bohužel to nepomohlo.

Smolaři

Robin Hranáč

Bohužel se nám jednotlivé kategorie dost prolínají. Jednoznačně největším smolařem je totiž právě plzeňský obránce kvůli situacím, které byly popsány výše. Mohl to být jeho šampionát, po němž by přišly nabídky ze zahraničí. Kvality jednoznačně má, domácí soutěž začíná přerůstat. Bohužel si na něj bůh štěstěny zrovna neudělal čas. Být na jeho místě, určitě bych ještě raději zůstal v Česku a pokusil se s Plzní zabojovat o lepší umístění.

Jindřich Staněk

I slavistický brankář si vybral svůj kopec smůly. V prvním zápase nebyl zrovna jistý během dvou gólových okamžiků, vyražený balon na Hranáčovu nohu jde hodně za ním. Nutno podotknout, že měl ovšem ztížené podmínky kvůli vytrvalému dešti. S Gruzií na něj šla penalta, bohužel ji neměl nárok chytit. A proti Turecku se po senzačním zákroku zranil. Na EURO v Německu asi nebude vzpomínat moc v dobrém. I když několikrát se i zaskvěl.

Patrik Schick

Do třetice jsem vybral Patrika Schicka. Nejlepší střelec minulého EURO dokázal vstřelit jen jednu branku, na nejdůležitější utkání ve skupině se rovněž zranil. Přesto si z něj nakonec odnesl žlutou kartu, když nespokojeně vystartoval z lavičky. Měl být lídrem našeho útoku, bohužel k tomu vlastně ani nedostal příležitost. S Portugalskem to měl těžké, proti Gruzii vstřelil gól, ale následně střídal díky zdravotní indispozici.

Největší zklamání

David Jurásek

Tato kategorie by vlastně mohla mít nejobsáhlejší zastoupení. Jmen s označením zklamání jsme měli hned několik. A začneme hned hráčem, který byl v minulé sezoně na hostování v Hoffenheimu. Nastoupil do dvou utkání. Už v prvním proti Gruzii nepůsobil zrovna dobrým dojmem, ve druhém s Tureckem se z jeho výkonu stal postupem času takřka průšvih. Míče mu odskakovaly od nohy, neproměnil obrovskou příležitost po krásné akci Provoda. Ani ty centry většinou nebyly tak kvalitní, jak jsme od něj zvyklí.

Antonín Barák

Záložník z Fiorentiny v tomto výběru nesmí chybět. Už proti Portugalsku patřil spíše k těm slabším fotbalistům na hřišti, s Gruzií kvůli nemoci nastoupil jen na chvíli a „vrcholu“ dosáhl v utkání s Tureckem, kde se nechal vyloučit. Nutno říct, že za poměrně zbytečné fauly. Právě na něm tak bude z velké části navždy viset neúspěch českého týmu. Těžko říct, jestli na něj nepadla tíha okamžiku a nesrovnal se s odpovědností na něj vloženou.

Adam Hložek

Vybrat třetí jméno bylo vlastně hodně obtížné. Mnozí hráči nevynikali, ale nikdo z nich nebyl vyloženě průšvihem. Někteří by navrhli kapitána Tomáše Součka. Určitě nebyl stoprocentní, ale odvedl spoustu méně viditelné práce. Nakonec bych tak nominoval Adama Hložka. Všichni vědí, že je obrovský talent. Bohužel to na té nejvyšší úrovni často neukazuje. A v reprezentaci to platí dvojnásob. Sice se dostává do šancí, ale nedokáže je proměnit. Branku mu na tomhle šampionátu sebrala ruka, respektive správné posouzení situace rozhodčím. Od roku 2021 tak má z 37 utkání za seniorskou reprezentaci jen dva góly. A to je prostě málo. Ani na EURO toho moc nepředvedl.

A koho byste do těchto kategorií nominovali vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz