Hlavní obsah
Sport

Nejlepší jedenáctka 11. kola: Účastníci derby, klokani či mladý Slončík

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nikol Kuncová - Žongl magazín

V 11. kole rezonovaly zejména dvě derby – pražské a severočeské. Účastníci obou z nich se v hojném počtu dostali do naší TOP11, utvořené společně s naším partnerem 24:LIVE. Jedná se mimochodem o jednoho z hlavních partnerů právě přemožitele Liberce.

Článek

Bezbrankový duel rozhodovali gólmani

Brankáře jsme nakonec vybrali hned z prvního víkendové utkání. V něm se střetla Karviná s Hradcem Králové, nepadl žádný gól, a právě gólmani tu hráli hlavní roli. O kousek více se nám líbil hradecký Adam Zadražil, který možná měl o malinko těžší zákroky. Není se čemu divit, že byl na minulém reprezentačním srazu v nominaci. Snad si někdy v národním dresu zachytá. Velkou pochvalu si ovšem zaslouží i Jakub Lapeš, který letos také podává zajímavé výkony. Kdybychom mohli, dali bychom na post strážce svatyně oba.

Obrana bez hráčů pražský S

V obraně jsme možná trochu překvapivě nakonec nezvolili nikoho z pražských S. Určitě by si to zasloužil třeba David Zima, nakonec jsme ovšem vybrali jiné hráče. Teprve dvaadvacetiletý Jakub Harušťák dopomohl svému týmu obranými zákroky, ale i asistencí na remízu 1:1 s Duklou. Jednalo se o těžký zápas ze spodku tabulky, v němž navíc museli domácí Teplice přestát početní nevýhodu.

Vedle něj je potom Merchas Doski. Obránce z Iráku se stal stálicí v defenzivě Slovácka a předvádí v ní zajímavé výkony. V minulém kole si připsal asistenci. Tentokrát sice zůstal bez bodu, ale i díky jeho obranné činnosti se podařilo Slovácku vyhrát na půdě Českých Budějovic 0:2.

Trojici doplňuje další stálice a první z účastníků jednoho z derby. Tentokrát toho severočeského a jedná se o obránce Jablonce Jakuba Martince. Ten je letos v docela slušné formě. Vstřelil gól Spartě, tentokrát se prosadil i proti Liberci. Navíc Jablonec skončil s nulou obdržených branek.

V záloze střelci ze Slavie, Plzně i Bohemky

Zálohu začneme s mladičkým Tomem Slončíkem. Ten to má i přes svůj talent v Plzni docela těžké. Často nastupuje až z lavičky, potřeboval by hrát pravidelněji. Když se přitom objeví na hřišti, většinou je vidět. Tentokrát přispěl k výhře nad Pardubicemi jedním gólem a snad bude díky němu postaven i v příštím zápase.

Velmi dobře se předvedl i Jan Matoušek z Bohemky. Obávaný rychlík nejdříve vstřelil gól, potom si připsal i asistenci Yusufovi. Jednalo se o jeho nejlepší výkon v letošní sezoně, i když proti oslabené Olomouci. Ta ovšem byla i přes svou početní nevýhodu nebezpečná, celkově si ostatně připsala více střel na bránu. Klokani ovšem byli především díky Matouškovi produktivnější.

Má svou vlastní píseň, nedávno změnil dres reprezentačního výběru a dlouhou dobu hrál vlastně za očekáváním fanoušků i vedení Slavie. Letos se ovšem dostal do skvělé formy a pro tým je hodně důležitý. Samozřejmě mluvím o Zafeirisovi, který přispěl k výhře Slavie nad Spartou krásnou střelou z dálky. Nyní se bude muset hodně ohánět, protože jeho parťák Oscar nebude sešívaným několik zápasů k dispozici.

A záložní čtveřici doplňuje další Jablonečák Sebastian Nebyla. Slovenský fotbalista se jedním gólem rovněž zapsal pod drtivou výhru nad Libercem. Jednalo se o jeho letošní první branku, nikdy ovšem nebyl příliš velkým střelcem. I když deset branek si připsal v sezoně 2019/2020, kdy ještě působil ve West Hamu U18. Do áčka se ovšem neprosadil a přes Slovensko a Chorvatsko se dostal až do české soutěže. Stále je mu pouze dvaadvacet, takže ještě může růst.

Nejrychlejší gól od začátku utkání i rychlý gól po vystřídání

V útoku nemůže chybět střelec nejrychlejšího gólu v historie derby v samostatné české lize Mojmír Chytil. Právě po jeho brance za mě dostalo střetnutí pražských S fotbalovou podobu. Jinak by se mohlo daleko dříve změnit spíše v boj. Rychlý zásah vždycky pomůže k zajímavějšímu utkání.

Vedle něj jsme postavili jeho rivala, sparťanského útočníka Albiona Rrahmaniho. Do utkání přišel až v 63. minutě, o pouhé dvě minuty později slavil svůj gól. Pohrál si přitom při něm s obranou Slavie a skvělou střelou s lehkostí zakončil. Koncovka tohoto hráče je prostě neskutečná a až bude mít kondici na celé zápasy, může se stát hodně horkým kandidátem na nejlepšího střelce Letenských.

Na závěr nemůže přijít nikdo jiný než jablonecký útočník z Burundi Bienvenue Kanakimana. V zápase proti Liberci zářil. O jeden gól se postaral, na další přihrál a v 69. minutě spokojeně vystřídal. Měl tak výrazný podíl na velkém vítězství Jablonce nad Libercem. Prosadí se po reprezentační pauze i proti silné Slavii? Díky svému výkonu se stal i hráčem kola.

Trenér s příběhem a klokaní žolík

Trenérem by určitě mohl být Jindřich Trpišovský, nakonec jsme ovšem vybrali Luboše Kozla. Skvělý příběh, kdy byl vyhozen jako trenér Liberce, aby posléze dal svému bývalému zaměstnavateli velkou lekci. Navíc z pozice, kdy Jablonec prý není pro Liberec soupeř.

Žolíkem kola jsme zvolili Václava Drchala, který dvanáct minut po svém nástupu poslal Bohemku do dvougólového vedení. Určitě na této pozici mohli být jiní, třeba již zmiňovaný Rrahmani. Toho jsme ovšem nakonec dali do TOP11.

Autor: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz