Hlavní obsah
Sport

Nestárnoucí matador udivuje ligu. Lišák Koubek pořád umí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

Fotbalový svět mládne. Každým rokem objevujeme stále mladší talenty, kteří se v budoucnu zařadí mezi nejzářivější hvězdy. Nebo už k nim dokonce patří. Tento trend však nemíjí ani trenérské řemeslo.

Článek

Mladí trenéři se dostávají do povědomí, zaplať pánbůh, i v našem fotbale. V jejich konkurenci ale najdeme i konstanty ze staré školy. Jednou z nich je dvaasedmdesátiletý Miroslav Koubek. Ale na fotbale, jaký hraje s odborníky odepisovanou Plzní, byste nenašli archaismu ani co by se za nehet vešlo. Všechna čest.

Trenérská špička

V jeho bohaté trenérské kariéře trénoval, kromě Sparty, všechny významnější kluby. Kam vkročí, dokáže se přizpůsobit a pracovat s daným hráčským materiálem. Někde je materiál kvalitnější, někde méně. Nežehrá, alespoň nepamatuji, že by se někde urputně dožadoval obřích posil. Naopak je schopný ušít taktiku na míru a z každého jednotlivce dostat maximum možného. Jeho mančafty jsou pro soupeře naprosto nechutné, takticky dokonale připravené. A nečekejte od něj zarputilé 4-4-2. Koubek zahraje v podstatě cokoli a s kýmkoli. Ne náhodou s ním Baník před dávnými časy měl poslední reálnou naději vyhrát titul. Ne náhodou uhrál Hradec Králové v minulé sezoně překvapivě pohodový střed tabulky a trápil ekonomicky mnohem silnější soupeře. A do třetice, ne náhodou po něm před letošní sezonou sáhla Plzeň, tou dobou ještě bez finančního zabezpečení, stárnoucí a bez vyhlídek na slušné posily, odepisovaná, ze hry o titul. A díky zmíněným faktorům také po neúspěšných naťukávačkách třeba Martina Svědíka.

Stratég i budovatel

S tím vším se Koubek dokázal vypořádat. Opět a zase. Vždyť Plzeň oproti přestupovému hýření z let minulých hlásila vlastně spíše budgetové příchody. Jediným dražším „ústřelem,“ ale velmi šťastným, byl Rafiu Durosinmi, kterého Plzeň vykoupila z Karviné v podstatě za pakatel a vypadá to, že jej mnohonásobně zhodnotí v cizině. Největšími posilami se naopak stávají borci, kteří se v minulosti ohrávali na hostováních typu Šulc, Hranáč, Cadu. Chytá se odchovanec Paluska. A pak tu máme pro mnohé nelogický přestup volného Ibry Traorého ze Slavie. Koubek opět neláteřil, a na těchto hráčích nejen, že oživil stárnoucí kádr, který už nějaký čas doslova nudil ukopanými výsledky 1:0 a antifotbalem. Hlavně jeho zásluhou Plzeň importuje do Česka koeficientové bodíky z Evropy. A co víc, mladé hráče Evropa připravuje na slušné kariéry. A s tím i samozřejmě příjemné peníze do plusu. Adolf Šádek si musí mnout ruce. Ani tímto krokem nešlápl vedle.

Český unikát

Nechytejte mě, prosím, za slovo. Mám ale dojem, že Miroslav Koubek je snad jediným českým trenérem, který má aktitvní vzájemnou bilanci s Jindřichem Trpišovským. Který jiný český trenér tohle může tvrdit? Plzeň v posledním kole setnula Slavii na jejím hřišti díky zvolené taktice a citu trenérského nestora při střídání. Nejúspěšnějšího kouče současnosti tak Koubek pokořil Trpišovského potřetí za sebou a ze vzájemných soubojů popáté vzešel jako vítěz. A to jsme tady měli nějaké bombarďáky. To je i pro nezaujatého jedince nebo nefanouška Plzně něco neskutečného. Když k tomu přičteme povedené představení klubu z města piva v evropských pohárech, nelze než před mistrem smeknout klobouk. Takže velká poklona, pane Koubku!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz