Hlavní obsah
Sport

Nic se neděje? Sparta ztratila výhodu podání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Tak a už je to tady. Sparta ochutnává „plody“ náročného programu a vcelku stále ještě nevyrovnané lavičky. Remíza s Rangers a první ligová prohra v Boleslavi nabádá k sebezpytování.

Článek

Přesto na Letné velí: na fňukání není čas, vše je v našich rukách (silách). To ano, jen výhodu podání má soupeř. A jak to viděl Zuřivec?

Po slabém druhém poločase s Rangers v EL a z toho rezultující remízy, mluvilo kdeco sparťanské o opratích, které stále drží ve svých rukách. A nikdo o tom nepochybuje, Sparta má i nadále postup ve své moci. Stačí ideálně vyhrát v Glasgow a šup, jako úhoř se prosmýkne do jarní části pohárů. Tedy za předpokladu, že ještě něco urve na Kypru a zaplichtí se Sevillou doma.

Ale ano, Rangers byli k poražení. V prvním poločase

Sparta šlape (-pala?), v lize si zgustla na Budějkách a v prvním poločase zápasu EL proti Glasgow Rangers vypadala stále daleko svěžeji a fotbalověji než její soupeř. Jenže vyhrajte, když neproměníte šance. Birmančevič, Laci, Kuchta, v závěru Olatunji. Ti všichni pohořeli. To, co ještě proti Budějovicím mohla Sparta vyučovat, tedy s lehkostí střílet do střikovaného, se ve dvou dalších zápasech, proti Rangers a v neděli proti Mladé Boleslavi, změnilo v malinkatou, ale přece jen noční můru.

Tak chybějí ty opory, nebo ne?

Spartě se povážlivě rozrůstá marodka a dostavují se trhlinky v její doposud suverénní hře. Trenér Priske stále mluví o „nic se neděje a kádr máme kvalitní“, případně „opory holt nejsou, musí to převzít jiní“, ale na hřišti se to povážlivě začalo kymácet. Jisté je, že třeba Krejčí by se při centrech do soupeřova vápna hodil. Nebo že Lukáš Haraslín ve formě je skoro famózní a pro obranu soupeře noční můra jako z partesu. Že Preciado hravě strčí ho kapsy i kompilát z Wiesnera s Mejdrem. Že Vitík je v současnosti lepší Goméze. A ti všichni chybí. Zranění Máchale, jak jinak. Jejich náhrady jsou jistě také kvalitní, ale ještě to musí také prokázat.

Mladá Boleslav svlékla Spartě i spodky

Co počalo ve čtvrtek na Letné s Rangers, dokonala v neděli Bolka. Trenér Kulič byl po zápase vynášen do nebes, a kdyby ještě padaly návrhy na výměnu za Šilhavého (ty už však nepadají), pak by se bývalý sparťanský útočník jistě dostal do nominace. Svou Boleslav na Spartu skvěle připravil a vysvlékl její „profesorskou“ hru prakticky donaha. Co byla letenským platná převaha na míči, když se počítají zásahy mezi tyče. Boleslavská hra na hrrr do rychlého protiútoku byla vážně efektivní. Když máte takové rychlíky jako je Vasil Kušej a Solomon, k nim přidáte pohyblivou věž Júsufa, a Panák hraje tak trochu s vámi, pak se dílo povede. No, povedlo se.

Kyne Spartě problém s koncovkou?

No ano, už to tak vypadá. Nejlepší střelec Lukáš Haraslín (7 branek) je zraněný a Kuchta (pět branek) ho nějak zvlášť v tomto směru nezastupuje. Sám má docela „horký“ problém s proměňováním šancí, naposledy se trefil 8. 10. proti Hradci Králové. „Nepálí“ mu to ani v reprezentaci (ale tam je to možná i bídou ze hry) a v Evropě jakbysmet. Do šancí se dostane, ale pak trefí jen zmar. Sice jinak hraje výborně, dostává třeba do šancí své spoluhráče, bojuje, ale vy od útočníka potřebujete góly. Jinak to můžete obehrát se záložníky. O dalších útočnících, tedy Sejkovi s Olatunjim, je možná škoda mluvit. Jeden má nulu, druhému svítí za jménem jednička. Situaci tak zachraňují záložníci. Ale žádného bombarďáka na place Sparta momentálně nemá.

Vše ve svých rukou, podává však soupeř

Dobrá, liga je dlouhodobější záležitost. Ani Slávii nemusí vše vyjít (spíš bychom měli být zvědaví na Bolku, která byla po zápase se Spartou vynášena do fotbalových nebes) a máme ještě nadstavbu. A tam se dějí tituly z leknutí. Ovšem EL to je jiná záležitost. Už zhola zbytečnou prohru v Seville na Letné „oplakávali“ jako vážně zbytečnou. A ano, ona i byla. Jenže on daleko větší „průšvih“ je ve vyrovnané skupině domácí remíza s Glasgow Rangers. Tým ze Skotska se sice v prvním poločase „krčil“ ve svém „koutku“, ale ve druhém vyrazil na zteč. Sparta vystřídala, soupeř se zlepšil a bum bác, Skoti si remízou vydobyli výhodu podání. Letenští tak v Glasgow budou muset hájit druhé postupové místo, které zatím drží jen díky skóre. A to bude nelehký úkol, který si mohli usnadnit domácí výhrou. Ale to by se musel někdo trefit do branky. Stejně jako v Boleslavi.

Nepanikařit! Tak zní heslo dne. A ano, Sparta je jinde než před lety. Ale říkat, že se jen něco malinkatého nepovedlo také není na místě. Góly, to je to, oč tu běží. A ty se v posledních dvou zápasech nějak vytratily.

A takhle jsem to viděl zpoza rohu. Nepanikařit a ulovit klokana. Dvakrát.

Autor: Petr Horký alias Zuřivý Sparťan

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz