Hlavní obsah
Sport

Nová éra? Česku dospívá nová generace hráčů pro Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Média se v letním přestupovém okně dost zaměřují na české hráče, se kterými se pojí spousta evropských gigantů. Spekulace ohledně Václava Černého, Davida Juráska a Tomáše Čvančary jsou již potvrzená.

Článek

Aktuálně sledujeme situaci ohledně Matěje Kováře, u kterého se rozhoduje, jestli zůstane v Manchesteru United nebo zda bude společně se Spartou bojovat o titul. Pozornost přitahuje i mladý obránce Sparty Martin Vitík. O jehož služby mají zájem v Ajaxu. Dnes se tedy zaměříme na české talenty, kam by mohli zamířit, ale také na to, co jim bude stát v cestě.

Německo byla, je a bude cesta

Už dříve jsme sledovali hráče, kterým se štace v Německu opravdu povedla. Největší slávu u našich sousedů kdysi sklízely výkony Tomáše Rosického a Jana Kollera. Tato dvojka v Dortmundu patřila k těm nejostřeji sledovaným. Jméno si v Bavorsku udělal také záložník David Jarolím, který působil v Bayernu Mnichov, Norimberku a Hamburku. S prvním jmenovaným týmem dokázal dokonce vyhrát mistrovský titul v letech 1999 a 2000. Mezi českými hráči drží rekord v počtu odehraných zápasů v německé nejvyšší soutěži, konkrétně 318. Z historického hlediska zde působila obrovská spousta českých hráčů, ale jak je tomu nyní?

Patrik Schick, Adam Hložek, Jiří Pavlenka, Pavel Kadeřábek, Tomáš Koubek, Lukáš Ambros a nově příchozí Václav Černý, Tomáš Čvančara nebo Alex Král, který se přesunul na hostování do Unionu Berlín. Těchto devět hráčů bude v nadcházející sezoně oblékat dres klubů, hrající v nadcházejícím ročníku Bundesligu. Pokud pomineme Schicka, který je touto dobou stále zraněn, v útoku se pohybuje dvacetiletá hvězdička z Ivančic, Adam Hložek.

V uplynulé sezoně za Bayer Leverkusen odehrál 44 zápasů, ve kterých se prosadil sedmkrát a na šest gólů nahrál. Příznivci Borussie Mönchengladbach se už nyní těší, co mohou čekat od dalšího talentovaného hráče, ještě nedávno hrajícího za pražskou Spartu. Na Tomáše Čvančaru se nedávno zaměřil kolega Petr Horký v jeho článku. Zrovna spojka Sparta – Německo by mohlo fungovat i do budoucna a pražský celek z Letné by k našim sousedům mohl poslat další hráče. O to větší zájem bude z bavorských celků, pokud se Adam Hložek a Tomáš Čvančara v Bundeslize prosadí.

Přestupní stanice nejen na západě ale i na jihu

V Nizozemsku do nedávna hrával již zmiňovaný Václav Černý, který na hřišti spolupracoval s Michalem Sadílkem. Po návratu z Liberce začal v Twente pravidelně nastupovat a aktuálně může vyčkávat nabídku z některého zvučnějšího klubu. Se svým celkem může v nadcházející sezoně ochutnat i evropské poháry, pokud se probojuje skrze kvalifikaci. Do Holandska by se ale mohl vydat i další reprezentant, i když zatím pouze mládežnický. O dvacetiletého obránce pražské Sparty Martina Vitíka údajně jeví zájem Ajax, který stále hledá náhradu Jurriena Timbera, jenž odešel do Arsenalu.

David Zima jako talent, který vymazal Vardyho a spol. Po přestupu ze Slavie do italského Turínu nedostal takovou porci zápasů, kterou by si tento dvaadvacetiletý český reprezentant představoval. V sezoně 22/23 se potýkal se zraněním a poslední soutěžní zápas, tedy celkově devátý, odehrál v lednu tohoto roku. Smlouvu v Turínu má ještě na dva roky a my můžeme pouze sledovat, kam povedou jeho kroky.

V Itálii ale působí hned několik českých talentů v juniorských akademiích. Když zůstaneme u spojení Slavie a italského fotbalu, tak v Lecce U19 odehrál Daniel Samek 36 zápasů v domácí lize. Nedávno se však naopak zpět do Čech vrátil z juniorky Interu Milán, Samuel Grygar a z Atalanty, David Heidenreich.

Pozornosti neunikl ani Adam Karabec. Zájem o mladého fotbalového talenta, který je spojovaný s možným odchodem ze Sparty do zahraničí, se stupňuje. Podle informací redakce iSport.cz má italský klub Bologna o něj konkrétní a vážný zájem. Systém trenéra Briana Priskeho mu v letenském dresu nemusí vždy nabídnout pevné místo v sestavě, což vede k uvažování o jeho budoucnosti. Další vývoj závisí na jednáních obou klubů. Předpokládá se, že přestupová částka přesáhne 5 milionů eur, tedy minimálně 120 milionů korun.

Další Jurásek do Benfiky?

Matěj Jurásek jako možná posila italské Atalanty? O českého talenta, projevují zájem i další evropské kluby, jak dříve avizoval David Joch ve svém článku. Konkrétně Benfika měla včera přijít s nabídkou okolo 10 milionů eur. Tím by se uvolnilo místo v sestavě pro Mosese Usora, který aktuálně hostuje v rakouském Lask Linz. Od Matěje Juráska se ale spíše očekává setrvání v Edenu, minimálně do zimy.

Kovář jako jednička Manchesteru United?

V aktuální situaci spíše ne. Tomáš Rosický stále usilovně jedná s Rudými ďábly o příchodu Matěje Kováře minimálně na hostování. Sparta se měla pokoušet i o přestup jako takový, ale klub z Anglie měl požadovat příliš vysokou částku, kterou celek z Letné není schopen zaplatit.

I přes povedené dva přípravné zápasy, jeden proti Leedsu, kde odehrál pouze poločas, a druhý proti Lyonu, ve kterém chytal plnou porci utkání, navíc neobdržel gól, byl fanoušky United s oblibou přivítán. Matěj Kovář s týmem ovšem neodletěl na soustředění a tudíž příchod na hostování do Sparty je časovanou bombou. Navíc i kdyby český talentovaný gólman setrval v Manchesteru, záda by kryl aktuálně nově příchozí jedničce, André Onanovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz