Hlavní obsah
Sport

Nový stadion Sparty schválen. Přinese ale komplikace a strach z neznáma?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Sparta už delší dobu přemýšlí o stavbě nového stadionu. Přece jen Letná už je staršího data vydání a pomalu chátrá.

Článek

Její opravy stojí miliony korun ročně, a tak není divu, že Daniel Křetínský zbystřil, když se k dispozici objevil stadion Evžena Rošického na Strahově. Sparta jako jediná podala nabídku na využití tohoto prostoru a prozatím finální krok se odehrál na valné hromadě FAČR tento čtvrtek.

Ano, na té stejné valné hromadě, kde se neslavnými, urážlivými a arogantními výroky proslulý Jaroslav Tvrdík opět chytil slova a rozpoutal vášně mezi členy FAČR i veřejnosti ohledně transparentnosti při jednání FAČR v čele s Petrem Fouskem. To je ale jiné téma, a tak se pojďme vrátit k tématu potenciálního stěhování Sparty.

Letná přestává stačit ambicím klubu

Sparta po posledních dvou sezónách cítí, že by se do budoucna mohla opět pravidelně účastnit Ligy mistrů, v horším případě Evropské či Konferenční ligy, a to je důvodem, proč hledá nový domov. Letná je sice krásným stadionem, ale pomalu přestává plnit požadavky UEFA pro evropské soutěže, což ji může do budoucna notně omezovat.

Samozřejmě se nabízí otázka, zda nelze rekonstruovat současný domov sparťanů, nicméně tato varianta nepřichází v úvahu z mnoha důvodů. Tak, aby stadion splňoval nejpřísnější normy UEFA, by klesla kapacita stadionu a to by byla škoda s ohledem na návštěvnost v posledních sezónách. Stěhování je tak nezbytné. Letenští tak s největší pravděpodobností už letenští nebudou.

Sparta má díky svému majiteli dostatečný kapitál, a tak má samozřejmě v rukávu i další varianty. Stodůlky či Letňany jsou další alternativou, nicméně Sparta chce Strahov a udělala k tomu velký krok tím, že předložila nabídku na nájemné pro dalších 30 let v hodnotě 1,7 miliardy. Valná hromada schválila a už se čeká jen na podpis smlouvy.

Komplikace, vysoké náklady i strach z neznáma

Na Letné se souhlas valné hromady slavil, ale málokdo si uvědomuje, co vše tato stavba skrývá za kostlivce. Stavba takového rozměru se neobejde bez všelijakých povolení a s rychlostí jednání stavebních úřadů v naší republice, bude celý administrativní proces trvat několik let. A to může být první komplikací. Dle smlouvy bude mít Sparta pět let na zahájení stavby. Bude to stačit?

Komplikací by naopak neměl být rozpočet stavby. Ten se odhaduje na 4,5 miliardy, což nebude problém pro majitele Sparty, Daniela Křetínského. Sám majitel pražského celku už několikrát ukázal, že nemá hluboko do kapsy a že klubu uvolní prostředky, když je třeba, byť fotbalu dle názoru fanoušků až tolik nerozumí.

Komplikací ale čeká Spartu daleko více. Nový stadion má mít kapacitu 35 tisíc míst a je tedy otázkou, zda i tak věhlasný tuzemský klub dokáže takovou kapacitu naplnit. Přece jen je to dvojnásobek současné kapacity. Sparta má sice nejširší fanouškovskou základnu, ale bude na ni chodit 35 tisíc diváků, kdyby hrála fotbal jako před příchodem Briana Priskeho? Chce-li Sparta pomýšlet na maximální využití uvažovaného stadionu, bude muset dělat hodně dobrých rozhodnutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz