Hlavní obsah
Sport

O klenot Slavie se zajímají evropské velkokluby. Kdo ho může nahradit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SK Slavia Praha

Beci Slavie táhnou. Nelze se divit. V posledních letech v jejím dresu hráli Vladimír Coufal nebo Alexander Bah. Teď je žádaný David Jurásek.

Článek

O beky Slavie je v posledních letech velký zájem ze zahraničí. Nelze se divit – povedenou zkušenost má West Ham, nedávný vítěz Evropské Konferenční Ligy, kterému na pravé straně pobíhá Vladimír Coufal. V sešívaném ho nahradil Alexander Bah, který se v týmu ale také nezdržel na delší období a po dobré sezoně zamířil k aktuálnímu mistrovi Portugalska, Benfice Lisabon.

Stejný klub se teď zajímá i o Davida Juráska, ozývá se i Wolfsburg, anglický Brighton, Olympique Marseille, OGC Nice ale také Lipsko se Salzburgem, o kterých jsme se mimochodem zmiňovali i v našem nejnovějším magazínu Žongl. Dnes se tedy zaměříme na to, kdo by mohl 22letý talent z Dolního Němčí nahradit.

BOŘIL JE ZPĚT, ALE BEZ SMLOUVY

Levému bekovi Slavie vypršela v pátek 30. června profesionální smlouva s pražským klubem. Sešívaní oznámili, že se o jeho budoucnosti aktuálně jedná. Přesto Bořil nastoupil v základní sestavě do přípravného utkání s polským Rakówem. „O Honzově budoucnosti se jedná, je to na domluvě mezi ním a vedením klubu, potažmo námi jako trenérským štábem. Za nás můžu říct, že vypadá nad očekávání dobře, na start přípravy přišel perfektně připravený. Je vidět, že mu na tom strašně moc záleželo, svým výkonem to dokázal. Bojuje o svou šanci, aby s námi mohl dál pokračovat. Bojuje o ni tím nejlepším možným způsobem,“ komentoval jeho počínání asistent trenéra Trpišovského Jaroslav Köstl a vyjádřil se i k Bořilově zdraví: „Úlevy nemá žádné, odběhal všechno na prvním kondičním soustředění. V Praze trénoval taky naplno, je absolutně bez úlev, vypadá možná líp fotbalově než před dvěma roky (smích). Cítí se výborně, jsme za to šťastní, je to takový malý zázrak, v jakém stavu se teď nachází.“

Po slavném gólovém bodlu proti Barceloně v Lize mistrů v roce 2019 ještě nějakou dobu vedl tým po odchodu Tomáše Součka jako kapitán. Pak ale na přelomu září a října přišlo vážné zranění. Poškozená chrupavka může znamenat pro fotbalistu konec kariéry, především ve starším věku. Toto zranění je někdy považováno za horší, než přetržený zkřížený vaz v koleni. Potíže jsou nečitelné, vyhlídky nejasné. Bořil se i přesto dokázal vrátit a začal znovu pravidelně nastupovat alespoň za slávistické béčko ve F:NL. Osmnáct minut odehrál i za A-tým ve skupině o titul.

V následujících dnech se tedy rozhodne, zda Bořil bude nadále pokračovat v sešívaném dresu a bude případnou náhradní alternativou za Davida Juráska.

ZŮSTANE PLAVŠIČ V PRAZE?

V druhém přípravném zápase proti izraelskému Maccabi Haifa hned v základu nastoupil Srdjan Plavšič. Po jeho úspěšné štaci v Baníku Ostrava ho bylo plné hřiště. Přispěl gólem, díky kterému sešívaní zvládli přípravné utkání výhrou 2:1. Zda ale srbský rychlík ve Slavii zůstane je nejisté. Může dojít také k tomu, že se Plavšičovi povede příprava, ale v lize jeho výkon nebude natolik efektivní, aby ho klub držel. Stejně tomu bylo i na zimním soustředění. Tehdy se Plavšičovi kemp povedl, ale v domácí soutěži nepřesvědčil natolik, jak realizační tým přepokládal.

JSOU I DALŠÍ ALTERNATIVY

Kdo další může nastupovat na levém beku? Určitě je jednou z možností reprezentant Libérie, Oscar Dorley. Technický hráč s chutí útočit. Aktuálně čtyřiadvacetiletý Afričan nastupuje jako střední defenzivní záložník, fanoušci ho ale už dříve sledovali i na levém obránci. Na této pozici odehrál v uplynulé sezoně devět zápasů a v té předešlé dokonce 32 s dvěma góly a čtyřmi asistenci.

Hra na tři střední obránce, které doplňují krajní záložníci s pokyny k návratu? I to je jedna z možných variant. Zde by se mohl v některých případech nalevo ukázat i Ivan Schranz, už jen kvůli velkému přetlaku v útoku. Do Slavie přišel Mohamed Tijani a Mojmír Chytil. Při formě Václava Jurečky a Micka van Burena, který nakonec neodešel do MLS a prodloužil smlouvu, by nemuselo být tolik místa pro slovenského reprezentanta. Tato varianta je tedy také jednou z možných cest.

MOŽNOSTÍ JE MNOHO

Ve výsledku vidíme, že trenérský štáb má opravdu odkud brát. Méně pravděpodobnými variantami by také mohlo být využití Lukáše Masopusta nebo Lukáše Provoda na levé straně. Pravá strana Masopustovi vyhovuje a Provod si ve středu zálohy také počíná velice dobře, i když v přátelském utkání s Rakówem hrál tento reprezentant právě zleva.

Dále by také mohli sešívaní vyzkoušet někoho z B-týmu. Návrat Michala Tomiče do slávistického kádru z Mladé Boleslavi znamená posílení pravé strany defenzivy. U něj je možné, že po přípravě odcestuje znovu někam na hostování. Nezapomínejme ani na Davida Pecha, který je spíše hráčem do zálohy, dokáže hrát ale také na bekovi. Ať nalevo bude ten nebo ten, Jindřich Trpišovský už několikrát ukázal, že ví, co dělá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz