Hlavní obsah
Sport

O víkendu devět červených karet. Nebudou se za chvíli hráči bát jít za míčem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl / Stenzelová

Ještě jednou se vrátíme k uplynulému 10. kolu Chance Ligy, v němž padlo devět červených karet. To je i na české poměry hodně velké číslo. Jsou samotní fotbalisté surovější nebo prostě jen rozhodčí přísnější? Některé z karet vypadají dost pochybně.

Článek

Červená pro Červa z logiky věci nesmyslná

Hned na začátku se zastavíme u zákroku Lukáše Červa, který dostal červenou kartu za kontakt s Dominikem Kostkou. Podle Komise rozhodčích potrestání naprosto v pořádku. Ano, můžeme se ohánět klasickou větou, že hráč je zodpovědný za své tělo. Co měl ovšem v tomto případě Lukáš Červ udělat jinak? Nesnažit se vůbec jít za balónem?

Jednalo se jednoznačně o nezaviněný zákrok, při němž byl navíc plzeňský hráč u míče. Rozhodčí Lukáš Nehasil nejdříve ani neodpískal faul. Na ten byl posléze upozorněn videorozhodčím Pavlem Orlem. Ale přesto se ptáme. Opravdu chceme takovéto karty, byť asi v současnosti podle pravidel potvrzené? Samozřejmě, že ze zpomaleného záběru nebo dokonce fotografie to vypadá špatně. Okamžik je ovšem nutné si prohlédnout i s okolnostmi okolo.

Nebudou se hráči bát hrát balón? Co je vlastně surová hra?

Nebudou se za chvíli fotbalisté bát hrát balon, když bude poblíž nějaký hráč? Opět se může proměnit celá hra v něco, co prostě vidět nechceme. Fotbal byl a bude kontaktní sport. Ale hlava mi zůstává stát, když vidím podobný okamžik takto potrestaný a jindy strčení rukou je v pořádku. To přeci nedává logiku ne?

V zápisu potom byl zákrok označen jako surová hra. To už je skoro výsměch ne? Co bylo na tomto surového? Nemělo by se v danou chvíli přihlížet i  k tomu, jak do daného souboje vlétl protihráč? Jestliže je fotbalista zodpovědný za svoje tělo, nebyla to v tu chvíli trochu i Kostkova chyba? Vymodlit si nedovolený zákrok na protihráči je někdy až směšně lehké.

Podobný faul byl k vidění i v zápase Slovácka s Karvinou. Zde dostal Hofmann rovněž červenou kartu, takže tu máme určitou konzistentnost. V tomto případě si ovšem troufnu tvrdit, že byl o něco intenzivnější. Faulující hráč ho mohl zvládnout lépe. Přesto je za mě i toto poměrně přísná karta. Kde jsou ty doby, kdy po kontaktu s míčem nebyly podobné zákroky faulem?

Co je faul a co není? Hlavně to nesmí ošklivě vypadat

V letošní sezoně jsou zatím rozhodčí hodně přísní a tím samozřejmě výrazně ovlivňují zápasy. Třeba takový Hradec už ve čtyř utkáních dohrával v početním oslabení. Určitě jsem všemi deseti pro trestat přísně surové a úmyslné fauly. Bohužel mi přijde, že se trestají i ty zcela nezaviněné a hráčem někdy až skoro neovlivnitelné.

Naopak potom vidíme brzdy, které v televizi nevypadají tak dramaticky, přitom jsou daleko úmyslnějším faulem s cílem zastavit protihráče. Opět tedy přichází na řadu chytrost fotbalistů, kteří mohou daných věcí zneužívat. Vlastně je jim povoleno určitým způsobem faulovat, jen to nesmí ošklivě vypadat. Nevím no, zdá se mi to takové podivné.

Nejvíc červených Černý a Nehasil. Ovlivní karty i derby pražských S?

Jak už jsme zmínili, v letošním roce padá hodně červených. Pojďme se na to podívat trochu statisticky. Celkově jich prozatím bylo už 27, z toho tedy devět v posledním kole. Nejvíce jich udělil Dalibor Černý (4), následovaný se stejným počtem právě již zmiňovaným Lukášem Nehasilem. Pravdou je, že Černý odpískal jako hlavní sudí již šest zápasů. Karel Rouček ovšem devět a má na svém kontě pouze tři červené. Ladislav Szikszay s pěti zápasy dokonce jen jednu.

V příštím kole nás navíc čeká nejslavnější pražské derby, v němž mohou být hodně velké emoce. Bude se opět červenat? Případná vyloučení mohou výrazně ovlivnit celý boj o titul. Kdo bude vůbec do derby nasazen? To už se brzy dozvíme, snad se ovšem tento významný a hodně sledovaný zápas nezvrhne. Ať už v počtu červených karet nebo naopak surových zákroků bez potrestání.

Autor textu: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz