Hlavní obsah
Sport

Odchod Hranáče Plzeň citelně oslabí. Její přestupová politika rozporuje slova o útoku na titul

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Robin Hranáč přestoupil do Hoffenheimu, německý klub zaplatil sumu 10 milionů euro. Plzeň pravděpodobně vyklidí pole v boji o přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů.

Článek

Před dvěma lety ho znali pouze čeští fotbaloví odborníci, dnes je v hledáčku evropských klubů

Robin Hranáč je plzeňským odchovancem. Poprvé si za áčko Viktorky zahrál v sezóně 2020/2021. Jeho debutový zápas byl v tomto roce zároveň jediným, více startů si připsal v B týmu. Poté byl poslán na hostování do Liptovského Mikuláše a následně do Pardubic. Tam si poprvé vydobyl místo v základní sestavě a v ročníku 2022/2023 odehrál všechny ligové zápasy. Následující sezónu zůstal v Plzni a na své úspěšné výkony navázal. Zranění kapitána Hejdy mu pomohlo dostat se nastálo do první jedenáctky. Nyní je neodmyslitelnou součástí a dirigentem obrany. V osmi odehraných zápasech společně s Dwehem a Jemelkou dostali pouze dva góly. Hranáč se zúčastnil i nedávného EURA, které se mu herně nevydařilo dle jeho představ, ale nasbíral cenné zkušenosti.

Nastal pravý čas k přestupu, nabídka bundesligového týmu se neodmítá

Ve svých 24 letech je Hranáč v ideálním věku pro přestup. V Plzni dosáhl fantastického progresu a dostal se do skvělé formy. Hoffenheim sice nemá rozpočet jako velkoklub z Bavorska, ale právě proto se zde naskýtá větší šance prosadit se. Die Kraichgauer je velmi ambiciózním týmem, který těsně před začátkem nové sezóny mocně posiluje. Pokud se Hranáč dostane do základu a místo si udrží, což s ohledem na současnou výkonnost nemusí být problém, může se v budoucnu přestěhovat na lukrativnější adresu. Astronomický plat v porovnání s částkou, kterou pobírá v Plzni, je třešničkou na dortu. V týmu se potká s Adamem Hložkem, Pavlem Kadeřábkem a Davidem Juráskem, což je obrovská výhoda a pomoc do začátku.

Plzeň náhradu najde. Tučný balík z Německa jí pomůže

Viktorka musí najít odpovídající náhradu co nejdříve. S největší pravděpodobností vedení klubu situaci již řeší. S penězi, které z Hoffenheimu dostane, si může dovolit zaplatit stejně kvalitního beka. Hranáč je momentálně výborný fotbalista, ale není nenahraditelný. Pořád je v týmu Lukáš Hejda, který sice již nepatří k nejrychlejším, ale svými zkušenostmi a nesmlouvavou tvrdostí bude na hřišti platný. V případě koupě nového stopera není pochyb, že mu Lukáš bude skvělým parťákem a mentorem, stejně jako Hranáčovi. Ovšem to nenastane hned a dá se konstatovat, že se Plzeň tímto transferem dobrovolně vzdává boje o titul. Navíc se nedá očekávat, že vedení klubu angažuje hotového hráče v ideálním věku za vyšší sumu.

Držet hráče v klubu proti jeho vůli je riziko

Podstatou věci je skutečnost, jak se k možnému přestupu stavěl sám hráč. Pokud přednesl vedení klubu přání změnit působiště, pak nemělo smysl ho držet. Nesl by si v sobě frustraci a je riziko, že by na hřišti neodváděl práci na stejné úrovni jako před jednáním o transferu.

Pražská S nejsou na prodeji hráčů závislá tak jako Plzeň

V sezóně, kdy její vítěz přímo postoupí do základní skupiny LM, se odchod nejlepšího obránce jeví jako upřednostnění byznysu před sportovní stránkou. Jistě se oslabí schopnost konkurovat pražským týmům. Například Sparta nacenila svého obránce Vitíka natolik, že Hoffenheim z jednání o přestupu couvl. Je třeba brát v úvahu dvě věci. Za prvé – Sparta má obrovskou možnost hrát základní skupinu LM už v tomto ročníku. Vitíkova cena může x násobně stoupnout a bude šance ho prodat za vyšší obnos. Za druhé – letenští disponují mnohem vyšším budgetem než Plzeň a nepotřebují nutně prodávat každého, na koho přijde nabídka. To samé platí pro Slavii.

Sportovní úspěchy a fanoušci jsou pro zahraniční majitele na druhé koleji

Porovnejme vztah Daniela Křetínského ke svému klubu v porovnání se zahraničními spolumajiteli Plzně. Sparťanský boss nasypal do klubu v posledních letech x set milionů korun a přeje si po dlouhé době dosáhnout sportovního úspěchu. Rakušané spoluvlastní několik klubů napříč Evropou a Plzeň pro ně představuje hlavně zdroj vydělávání peněz. Skutečnost, že dokážou svého odchovance prodat za sumu, kterou nabízí Hoffenheim, je pro ně dostačující. Sportovní cíle nejsou dle jejich kroků tolik podstatné. Pokud by byly, koupili by po odchodu Chorého mnohem kvalitnějšího útočníka, než je Ricardinho. Plzeňští fanoušci se musí smířit s faktem, že se titul jejich milovanému klubu vzdaluje. Pro rakouské boháče jsou bohužel pouhou lůzou, která má platit vstupné a držet pusu.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Robin_Hran%C3%A1%C4%8D

Webové stránky FC Viktoria Plzeň - Robin Hranáč přestupuje do bundesligového Hoffenheimu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz