Hlavní obsah
Sport

Ondřej Kania a jeho Liberec. Co již stihl U Nisy změnit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Po dlouhých osmadvaceti letech došlo v dubnu tohoto roku ke změně majitele Slovanu Liberec. Ludvíka Karla nahradil zakladatel sítě amerických středních škol Ondřej Kania.

Článek

Jednatřicetiletý podnikatel zanesl na sever Čech svěží vítr a my se v tomto článku podíváme na to, jaké kroky již ve svém křesle stihl podniknout.

Nové vedení? Sázka na klubové ikony

Je zřejmé, že nový majitel si většinou vybere vlastní lidi, se kterými chce spolupracovat. Nejinak tomu bylo i v případě Liberce. Zajímavým novým jménem v představenstvu Slovanu je bezesporu Ing. Petra Kania. Manželka majitele Liberce je zkušenou auditorkou z bankovní sféry a v klubu bude dohlížet na ekonomické fungování klubu.

Dvě nejdůležitější pozice ve sportovním vedení pak budou zastávat klubové legendy Slovanu Liberec.

Theo Gebre Selassie bude pracovat jako sportovní ředitel. Jan Nezmar stojí dokonce o stupínek výše na pozici ředitele klubu. Ondřej Kania už ve svých prvních dnech v roli majitele Slovanu ukázal, že má zájem, aby se na chodu klubu velkou měrou podílely i klubové ikony. Ostatně jak sám pronesl v rozhovoru pro klubový youtube kanál: „Klub, který řídí jeho legendy, nemůže fungovat špatně“.

V Janu Nezmarovi nezískal Slovan jen klubovou legendu, ale také velkého odborníka mnohými považovaného za vůbec toho nejkvalitnějšího sportovního ředitele v zemi. Není třeba dlouze připomínat jeho úspěšnou štaci v pražské Slavii, kde ve spojení s Jindřichem Trpišovským vytvořil velice úspěšný tým, nejen na české, ale také na evropské úrovni. Tato dvojice ve Slavii navázala na úspěšnou spolupráci z Liberce a fanoušci Slovanu jistě doufají, že druhé působení Jana Nezmara U Nisy bude ještě úspěšnější než to první. Jen místo Jindřicha Trpišovského bude spolupracovat samozřejmě s jiným trenérem. Méně zkušeným, ale podobně talentovaným…

Kozel ven, Kováč dovnitř

O konci Luboše Kozla v libereckém Slovanu se spekulovalo již velmi dlouho. Informace, že by ho měl nahradit Radoslav Kováč, byla v podstatě veřejným tajemstvím. Žádné překvapení opravdu nenastalo a novým trenérem Slovanu Liberec se stal po sezoně bývalý trenér Opavy, Táborska či Pardubic. Kováčovo jméno je často řazeno mezi ty nejtalentovanější trenéry na české fotbalové scéně. Za sebou má neúspěšný boj o udržení s Opavou a opakované záchranářské práce s Pardubicemi. Přesto existuje několik důvodů, proč si myslet, že Kováč je vhodným adeptem i pro kluby, které mají ambice na opačném spektru tabulky než jeho dosavadní zaměstnavatelé.

Kováč už stihl ukázat, že se nebojí předvádět se svými svěřenci náročný, aktivní a útočný styl. I když v podstatě nikdy nedisponoval nadprůměrným hráčským materiálem, vždy se snažil hrát fotbal a bavit fanoušky. Ty má na své straně nejen díky předváděné hře, ale také jeho osobnosti. Ve fotbalových kruzích jdou zprávy o tom, že je Kováč velice empatický, doslova až kamarádský. V kabině dokáže vytvořit atmosféru, při níž si jeho svěřenci užívají každý trénink. Z této pozitivní energie těží i v případech, kdy se samotnému týmu výsledkově nedaří, tak jako například letos Pardubicím. Východočeský klub v podstatě celou sezonu bojoval o udržení, ale Kováč kabinu nikdy neztratil.

Když se k tomu přidá fakt, že pod Kováčovým vedením hráči evidentně rostou, je jasné, že liberečtí fanoušci jsou politi velkou dávkou očekávání. Jeden příklad za všechny. Stoperská dvojice Pardubic v sezoně 2022-23 ve složení Robin Hranáč – Tomáš Vlček předváděla skvělé výkony, které Pardubicím dopomohly ligu udržet. Hranáče to vystřelilo do základní sestavy Plzně, Vlčka do áčka pražské Slavie. Následně se oba dostali do nominace České reprezentace na mistrovství Evropy. Kováčův podpis na vývoji obou stoperů je evidentní.

Síla marketingu

V nedávné době se objevila informace, která vystrašila všechny liberecké fanoušky. Hrozilo, že Ještěd zmizí z loga klubu a ještě k tomu bude Slovan platit za jeho využívání v minulosti tučnou pokutu. Klub totiž v roce 2019 vypověděl smlouvu s dědici Karla Hubáčka – architekta ještědského vysílače. Důvod, proč minulé vedení smlouvu vypovědělo, je nejasný. Možné porušení autorských práv ze strany fotbalového klubu bylo však naštěstí vyvráceno. Vedení Liberce se ale přeci jen raději rozhodlo, že se vydá na cestu větší abstrakce a v logu je již jen silueta Ještědu. Logo se díky tomu zjednodušilo a zmodernizovalo. A stalo se tak vhodnějším pro využití v dynamickém prostředí internetu a sociálních sítí.

Marketingovému týmu Slovanu Liberec se už jednou podařilo rozvířit české fotbalové vody. V roce 2021 se domů na sever Čech vracel z Německa Theodor Gebre Selassie. Slovan jeho příchod oznámil velmi kreativním způsobem ve stylu znělky devadesátkového seriálového hitu Fresh Prince. Sám Theo si střihl v klipu roli mladého Willa Smithe a nutno podotknout, že by se neztratil ani na stříbrném plátně. I s odstupem času lze říci, že se jednalo o jedno z těch nejpovedenějších představovacích videí, které jakýkoliv český klub vytvořil.

Ondřej Kania a jeho tým se tímto počinem zřejmě inspirovali a ve spolupráci s libereckými patrioty Pauliem Garandem a Jakubem Děkanem vytvořili videoklip s představením Radoslava Kováče jako nového trenéra Liberce. Jestliže Gebreho Fresh Prince sázel na humornou atmosféru a nakažlivou pozitivní náladu, tak Kováčovo představení bylo ve znamení nostalgie a patriotismu. Není pochyb o tom, že fanouškům Slovanu se muselo dostavit doslova mrazení v zádech.

Jak přitáhnout fanoušky na stadion?

Ondřej Kania se již několikrát zmiňoval, že se bude v nadcházejících sezonách snažit přitáhnout fanoušky na stadion. Slovanu Liberec patřila v uplynulé sezoně až 13. příčka v tabulce domácí návštěvnosti, což by se dalo označit i za ostudu. Zde je ale třeba zmínit, že minulé vedení Liberce svým fanouškům moc důvodů k návštěvě stadionu nedalo. To chce Kania jednoznačně změnit a je zřejmé, že k tomu již činí kroky.

Jedním z nich je i angažování nového ambasadora klubu Vojtěcha Fišara, vystupujícího pod přezdívkou Agraelus. Nejsledovanější český streamer má ke sledování fotbalu přilákat mladé lidi. Dovolím si tento krok zhodnotit jako marketingově velmi povedený. Klub se musí pokusit svůj produkt prodat. Cílem k tomu je samozřejmě oslovení co největšího množství lidí. Mladé lidi na stadion nedostanete hezkým billboardem nebo reklamou v supermarketu. Je třeba něco jiného, modernějšího. Agraelus má se svým kolegou Radovanem například vydávat videa, kde budou ironicky glosovat reálné kroky libereckého vedení. Přinese to kýžený výsledek? Těžko říci, ale rozhodně je to první krok tím správným směrem.

Ondřej Kania dělá ale i sám svým vlastním konáním kroky, které veřejnost hodnotí velmi pozitivně. Před dubnovým domácím zápasem se Slováckem klub přislíbil, že za každou prodanou vstupenku poputuje 10 Kč libereckému psímu útulku. Výslednou cenu pak z vlastních zdrojů ještě zdvojnásobil sám Kania. Na psí útulek se nakonec vybralo 34 510 Kč. Slovan si těmito drobnými kroky v očích veřejnosti bezesporu posiluje značku. Ale i kdyby tomu tak nebylo a Liberci by tento krok nic nepřinesl, ničemu to nevadí. Pomáhat těm méně šťastným je vždy správné rozhodnutí.

Nové posily? Na přestupovou bombu se stále čeká

Ať už hovoříme o novém logu, marketingových akcích či novém trenérovi, fanoušci jsou nejvíce zvědaví na nové posily. A Slovan už se do dění na přestupovém trhu také zapojil. První posilou Radoslava Kováče je jeho bývalý svěřenec z Pardubic Marek Icha, který byl získán na přestup z pražské Slavie. Zatím poslední akvizicí je další obránce Josef Koželuh, který přišel z Viktorie Plzeň. Už na těchto prvních příchodech je znát změna přestupové strategie Liberce. Zatímco v předchozích sezonách přicházeli do kádru mladí talentovaní hráči pouze na hostování bez opce, Icha s Koželuhem přicházejí nastálo. Oba defenzivní hráči patří do kádru české jednadvacítky, a především Icha v Pardubicích ukázal, že se na české prvoligové scéně neztratí. Koželuh strávil poslední sezonu a půl na hostování v druholigovém Brnu.

Uvidíme, kdo zamíří do Slovanu jako další. Delší dobu se spekulovalo o Tomovi Slončíkovi ze Zlína, který si ale nakonec vybral Plzeň. Jeho zlínský kolega Alexander Bužek podepsal zase ve Slavii. Je jisté, že pokud chce být Slovan v nadcházející sezoně úspěšný, další posily musí přijít. Pozornost je nyní upřena především na Michala Hlavatého. Špílmachr Pardubic je obecně považován za možná vůbec nejlepšího hráče české ligy mimo velkou trojku. Spekuluje se o tom, že právě Liberec je spolu s Baníkem považován za největšího aspiranta na jeho získání. Hlavatý se s Kováčem samozřejmě velmi dobře zná, a právě osoba trenéra by mohla být při rozhodování tím pomyslným jazýčkem na vahách.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz