Hlavní obsah
Sport

Opravdu sudí Szikszay odpískal derby špatně? Musí fanoušci prohraného týmu cítit takovou křivdu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký - Žongl magazín

Nejsledovanější utkání nejvyšší domácí soutěže máme za sebou. Přineslo nám překvapivě poměrně dobrý fotbal, který pokazily až na konci utkání přehnané emoce některých hráčů.

Článek

Velká kritika zejména ze strany sparťanských fanoušků se snesla na hlavního rozhodčího. Ale zařízl opravdu natolik Spartu, nebo naopak předvedl více méně dobrý výkon?

Szikszay zvládl zápas poměrně chvalitebně

Nebude si nic nalhávat, prakticky v každém zápase najdeme u rozhodčích chyby. Někdy větší, někdy menší. Ve velké míře záleží spíše na tom, nakolik ovlivní samotné utkání. Troufnu si říct, že tentokrát hlavní sudí Szikszay zvládl toto náročné utkání poměrně spolehlivě. I když se mnou asi fanoušci hostů nebudou souhlasit.

Po prvním poločase jsme o něm téměř nevěděli. Možná trochu více pouštěl hru, ale nemělo to vliv na nějaké výraznější zákroky za hranou pravidel. Ideální stav, hrál se hlavně fotbal. Více ze strany domácích. V druhé půli se situace začala trochu lámat. Přibývalo emocí a faulů, všechno vyvrcholilo v samotném závěru.

Červená karta Vitíka být nemusela, zápas ovšem neovlivnila

V něm nejdříve přišel zákrok Vitíka na Tomáše Holeše. Přestože měl brankář míč v držení, obránce Sparty trochu nakopal toho slávistického. Na jednom ze záběrů je to vidět. Otázkou je, jestli to bylo opravdu na žlutou kartu. To nedokážu posoudit a jsem zvědavý na vyjádření komise rozhodčích.

Bohužel se ihned začaly jako lavina šířit příspěvek, že to bylo za faul na brankáře Kinského, který následně obdržel ránu od vlastního hráče. Samozřejmě v takovém případě by to bylo hodně nespravedlivé. Ani vyjádření rozhodčího v pozápasovém rozhovoru mu nepomohlo. Ze strany fanoušků Sparty se začalo šířit, jak špatně odpískal celý zápas a tím ho ovlivnil.

Za mě poměrně nespravedlivé. Jasně, na konci to bylo hodně vypjaté a určitě mohl nějaké věci udělat jinak. Možná daný zákrok neměl být na druhou žlutou, zápas jako takový to už ovšem neovlivnilo. Daleko větší vinu na nepěkném závěru mají samotní fotbalisté, kteří definitivně propadli emocím. Hádání se (i když třeba v některých případech oprávněné) vedlo jen k prostojům a nehraní.

Lepší fotbal než v minulé sezoně

Když si zápas srovnáte s tolik propíraným derby z minulého roku (které pískal stejný rozhodčí), jednoznačně musíte vidět onen rozdíl. Hrálo se daleko více, fotbal měl po většinu zápasu šťávu. Do druhé půle přišla výrazně lepší i Sparta a Slavia se musela strachovat o výhru. Nakonec ji získala, rozhodně ovšem ne kvůli chybám Szikszaye.

Expert Folprecht dostává někdy až nechutnou kritiku

Laviny příspěvků na sociálních sítích o poškození Sparty ovšem neměly konce. Vedle toho se třeba opřeli fanoušci hostů i do jednoho z expertů Zdeňka Folprechta, který se (pravda trochu nešťastně) vyjádřil pozitivně o chorálu Slavie. Ten je ovšem silně zaměřen proti Spartě, v níž ji dokonce označuje sprostým slovem.

Zřejmě chápu, jak to myslel. Chtěl zejména pochválit atmosféru na stadionu, onen chorál navíc je opravdu zpěvný. To mi přiznala i řada Sparťanů. Přesto opravdu byla jeho slova lehce nešikovná, ale kdo z nás komentoval něco z plochy stadionu live? Prostě se podobná věc může lehce stát. Ostré výrazy padající na jeho bedra prostřednictvím „hejtů“ na sociálních sítích mi potom přijdou prostě za čárou.

Bude někdy derby bez pocitu nespravedlnosti?

Dočkáme se někdy derby pražských S, po němž prostě jeden druhému uzná body za výkon a prohrávající uzná oprávněné vítězství svého soupeře? Spíše ne. Tedy samozřejmě samotní fotbalisté to ve větší míře po zápasu přiznají, podají si ruku. Fanoušci to ovšem berou daleko hůře. A tak se ponesou slova o nespravedlnosti a někdy i zbytečné útoky na osoby, které jsou v tom nevinně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz