Hlavní obsah
Sport

Ovládnou letní prvoligové zápasy prime-time? LFA zveřejnila vysílací časy prvních pěti kol

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Adamec alias Vršovický fotograf (se svolením autora)

Ligová fotbalová asociace zveřejnila přesné termíny prvních pěti kol naší nejvyšší fotbalové soutěže Chance ligy. Někoho možná překvapí, že se odehrají ve více časových slotech. Zejména fanoušky hostujících týmů potom mohou poměrně rozčílit.

Článek

LFA vytvořila dané schéma na základě dohody s O2 TV Sport a jedná se o určitý „prázdninový provoz“. Ten by měl být přizpůsoben teplému počasí, asociace se odkazuje na zdraví hráčů. Od září by potom mělo dojít k další úpravě časů, ale i nadále se budou zápasy hrát ve třech časových slotech v sobotu i neděli.

Poslední zápasy ve 20:00

Vraťme se ovšem zpět k době nejbližší. Už úvodní kolo mnohé napoví. První zápas odehraje Sparta s Pardubicemi již v pátek od 19 hodin. Následovat budou tradičnější víkendové zápasy, které se ovšem konají v poměrně nezvyklých časech. První budou začínat už ve 14:30, kdy uvidíme třeba Jablonec s Mladou Boleslaví nebo Karvinou s Libercem. Následovat budou zápasy v 17 hodin, kterých je vlastně nejvíce. Poslední zápasy jsou ovšem až ve 20:00. Troufnu si tvrdit, že tento čas a nejvíce rozbouří vody diskuzí. Hned v úvodním kole budou od osmi hrát Dukla s Plzní a Hradec Králové s Teplicemi.

V dalších týdnech si v takto pozdějších večerních hodinách ovšem zahraje i Slavia s Českými Budějovicemi, Viktoria Plzeň s Hradcem Králové, Sparta s Duklou či Karviná s Baníkem Ostrava. Poměrně často se tak jedná o týmy, které zřejmě budou bojovat v horní části tabulky. A je to vlastně pochopitelné, mají totiž větší možnost přilákat fotbalové fanoušky k jejich sledování.

Dokáže fotbal konkurovat pořadům z prime-time?

Jedná se totiž o tzv. prime-time neboli hlavní vysílací čas. V tuto dobu či velice brzy po ní začínají na většině televizí zajímavější filmy či seriály, na něž chce daná stanice nalákat co nejvíce lidí. A právě jim tedy nyní bude konkurovat i fotbal. Je to dobře? Mě osobně to vlastně příliš nevadí. Podobné pořady moc nesleduji. Pro mnohé to ovšem nebudou vyhovující termíny i ze zcela jiných důvodů.

Malé děti se na večerní fotbal nedostanou

Problém trochu nastává pro rodiny s menšími dětmi, kteří jsou rovněž fotbalovými fanoušky. Dokážu si představit, že pro značnou část z nich už bude osmá večerní poměrně pozdní čas na sledování fotbalu. Tím spíše na návštěvu stadionu. Utkání v takovém případě bude končit až skoro k desáté hodině, a to už mnoho dětí dávno spí.

Přijedou hostující fans pozdě večer na zápas?

Ještě hůře to potom mohou brát fanoušci z hostujících sektorů. Už v minulé sezoně se ozývaly ohlasy, že při některých utkáních se ani nemají, jak vrátit domů. Nyní tedy bude situace ještě horší. Budou vůbec chtít lidé například z Moravy cestovat za svým klubem do Prahy, když bude zápas začínat až v osm večer? Mnozí z nich to zřejmě budou brát jako určitý podraz na ně samotné.

Ochrana zdraví hráčů

Na druhou stranu si samozřejmě dovedu představit, že pro hráče to bude určitá úleva. Letošní léto má být opět o kousek teplejší než to minulé. Stupínky teploměrů vystoupají poměrně daleko za hranici 30 stupňů. A v takovém počasí opravdu může dojít k přetížení organismu a případnému ohrožení zdraví.

Potom je ovšem zároveň čas 14:30, v němž se každé kolo odehrají dva zápasy, přesným opakem. O chviličku se přiblížil ke dvanácté hodině, v daný termín každopádně budou hráči při extrémních teplotách trpět. Vzhledem k počtu zápasů s tím ovšem nejde nic moc udělat. Potom by leda opět bylo na přetřes téma snížení počtů týmů v naší nejvyšší fotbalové soutěži. K němu ovšem v nejbližší době nejspíš nedojde.

Na sociálních sítích už se začínají objevovat první ohlasy. Co na takové rozvrhnutí termínů říkáte vy? Vyhovuje vám více večerní termín, kdy už nebude takové vedro? I fanoušci na stadionech samozřejmě budou mít o něco příjemnější podmínky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz