Hlavní obsah
Sport

Panák daroval Plzni tři body. Náskok Sparty na čele ligy se tenčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Jak může každý jeden hráč ovlivnit zbylých jedenadvacet, jsme měli možnost vidět v nedělním zápase Plzně se Spartou. Takticky svázané utkání rozhodla série chyb Filipa Panáka, který Plzni zápas vlastně daroval.

Článek

Plzeň se poučila od Slavie, která obrala Spartu o body v minulém kole a nastoupila do zápasu s taktikou tuhé defenzivy. Obranu vysunula vysoko a za záda jejich beků létaly balóny na rozběhnuté útočníky letenských. Bůh ví, jak by zápas dopadl, kdyby některá ze šancí z úvodu utkání skončila v síti domácích, ale nestalo se tak a desetiminutovka hrůzy Panáka rozhodla o tom, že náskok Sparty na čele Fortuna ligy se smrskl na jeden jediný bod poté, co Slavia přejela Teplice, které slepili sestavu z hráčů B týmu a náhradníků.

Výkon Panáka jako z hororu

Veškerý optimismus začal sparťanské fanoušky přecházet pět minut před koncem prvního poločasu, kdy Filip Panák nezpracoval nakopávaný balón a poslal útočníka Plzně vstříc Peteru Vindahlovi. Tady to ještě dopadlo pro Spartu dobře, ale o pět minut později za to domácí již trestali. A opět u toho byl Panák, který svou rozehrávkou našel přímo nohu soupeře a vlastně nechal Chorého vyslat tři střely, z nichž ta poslední zaplula do sítě. Nutno podotknout, že je nemyslitelné, aby brankář vyrazil střelu před sebe. Svůj podíl má na brance i Vindahl.

Do druhého poločasu chtěla Sparta vletět a smazat manko. Plzeň dál pokračovat v nelíbivém, ale účelném fotbale. Ale opět Filip Panák. Střela Plzně zpoza vápna a Panák ve snaze balón odkopnout, ho tečoval do vlastní brány. Domácí v euforii, hosté v bezmoci, což vyvrcholilo červenou kartou pro Krejčího. Přemotivovanost je u Ladislava Krejčího největší problém. Jak začnou letenští prohrávat, Krejčí se ve snaze udělat maximum uchyluje ke zbytečným zákrokům, které pramení ve fauly a karty.

Od červené karty bylo rozhodnuto. Naprostý chaos Sparty a bojovný výkon Plzně, která přidala další dvě branky a stanovila tak konečný výsledek zápasu. Plzni narostla křídla a z onoho nelíbivého fotbalu proti oslabenému soupeři začala předvádět zajímavou hru. Hosté ji to usnadňovali, protože ani za nepříznivého stavu a v deseti nezalezli, ale stále se snažili. Jenže z toho vznikl kočkopes, který Plzni vyhovoval.

Plzeň promlouvá do boje o titul

Sparta nastoupila do utkání s Plzní se sedmi změnami oproti čtvrtečnímu zápasu s Liverpoolem. V takhle natřískaném programu asi logický tah, ale na dnes vyvolené Brian Priske neukázal správně. Máte před sebou naprosto bezvýznamné utkání s Liverpoolem, ale hlavní hvězdy necháte sedět na lavičce v tak důležitém zápase, který může zatřást s vašimi šancemi na titul. Trochu nepochopitelný krok. Ten ale hrál do karet Plzni.

Plzeň tak obrala prvního. Umožnila stáhnout náskok Sparty před Slavií na jeden bod a sama se snaží vrátit do boje o titul, kdy na třetí pozici ztrácí 9 bodů právě na Spartu. Do konce základní části zbývá šest zápasů, tedy je ve hře ještě 18 bodů, což Plzni moc velké šance nedává, ale přijde nadstavba, která dostala dnešním zápasem zcela jiný rozměr.

Výsledek 4:0 vypadá pro Plzeň nesmírně krásně, ale je potřeba si uvědomit, že dvě branky jí daroval již zmíněný Filip Panák a další dvě Plzeň přidala v přesilovce, kdy Sparta hrála na dva stopery. Stačí hra Plzně na to, aby se vrátila do boje o titul? Pokud se bude prezentovat tak, jako do 40. minuty dnešního zápasu, tak jednoznačně ne. Její výkon sice působí týmově, ale nikoliv tak kvalitně, jako obou pražských celků. Zda jsou její šance reálné, uvidíme až v zápase se Slavií, který je na programu za pár týdnů. Jestli se jí i tady podaří body vydolovat, budeme s ní muset ještě počítat. Bylo by pro Viktorku škoda, kdyby se po dnešním zápase vznášela na obláčku, ne každý tým má hráče, který soupeři daruje tři body. O tom se koneckonců Plzeň sama přesvědčila v minulém kole, kdy se trápila na hřišti Pardubic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz