Hlavní obsah
Sport

Pařba v Olomouci. Jaké budou následky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

V neděli ráno vybuchla v národním týmu bomba. Jan Kuchta, Vladimír Coufal a Jakub Brabec opustili reprezentaci. Asi nemá cenu psát o tom, co se vlastně stalo, ale spíše se pokusím zamyslet nad tím, proč se takhle zachovali a co bude následovat.

Článek

Není to poprvé, kdy čeští fotbaloví reprezentanti hrubě porušili životosprávu. Stačí si vzpomenout na již legendární aféru okolo Tomáše Ujfalušiho. Nicméně navštívit dva dny před klíčovým zápasem diskotéku, to je i na české poměry unikát. Vedení národního týmu v tuto chvíli nezbývalo nic jiného než hráče vyrazit. Při jakémkoliv jiném řešení by byli ještě za větší šašky, než jsou nyní. Ač tedy chápu, že to je dost náročné.

Na úvod si můžeme položit jednoduchou otázku - Dovolili by si podobné chování hráči i ve svých klubech? Jen těžko, muselo by jim být jasné, že následky pro ně budou nedozírné. Občas to tak ostatně vypadá i na hřišti. Skoro se zdá, jakoby se někteří borci raději šetřili na klub a na reprezentaci jeli spíše na výlet. Odpočinout si od každodenních klubových povinností a zahrát si fotbálek. Ale proč?

Těch důvodů může být spousta. Ano, do značné míry to jde i za Jaroslavem Šilhavým, jehož autorita atakuje nulové hodnoty. Nicméně poukazuje to i na to, že v národním týmu pravděpodobně nebude taková parta, jak se nám snaží někteří namluvit. Pokud by byla, přece nebodnete spoluhráčům kudlu do zad tím, že ani ne dva dny před klíčovým zápasem roku půjdete pařit. Navíc v Olomouci, kde to je víceméně neutajitelné.

Buď jak buď, je úplně jedno, kdo národní tým vede, ale od hráčů je to obrovská neúcta k reprezentačnímu dresu a k fanouškům. Vezměte si, že tito hráči jsou vzory pro malé děti a ukazují jim, že do sportu vlastně nemusí dávat úplně všechno. Stát se tohle v některé z jižanských zemí, tak je média rozcupují na kousky.

Asi nyní nemá smysl dělat dalekosáhlé závěry, důležitý bude zápas s Moldavskem. Bez ohledu na výsledek by po něm měl odstoupit celý realizační tým, a to včetně manažera Tomáše Pešíra. Tento prohřešek je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Následující vedení mužstva by si pak už mělo samo rozhodnout, zda hříšníky v týmu chce. Já za sebe klidně řeknu, že bych je nechtěl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz