Hlavní obsah
Sport

Patří Adam Hložek do nominace na EURO?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dan Ulrich/Žongl

Ještě před rokem by si nominaci na EURO bez Adama Hložka neuměl představit ani ten největší fantasta. Jenže jak čas utíká, vypadá to, že hvězdička českého fotbalu nemá nominaci na šampionát jistou.

Článek

O Adamu Hložkovi se už dlouhá léta hovoří jako obrovském talentu českého fotbalu. V šestnácti debutoval v lize a brzy si našel místo v základní sestavě pražské Sparty. Zde postupně stoupal hierarchií vzhůru a brzy bylo jasné, že přerostl naši nejvyšší soutěž. Jen málokdo očekával, že dva roky po přestupu do Bayeru Leverkusen bude jeho výkonnost horší než při jeho příchodu do klubu.

Není Leverkusen Hložkovým prokletím?

Když šel Adam Hložek do Leverkusenu, byl právě tento celek vnímán jako vhodný mezistupeň na cestě ke hvězdám. Netrvalo to však dlouho a na západě Německa se vytvořil mančaft, který válcuje celou soutěž. Pro stále teprve jedenadvacetiletého rodáka z Ivančic je však tato skutečnost spíše ke škodě, protože ve fungujícím celku dostává v lize jen minimum příležitostí. Když už šanci dostane, většinou jeho výkon zabředne do průměru. Nelze se proto divit tomu, že letos ještě neodehrál v Bundeslize celých 90 minut.

V reprezentaci nikdy pořádně nezaujal

Reprezentační dres Hložek nikdy neodmítal a odehrál v něm už 29 utkání s bilancí dvou branek. Jeho výkony byly přijímány s rozpaky už v době, kdy zářil ve Spartě a poslední zápasy tyto rozpaky jen umocnily. Zápas s Arménií ukázal také to, jak si bundesligový náhradník momentálně nevěří. S míčem na noze se vždycky snažil něco vymýšlet, ale tentokrát byla vidět místo průraznosti bojácnost. Místo snahy hrát hra na schovávanou. Vše pak dovršilo přestřelení poloprázdné branky ze čtyř metrů. Stane se, nicméně v tuto chvíli to jen podtrhlo trápení exsparťanského útočníka.

Předurčen k úspěchu?

Nabízí se také otázka, zda není Hložek spíš hráčem, který bude hvězdou na průměrném levelu, ale už nedokáže svou kvalitu přenést na úplně nejvyšší úroveň.

Přece jen tento mladý hráč ukazuje širokou škálu dovedností, ale v ničem vlastně není úplně top. Rychlost, střela, individuální technika, rozehrávka, hra hlavou, nic z toho nedělá Hložkovi problém, ale na druhou stranu ani jedna z těchto schopností u něj není pro evropskou úroveň taková, aby z něj dělala rozdílového hráče. Z toho pak také plyne jeho určité poziční neukotvení. Na každý post mu trochu něco chybí, lepší individuální technika na kraj, lepší rozehrávka pod hrot, nebo lepší hra zády k bráně v útoku. Jak v Leverkusenu, tak i v reprezentaci to působí tak, že trenéři vlastně neví, kam jej v sestavě dát. Univerzálnost je v tomto případě místo přednosti spíše nevýhodou a možná i určitou brzdou ve vývoji.

Nyní potřebuje Hložek hlavně hrát, aby se mohl rozvíjet. Malá herní praxe může být v jeho věku devastující, proto by měl v létě změnit dres. Černočervený dres Leverkusenu totiž našemu fotbalistovi vyhlídky na růžovou budoucnost rozhodně neposkytuje a byť se případný odchod do menšího klubu může zdát jako krok zpět, tak pro rozvoj mladého fotbalisty může být nesmírně důležitý. Pořád totiž platí, že talentů Hložkova formátu český fotbal moc nemá.

V neposlední řadě je nutno podotknout, že Hložkovi mohla uškodit až nesmyslná aura, která se kolem něj vznášela a kterou byl vynášen pomalu na úroveň Kyliana Mbappého. Medvědí službu v tomto směru sehrál i film „Adam Hložek - Předurčen k úspěchu“.

Konkurence v ofenzivě

Patrik Schick, Lukáš Provod, Tomáš Čvančara, Vasil Kušej, Ondřej Lingr, Matěj Jurásek, Václav Černý, Antonín Barák, Jan Kuchta, Pavel Šulc, Mojmír Chytil, Václav Jurečka a dalo by se jmenovat dál. Konkurence na ofenzivní pozice není úplně malá a řada z Hložkových konkurentů nejenže hraje, ale také má formu. Třeba se do ní Hložek dostane také, ale skrz lavičku k tomu povede cesta jen těžko.

Michal Trávníček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz