Hlavní obsah
Sport

Petr Rada fotbalový démon, nebo prostě jen oběť dnešní doby?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Petr Rada jednoznačně patří k nejvýznamnějším trenérům na poli českého fotbalu. Zároveň však rovněž i k těm nejkontroverznějším. Nakolik ovšem negativní auru okolo jeho osoby vytvářejí novináři či další lidé ve sportovním prostředí?

Článek

Během své hráčské kariéry hrál především v Dukle Praha, zakopal si ovšem i v Německu nebo dokonce Kanadě. Jako trenér potom obrazil značnou část klubů nejvyšší fotbalové soutěže. Usedl totiž na lavičku ve Spartě, Slavii, Plzni, Jablonci, Teplicích, Liberci či Příbrami. Aktuálně se vrátil do své milované Dukly a dopomohl jí k postupu do Chance Ligy.

Osm měsíců za dvě slova

V minulé sezoně ovšem ještě víc než postup týmu z Julisky mezi elitu rezonoval další Radův „skandál“, když za výrok „zoufalče cikánskej“ na konto trenéra Zbrojovky Brno obdržel osmiměsíční zákaz činnosti a poměrně velkou pokutu. Odvolací komise mu ho nakonec snížila jen na tři měsíce, posléze mu odpustila poslední čtyři dny. Zároveň ovšem za tento odpustek dostal dva měsíce podmínku.

Předně musím poznamenat, že trenér Rada samozřejmě není bezchybný. Ano, je trochu prudší povahy. Platí u něj co na srdci to na jazyku, což nemusí být vždy úplně vhodné. Jedná se o člověka vychovaného v jiné době. Nikdo není bez chyby, bohužel z legendárního trenéra dnes nejen novinářská obec dělá takřka satanáše.

Upřímnost, respekt ke starším lidem či bezprostřednost. Tohle všechno jsou hodnoty, které by mohly být pozitivními. Bohužel se v dnešní době berou zcela jinak. Lhát, nemít respekt a manipulovat s ostatními je běžnější. Tak trochu i na to doplácí Petr Rada.

Kdyby trenéra Brna napadl, možná by dostal menší trest

Vraťme se zpět do minulosti ke zmiňované kauze. Trenér Dukly si stojí za tím, že svůj pokřik na trenéra Brna nemyslel rasisticky. A já mu to věřím. V devadesátkách naprosto běžná věc se v dnešní hyperkorektní době stala takřka horším činem než krádež. Pojďme si upřímně říct, že kdyby dal svému konkurentovi třeba facku, pravděpodobně by dostal menší trest.

Oněch osm měsíců bylo prakticky likvidační záležitostí. Snížení trestu odvolací komisí jednoznačně ukazuje, že to byl nesmysl. Když už Radovi scházely pouhé čtyři dny, dostal za jejich zrušení (aby mohl svůj tým trénovat proti Plzni) další dva měsíce podmínku. A já se ptám proč? Opět poměrně těžko pochopitelné.

Novinářský hon na čarodějnice je pro mě hyenismus

Aby toho pro něj nebylo málo, novináři jen čekají na každé jeho zaškobrtnutí či trochu nešikovný slovní obrat. Okamžitě ho chytí za slovo a udělají z něj takřka blázna. Byl jsem na dané tiskové konferenci po utkání s Plzní. Trenér Rada tam byl i přes prohru vstřícný vůči novinářům. Mluvil naprosto otevřeně, dal najevo své postoje a názory. Zřejmě ani netušil, kam se s tím opět dostane.

Opětovný „hon na čarodějnice“, který byl po této tiskové konferenci spuštěn, mě ze strany novinářů přijde až jako hyenismus. Ano, píšu to jako jeden z nich. Osobně bych si ovšem nic podobného opravdu nedovolil. Žurnalisté svými otázkami sami rádi trenéra Dukly vmanipulují do toho, aby o daných tématech mluvil. Následně mu je otlučou o hlavu.

Jak už jsem napsal, Petr Rada určitě není dokonalý člověk. Jako nikdo z nás. Většinový obraz fotbalové společnosti na něj je ovšem za mě dost zkreslený. Vlastně se mu osobně skoro divím, že je stále u fotbalu. Osobně bych se na to už asi vykašlal. Chápu ovšem, že láska k tomuto sportu vám může stát i za mnohá příkoří.

Zaslouží si respekt za zkušenosti a přínos fotbalu

Prosím tedy všechny jeho zaryté kritiky. Pojďme se na trenéra Dukly koukat i pozitivníma očima. Jako na člověka, který dovedl svůj klub k historickému postupu do nejvyšší soutěže. Na legendu, která toho pro fotbal udělala poměrně hodně. Pojďme ho mít za jeho upřímnost rádi a nezneužívat jí ve svůj prospěch. Pojďme mu dát možnost ukázat, že umí trénovat fotbalisty a dovádět je k vítězstvím.

Můžete mě rovněž kritizovat za mou upřímnost, protože ta se v dnešní době prostě nenosí. Raději budeme říkat jen to, co se druhým hodí do krámu nebo s čím souhlasí většinová společnost. Vlastní názor radši nemít, co když se ostatním nebude líbit. Je to hnus, velebnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz