Hlavní obsah
Sport

Plzeň jako jediná slaví. Zamotá fantom Jedlička Ivanu Haškovi hlavu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Někdo by řekl, že remíza na půdě soupeře tvoří výhodu na domácí zápas. Odveta v Plzni byla ale plná šílenství a nervů. Ve Štruncových sadech bylo opět narváno a každý chtěl jediné – postup do čtvrtfinále.

Článek

Na výsledek se muselo čekat přes 120 minut, ale stálo to za to. Na penalty vyhrála domácí Viktoria Plzeň 3:1 a přepsala historii. Servette Ženeva ale odehrála vyrovnanou partii.

Boj od prvních minut

Dalo se čekat, že tenhle zápas bude bitva o všechno. Výkon, který předváděli hráči Servette, byl obdivuhodný. V mnoha případech si s hráči Plzně dokázali poradit. Ta nemít v bráně Martina Jedličku, asi by se výsledková tabule značila jinými čísly. V mnoha případech se dostávali do dobrých šancí, většina jim ale nevyšla. V prvním poločase si sice Viktoriáni šance vytvářeli, ale do klíčové přihrávky se nemohli probojovat. Rival ze Ženevy měl obranu postavenou jako skálu. To ale plzeňští nevzdávali a dál se pokoušeli prorazit a skórovat. Domácí to zkoušeli hlavně nakopávanými centry do vápna, tahle taktika jim ale moc nevycházela. Obránci Servette byli v každé situaci na správném místě.

Hned na úvodu Západočeši vytěžili po faulu na Chorého volný přímý kop, který kopal Kalvach. Jeho centr letěl na hlavu Hranáče, ten ale úřadoval z ofsajdu a z akce nic nebylo. Plzeňští si v úvodních 15 minutách vytvořili rozhodně více šancí, šlo vidět, že chtěli co nejdřív vstřelit úvodní branku, proto při každé šanci na míči zakládali útočné akce. Ale možná až moc zbrkle se hnali dopředu. Od prvních minut byl vidět i Pavel Šulc, který v tomto zápase podal výborný výkon.

Hráči ze Švýcarska si nacházeli lepší pozice. Z několika míst se zvládli uvolnit a vypálit na bránu, takto dokázali několikrát prověřit plzeňského gólmana, ten ale vždy zachoval klid a míč měl pod kontrolou. Plzeň v tomto zápase obhajovala svou neporaženost. To se ukazovalo i na defenzívě, která fungovala podle nastaveného plánu naprosto skvěle.

Ženeva tlačila, Plzeň se usilovně rvala dopředu

Hráči Ženevy dobře napadali a u vápna dostávali plzeňské obránce do úzkých. Svými skvělými průniky byl vidět Pavel Šulc, který dokazuje, že má reprezentační formu. Zhodnocení po půl hodině hry je zastrašující. Viktoriáni si nehledali palebné pozice, možná účelně, každá akce měla končit centrem na hlavu. I když tato taktika nevycházela, stále na plzeňském útoku bylo vidět jen toto jediné.

Teď trochu kritiky. Ve 39. minutě po VARu, kde nebyla uznána plzeňským penalta, měl vykopávat brankář hostí míč od brány. Jenomže z kotle domácích na něj byly vhozeny dva kelímky a zapalovač. Brankář musel být ošetřován. Takové činy na domácím stadionu a všeobecně jsou nepřijatelné. Fanouškovi, který tyto věci hodil po onom brankářovi, by měli střihnout permanentku a udělit zákaz vstupu na stadion. Podle informací z kotle domácích byl tento fanoušek poučen a vyhozen ze stadionu. Před koncem poločasu se ještě blýskl Robin Hranáč. Kopic zahrával rohový kop a plzeňský bek hlavičkoval do volného místa, jenže gólman Frick ho vychytal.

Martin Jedlička spasitel, nebo superhrdina?

Vstup do druhého poločasu nebyl optimální, lépe hráli hráči Servette, kteří se dokázali dostat do dalšího zakončení. Jedlička si v 50. minutě zapsal už pátý zákrok. Ženeva odváděla lepší výkon a Plzeň hrála hlavně na brejky, do kterých se pouštěl Šulc. Z jedné takové šance přišla i první střela na bránu. Viktoriáni si sice vytvořili nějaké šance, snažili se využívat nabízené brejky, ale marně. Soupeř je ne a ne k něčemu pustit. Ženevští fotbalisté si dobře hlídali prostor ve vápně a znevýhodňovali koncovku domácích.

Po ostrém souboji před vápnem a udělené kartě pro Bradleyho Mazikoua kopala Plzeň další přímý kop. K míči naproti bráně se postavil opět Kalvach, který měl v úmyslu vymést šibenici. Tam ale gólman hostí skočil a vyrazil jej na roh. Akce ještě pokračovala po kopnutém rohu, ale ani z tohoto nic nebylo.

Tento dramatický zápas se pomalu upínal na konec základní hrací doby a stále byl stav 0:0. Viktoriáni to ale nevzdávali, snažili se dobít ženevskou obranu, ale ta měla kámen na kameni a nedovolila plzeňskému týmu skórovat. Oba týmy se se ve snaze vstřelit úvodní branku dost trápily a ve střeleckém výkonu byli lepší hráči Ženevy. Na konci zápasu už mohlo být rozhodnuto, Viktorka málem inkasovala prvotřídní gól. Jenže Jedlička opět úřadoval. Do jeho brány letěl na zadní tyč míč, který na poslední chvíli vytáhl ven z brány. Po základní části se šlo do prodloužení za stavu 0:0.

Prodloužení nic moc nenabídlo, rozhodly penalty

První část prodloužení patřila plzeňským, kdy si vytvořili nádhernou šanci, ale místo míče skončil v síti Vydra. Na druhý pokus to tentýž hráč bohužel s razancí přehnal a míč po střele letěl vysoko nad, někde mezi diváky. Plzeňáci řídili první část prodloužení, ale ani přes velké úsilí to neskončilo gólem a trápení pokračovalo. Z fotbalu se stala doslova bitva o postup.

Druhá část začala stejně, kde skončila. Z fotbalu se stávala čím dál větší bitva, rozhodčí za tento zápas udělil devět žlutých karet. Oba dva týmy byly na stejné úrovni, každý s jinou taktikou. V druhé půli prodloužení si hráči obou mužstev vytvořili ještě pár dobrých šancí, tyto šance na bránu nevedli. Ani v této části se to neobešlo bez stresu. Po konečném hvizdu se šlo na penalty.

Jedlička opět ukázal, jak se to má dělat. V celém zápase dominoval nad střelami soupeře a v penaltovém rozstřelu chytil dvě střely ze tří. Chorý, Mosquera a Šulc. Střelci, kteří penaltu proměnili, rozhodli o výhře Viktorie. Západočeský klub tak přepsal svou historii v evropských pohárech. Dosud se dostal pouze do osmifinále Evropské ligy. Plzeň postoupila do čtvrtfinále Konferenční ligy nad Servette po penaltách 3:1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz