Hlavní obsah
Sport

Plzeň projíždí Evropou v suchém triku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Viktoria Plzeň má za sebou odehrané páté utkání v Konferenční lize a je nadále stoprocentní. S kosovským FC Ballkani odehrála zápas na neutrální půdě v moldavské Tiraně a veze si vydřenou výhru 1:0.

Článek

Jediný gól vstřelil po rohovém kopu hlavou ke konci utkání Pavel Šulc. Duel přesunula UEFA do Moldavska, protože v kosovské Prištině bylo hřiště v katastrofálním stavu. Plzeň nastoupila bez několika hráčů základní sestavy a se značně omlazeným kádrem. Pro disciplinární trest chyběl dlouhán Tomáš Chorý. Na lavičce náhradníků viktoriánů nefiguroval jediný útočník. Na výhru to ale stačilo.

Omlazená Plzeň v zadních řadách

Teenager v brance i na stoperu

Kouč Miroslav Koubek dal v brance důvěru Viktoru Baierovi, čímž dostal znovu po týdnech příležitost v Konferenční lize a působil jistým dojmem. Další osmnáctiletý mladík nastoupil v obraně a byl to Jan Paluska. Spolu s ním v obranné trojici nastoupil ještě Robin Hranáč a Sampson Dweh.

Na krajích zálohy se v základní jedenáctce po dlouhé době objevil Jhon Mosquera a Libor Holík. V útoku nastoupil Jan Kliment a pod ním Adam Vlkanova.

Na lavičce zkušení hráči, ale bez jediného hroťáka

Jindřich Staněk, Ibrahim Traoré, Radim Řezník, Lukáš Hejda, Jan Kopic. To byla lavička náhradníků před zápasem s Ballkani. Velká řada třicátníků a zkušených hráčů, ale bez jediného útočníka. Tomáš Chorý chyběl kvůli kartám, Matěj Vydra, Rafiu Durosinmi a Milan Havel jsou dlouhodobě zranění. Další chybějícím byli Erik Jirka, Václav Jemelka a Luděk Pernica.

První polovina a hodně šancí na obou stranách

První poločas začal náporem Ballkani a Hranáč zachraňoval na lajně

Plzeň měla postup v kapse. Domácí Ballkani se do Viktorie pustilo hned od začátku a nejblíže gólu byl kosovský tým ve čtrnácté minutě. Jeden z domácích hráčů lehkým hlavičkovaným obloučkem překvapil brankáře Baiera a míč směřující do sítě na poslední chvílí z brankové čáry vyhlavičkoval Robin Hranáč. O pět minut později z hranice vápna vystřelil Kuč, ale lehkou střelu si tentokráte Baier pohlídal.

Ve 24. minutě zahrozili i Západočeši. Odražený míč se dostal ke Klimentovi, ale ten trefil pouze prostředek branky. Deset minut před odchodem do šaten předvedl plzeňský Baier výborný zákrok a vyrazil Karricovu střelu mimo tři tyče. V největší šanci hostů byl Kliment ve 42. minutě. Po hezké přihrávce Mosquery, ale trestuhodně minul z malého vápna branku. O minutu později zahrál efektně přímý kop Mosquera, domácí brankář Kolici na poslední chvíli míč vyrazil a do šaten se šlo bez branek.

Plzeň rozhodla po rohovém kopu

Jhon Mosquera byl aktivní v obou poločasech

Kolumbijské křídlo Jhon Mosquera bylo v zápase pořádně vidět a patřilo k nejaktivnějším v zápase. Mosquera dlouho neodehrál plných devadesát minut a bylo to na něm vidět. Vytvářel spoluhráčům plno akcí, a i pár klíčových přihrávek do brankové příležitosti. K pár střelám se dostal i on sám. Oba poločasy byl vidět a společně s Lukášem Kalvachem byli tahouny mužstva. Muž zápasu!

Opět spálené šance a další mladík na hřišti

V páté minutě druhého poločasu tvrdě vystřelil Kalvach a brankář Kolici znovu míč vyrážel. V 61. minutě přišel na hřiště další benjamínek plzeňských. Třetí osmnáctiletý hráč na hřišti Viktorie. Byl to Pavel Hašek, který si odbyl premiéru v seniorském týmu. Tohle se v českých luzích a hájích jen tak nevidí. Navíc v evropských pohárech. Právě novic Hašek připravil šanci pro Pavla Buchu, ten ovšem v dobré pozici přestřelil.

Rozhodující trefa Pavla Šulce a pohlídaný druhý poločas

V 81. minutě přišlo rozhodnutí. Na rohový kop si naskočil hlavou Pavel Šulc a překonal nepochopitelně vyběhnutého brankáře Ballkani – 0:1. Stačilo trefit jen úplně prázdnou svatyni, protože gólman neodhadl svůj výběh a obránce už nedokázal na poslední chvilku míč vykopnout. Zvýšit mohl ještě Kalvach, ale na brankáře nevyzrál. Viktoria Plzeň si konec zápasu a vlastně celý druhý poločas zkušeně pohlídala a připisuje si do tabulky další tři body a páté jednogólové vítězství.

Český koeficient stále roste

Stoprocentní Plzeň

Skóre 6:1 a 15 bodů za pět odehraných zápasů v Konferenční lize. Lepší to být pro Viktorii nemůže. Musíme si přiznat, že Západočeši všechny zápasy vyhráli o gól a štěstí bylo na jejich straně. To ovšem přeje připraveným a svěřenci Miroslava Koubka udivují celou Evropu. Ano, většina říká, že skupinu mají jednoduchou, ale podívejte se na naší reprezentaci!

Sparta i Slavia to mají taky dobře rozehrané

Sparta svůj těžký domácí zápas s Betisem Sevilla v Evropské Lize zvládla a připsala si zasloužené tři body. Je velmi pravděpodobné, že ani Spartu jarní část evropských pohárů nemine.

Slavia se stále přetahuje o první místo v Evropské lize se slavným AS Řím a uvidíme, jak to s ní dopadne. Pokud bychom měli tři české týmy v jarní fázi pohárů, tak by to byla skvělá reklama pro celý český fotbal, a hlavně zlepšený koeficient do dalších let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz