Hlavní obsah
Sport

Plzeň remizovala v Liberci. Novým posilám se premiéra vydařila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / Žongl

Viktoriáni nebudou na duel v Liberci vzpomínat v dobrém. V první půli je vychytal Hugo Jan Bačkovský, po přestávce dotahovali jednogólové manko. Na pražská S ztratili další dva body a trenérovi nebylo v den jeho třiasedmdesátých narozenin do smíchu.

Článek

Liberec vstoupil do utkání jako uragán

V prvních pěti minutách liberečtí hráči dominovali. Vše odstartoval plzeňský Dweh, který namazal balón Tuptovi do volného prostoru. Tomu se ale střetly myšlenky a vyslal slabou střelu přímo na Tvrdoně, který míč vykopl. Pár minut na to vytáhl plzeňský gólman krásnou střelu zpoza vápna. Na pravé straně zlobil Nyarko Jemelku, který s ním měl obrovské problémy v běžeckých soubojích. Ve třinácté minutě se hráči Slovanu dožadovali penalty za porušení pravidla o ruce ze strany Cadua. Záběry ukázaly, že si Brazilec kopl míč do ruky sám a šlo o vědomé hraní nohou. V takovém případě se penalta nepíská.

Plzeň vyrovnala hru a přebrala aktivitu

Hráči Viktorie se zmátořili v průběhu první půle a dali o sobě vědět i v pokutovém území soupeře. Obrovské šance měli hned po sobě obě dvě posily. Markoviće vychytal Bačkovský. Vzápětí mohl skórovat Prince Adu, ale míč mu utekl dozadu a liberecký gólman si s jeho slabou slabou střelou poradil. Ve dvacáté minutě umístil Šulc hlavou krásný centr pod břevno, ale Bačkovský se znovu zaskvěl. Poprvé dopravil míč do sítě Adu, když přečetl hru rychleji než liberecký bek a nekompromisně zakončil z malého vápna. Radost z premiérového gólu v červenomodrém dresu mu vydržela pár minut, protože kalibrovaná čára odhalila jeho offsidové postavení. Gól neplatil a po pětačtyřiceti minutách svítily na tabuli dvě nuly.

Dva góly po chybě brankáře a krásné střele Vydry

Poprvé se skóré změnilo ve prospěch Liberce, když si nepovedený centr doslova plácnul do sítě Tvrdoň. Nebyl nikým atakován. Zda situaci podcenil nebo se mu míč ztratil v záři reflektorů, ví jen on sám. Chybou bylo, že neměl obě ruce při výskoku ve stejné výšce. Trenér Koubek reagoval střídáním a měl šťastnou ruku. Cadu prostrčil míč mezi dvěma hráči na Vydru. Ten využil situace, kdy ho nikdo z obránců nedostupoval, napřáhl ke střele a na projektil z osmadvaceti metrů Bačkovský nedosáhl.

Rozhodčí neměl svůj den

Sudí Pechanec chyboval v průběhu zápasu na obou stranách. Několikrát přehlédl hrubé zákroky. Po zjevném zatažení Jirky za dres se ani neobtěžoval odpískat faul. Když tušil, že se mu utkání začíná vymykat z rukou, vyhrožoval kartami za každé slovo směřující na jeho osobu. Kdyby vyloučil libereckého Nyarka, který předvedl několik faulů i přesto, že mu hrozila druhá žlutá, nikdo by se nedivil. Korunu svému žalostnému výkonu nasadil v nastaveném čase, kdy i přes delší ošetřování přidal k původně ohlášeným čtyřem minutám pouze necelou jednu.

Marković  a Adu odehráli skvělý zápas

Nejčerstvější posily zařadil trenér Koubek do základní sestavy. Když uvážíme, že šlo o jejich první utkání v Chance lize, s novými spoluhráči si rozuměli jako by spolu odehráli již několik zápasů. Oba si zaslouží slova chvály.

Prince Adu zaujal uměním obehrát dva protivníky najednou, silou v osobních soubojích a v zakončení. Bohužel selhal v desáté minutě, když z bezprostřední blízkosti vystřelil pouze doprostřed brány na připraveného Bačkovského. V jednom okamžiku se po úspěšném absolvování těžkého souboje dostal ihned do dalšího. Poradil si učebnicovým koňarem, za který byl oceněn žlutou kartou. Za 60 minut pobytu na hřišti ukázal, že není žádná měkkota a navázal na své výkony z působení v Kryvbasu.

Svetozar Marković byl v mnohem těžší situaci. Při své premiéře řídil obrannou trojici s Dwehem a Jemelkou po stranách. Své role se zhostil znamenitě. V první půli zabránil gólu krásným skluzem. Zblokoval několik těžkých střel, bral na sebe odpovědnost při rozehrávce a vyvážení míče z vlastního vápna. Mohl se zapsat i do listiny střelců.

Tvrdoň napravil svůj blackout

Po prvních pětačtyřiceti minutách přijímal plzeňský gólman uznalá poplácání od spoluhráčů, protože jen díky němu šli do kabiny za bezgólového stavu. Svůj kiks, kterým daroval Liberci gól, odčinil v závěru, kdy nadvakrát chytil stoprocentní tutovku. Trenér Koubek se Tvrdoně po utkání zastal vědom si faktu, že bez něj by Viktoriáni odjeli domů s přídělem.  Otázkou je, zda bude chytat i po reprezentační pauze, či zda se do branky vrátí uzdravený Jedlička.

Reklama na fotbal s ostudnou kulisou

Pod Ještědem diváci zhlédli záživné představení obou týmů. Jedna šance střídala druhou a utkání bylo napínavé až do poslední vteřiny. Jedinou vadou na kráse byly prázdnotou zející ochozy. Liberecké vedení přivedlo před sezónou několik zajímavých posil. Tým hraje pod ambiciózním trenérem Kováčem atraktivní fotbal. Dnes na svém hřišti přivítali pravidelného účastníka Evropských pohárů. Bylo krásné letní počasí. Nic z toho nestačilo, aby byl dnes stadión zaplněný více než ze třetiny. Skalní fanoušci domácích v průběhu utkání vyzvali ostatní Liberečáky, aby místo komentářů na sociálních sítích podpořili klub naživo. Doufejme, že se jejich iniciativa dočká kladné odezvy a po reprezentační pauze navštíví domácí zápasy mnohem více lidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz