Hlavní obsah
Sport

Plzeň si připsala povinné vítězství. Konečný výsledek neodpovídal dění na hřišti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adéla Stenzelová/Žongl

Viktoria Plzeň se musela obejít bez potrestaného Lukáše Červa, kterého nahradil Alexander Sojka. Na hrotu nastoupil osamocený Vašulín. V základu se objevil Tom Slončík, který po změně stran vstřelil vítězný gól. V závěru pečetil výhru Milan Havel.

Článek

Trápení ve finální fázi pokračuje. Viktoria měla méně tutovek než soupeř

Plzeňští fotbalisté měli první poločas územní převahu. Po celou dobu se vrhali do útoku, ale poprvé vystřelili na branku až v nastaveném čase. Cadu našel krásným centrem Šulce, ten ale nasměroval hlavičku pouze do míst, kde byl připravený gólman Stejskal. Bezradnost podtrhla akce těsně před závěrečným hvizdem, kdy Jemelka se Šulcem netrefili míč, který prolétl malým vápnem.

Po změně stran Viktoriáni zvýšili tempo a odměnou jim byl gól po ose Šulc – Cadu – Slončík. Ovšem místo aby pokračovali ve stejném módu, do posledních chvil si zahrávali s konečným výsledkem. Utkání bylo vyrovnané a Pardubice měly tři zajímavé příležitosti ke skórování.  Jednogólový náskok udrželi Plzeňáci hlavně díky Jedličkovi a neschopnosti pardubických hráčů v koncovce.

Na konci zápasu konečně přišla zdařilá akce v podobě momentu překvapení. Adu si narazil míč se Šulcem, jeho střelu sice zbrzdil Stejskal, ale dobíhající Milan Havel pro jistotu dokopl míč, který tak jako tak směřoval mezi tři tyče, do sítě.

Vašulín přebírá štafetu po Vydrovi

Vysokému útočníkovi nelze upřít bojovnost. Udržel míče zády k bráně, upoutával na sebe pozornost obránců a několikrát vybojoval faul. Jednou zadrbal slibně se rozvíjející akci, kdy si nechal ukopnout balón, místo aby šel sám na branku. Podruhé ho zdrželo čekání na pomalou přihrávku a ztratil výhodu, kterou zpočátku měl oproti Pardubickému obránci. Ten se stačil vrátit a míč mu odkopl do zámezí. Na centr ve druhém poločase pořádně nevyskočil a poslal balón nad bránu. Jednou byl sražen k zemi, ale rozhodčí Radina viděl, že soupeře předtím postrčil Kopic a situaci ani nekonzultoval s VARem.

Úkolem hrotového útočníka je především střílení gólů. Pokud jsem v minulých reportážích kritizoval střeleckou nemohoucnost Vydry, tak Vašulín se k ohrožení branky soupeře (natož k tutovce) ani nedostal. V každém zápase je vidět a často z úst trenéra Koubka slyšet, že zůstává za očekáváním. Alarmující je skutečnost, že s výškou 195 cm vyhrál pouze pětinu hlavičkových soubojů.

Pomalé přihrávky jsou symbolem posledních zápasů

I dnes nebylo x slibně se rozvíjejících akcí dotaženo do konce. Hlavním důvodem byly pomalé přihrávky, které se ve hře Viktoriánů často objevují už od zápasu s Boleslaví. Než k hráčům doputuje míč, obránci se stačí vrátit jako se to přihodilo Vašulínovi. I proto chybí moment překvapení, který by zrychlil hru a otevřel prostor útočícím hráčům. Kdyby hráči zahráli alespoň polovinu akcí tak, jako tu poslední, vstřelili by v každém zápase mnohem více gólů.

Pardubice nezaparkovali autobus a předvedli sympatický výkon

Východočeši se museli obejít bez hlavního kouče Saňáka, který si odpykával trest. Pozici hlavního trenéra zastal Marek Kulič. Toho na první pohled poznali jen fotbaloví odborníci, protože od konce hráčské kariéry viditelně přibral na váze. Vážný problém měli jeho svěřenci už ve třetí minutě. Kalvachova rána trefila Polyaka do ruky a Radina odpískal penaltu. Opakované záběry však prokázaly, že míč šel nejprve do těla hostujícího hráče a v takovém případě se pokutový kop nepíská.  Další útoky soupeře skvěle ubránili.

Autor: Tomáš Zelenka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz