Hlavní obsah
Sport

Plzeň splnila povinnost. Obměněné a nesehrané sestavě pomohla v prvním poločase penalta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Viktoria Plzeň veze tři body z Českých Budějovic, které se krčí na chvostu tabulky s nulovým ziskem. Její fanoušci vytvořili červenomodrým na Střeleckém ostrově domácí prostředí i přesto, že pokryli sotva dvacetinu místa v hledišti.

Článek

Budějovičtí předvedli nejlepší výkon od začátku soutěže. Poradili si s plzeňskými náhradníky, ale nepřekonali Tvrdoně.

Úvod utkání patřil Dynamu. Od začátku jeho hráči zatápěli plzeňské obraně a ve čtvrté minutě přesně zamířil Čermák. Jeho gól byl vzápětí odvolán pro porušení pravidla o hraní rukou. Stejná situace utnula nápor domácích, když opět po konzultaci s VARem byla nařízena penalta. Jirka proměnil a od tohoto okamžiku převzali aktivitu plzeňští. Rozhodla rozdílná efektivita obou týmů. Zatímco Viktoria z první vážnější akce navýšila náskok, Budějovičtí nepřekonali zeď v podobě vynikajícího Tvrdoně.

Trenér Koubek provedl šest změn v základní sestavě. V útoku dostal šanci Ricardinho, dále se na hřišti objevil Panoš, v záloze další plzeňský odchovanec Sojka, Mosquera a Cadu. Z pravé strany doplňoval Ricardinha rychlík Erik Jirka. Od úvodního hvizdu byla vidět nesehranost hráčů. První půle skončila pro Viktorku příznivě jen díky penaltě a skvělému Tvrdoňovi v brance. Přestávka znamenala konečnou pro Ricardinha, Mosqueru a zraněného Panoše. Ten se srazil se spoluhráčem Kalvachem a je u něj podezření na otřes mozku. Šulc, Vašulín a Červ vnesli do hry zažité automatismy a zkušeně dovedli svůj tým ke třígólové výhře.

Ricardinho poznává český fotbal.

Třiadvacetiletý Brazilec byl představen s velkou pompou, ale jeho dosavadní působení rozhodně nenaplňuje očekávání fanoušků. V pátek nastoupil za B tým v Houstouni a po sedmi minutách rozvlnil síť. V áčku se do listiny střelců zatím nezapsal. Na jeho obranu je třeba říci, že nedostává tolik příležitostí ve hře a neměl tak možnost sehrát se se spoluhráči. V první půli na sebe upozornil svou rychlostí. Přesprintoval domácího obránce (i když byl původně tři metry za ním), perfektně převzal přihrávku, ale netrefil zařízení. Zdá se, že má problémy s adaptací na český fotbal a bude nějakou dobu trvat, než se přizpůsobí a ukáže své kvality. Aby se tak stalo, musí pravidelně hrát alespoň za béčko.

Tvrdoň a Cadu hvězdami zápasu

Marián Tvrdoň potvrdil formu z posledních zápasů a opět má na vítězství velký podíl. Jedlička rozhodně nemá jisté místo jedničky a Plzeň se může spolehnout na dva vyrovnané a výborné gólmany.

Výraznou postavou byl Cadu. Vynikal technikou, myšlenkou a rychlostí. Po změně stran nekompromisně propálil Janáčka a oslavil nedávné narození dítěte na hřišti. Později mohl přidat ještě jednu branku. Je podepsaný i pod třetí plzeňskou trefou, kdy krásnou přihrávkou daroval gól Kalvachovi. Dnešním výkonem a bilancí 1+1 si řekl o místo v základu.

Co je ruka a co ještě není? To je nejdiskutovanější téma od začátku sezóny.

Budějovický trenér Straka upozornil v pozápasovém rozhovoru na kontroverzní pravidlo o nedovoleném hraní rukou, které je v posledních zápasech v Chance lize předmětem diskuzí. Ovšem před gólem domácích byla ruka jasně viditelná a zřejmě došlo i k útočnému faulu. Při penaltové situaci měl obránce ruku od těla, která změnila trajektorii míče, tudíž byl pokutový kop odpískán správně. Strakovi lze dát zapravdu, že měl jeho tým kopat penaltu po ruce v předminulém zápase s Pardubicemi.

Plzeňský kotel využil nezájmu domácích příznivců

Hostující příznivci zaplnili celý sektor a od začátku zápasu o sobě dávali vědět. Povzbuzovali po celých 90 minut a ukázali budějovickým, co znamená fandit a podporovat svůj tým. Je smutné. že utkání navštívilo jen 4500 diváků. Domácí předvedli sympatický výkon, v prvním poločase byli více než vyrovnaným soupeřem a rozhodně si zaslouží větší zájem ze strany fanoušků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz