Hlavní obsah
Sport

Plzeň zvládla odvetu v Edinburghu. Vybojovala účast v Evropské lize a příspěvek do klubové kasy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Plzeňští fotbalisté precizně zvládli odvetu proti Hearts. Zajistili si účast v Evropské lize a svým vítězstvím opět vylepšili Česku koeficient.

Článek

Obrana si poradila i bez Hranáče. Nahradil ho Dweh

I po odchodu českého reprezentanta do Hoffenheimu hrála Viktoria na tři obránce. Nabízely se otázky: Kdo bude hrát místo něj? Zvládne uzdravený Hejda ubránit Vargase a spol? Trenéři tento rébus vyřešili jednoduše. Na Hranáčovo místo se přesunul Sampson Dweh, vlevo nastoupil Milan Havel a pravá strana patřila Jemelkovi. Hejda do zápasu nastoupil až v závěru základní hrací doby. Dweh zvládl zápas znamenitě, ostatně od začátku sezóny patří k největším oporám týmu. Do zálohy ke Kalvachovi a Červovi trenér zařadil mladíka Alexandra Sojku a to z důvodu, že se k nim svojí typologií hodil nejlépe.

Viktoriáni se nenechali zatlačit. Skotům chyběl Shankland

Hráči se snažili od počátku držet míč co nejdále od své branky. Hearts měli tři šance, které stojí za zmínku. V první půli se dostal k nebezpečné střele Vargas, ale netrefil branku. Po pauze musel dvakrát zasahovat Tvrdoň, který odchytal zápas znovu bezchybně. Bez Shanklanda, který odvetu vynechal kvůli problémům s kolenem, nebyli Skotové zdaleka tak nebezpeční jako před týdnem v Plzni. Viktoriáni svého soupeře nepustili do soustavného tlaku a opět udrželi čisté konto.

Vašulína zastoupil Červ

Daniel Vašulín dal o sobě vědět poprvé na sklonku prvního poločasu, kdy spálil obrovskou tutovku. Radost z gólu mu sebral skvělým skluzem Kingsley. Po změně stran hlavičkoval nad branku, poté vyslal slabou střelu do míst, kde stál gólman Gordon. Patnáct minut před koncem řádné hrací doby se otevřel prostor pro Lukáše Červa. Ten nic nevymýšlel, zpoza vápna napálil míč k levé tyči a utnul naděje Skotů na postup.

Vydra svůj úkol splnil

Matěj Vydra si připomněl své působení na britských ostrovech a významně pomohl svému týmu. Napadal rozehrávku Skotů, několikrát byl faulovaný. Po získání míče s ním upaloval co nejdále od vlastní branky. Velkou měrou přispěl k tomu, že se Hearts nedostali do náporu za nerozhodného stavu utkání. Přestože nastoupil na pouhých třicet minut, odehrál svůj zatím nejlepší zápas v sezóně.

Čtyři miliony eur do klubové pokladny

Postupem do Evropské ligy získali Viktoriáni přes sto milionů korun. Mohou tak zaplatit náhradu za Hranáče – očekává se příchod kapitána Partizanu Bělehrad Svetozora Markoviče –  bez nutnosti použití vlastních úspor. Z finančního hlediska je pro Plzeň tato sezóna úspěšná již po pěti týdnech od jejího začátku. V základní skupině Evropské ligy mohou získat další odměny za dosažená vítězství a remízy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz