Hlavní obsah
Sport

Plzeňské posily nedostávají až na výjimky mnoho příležitostí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / Žongl

Po šesti odehraných zápasech v Chance Lize a předkolech Evropské ligy si rozebereme působení nových hráčů v plzeňském dresu. Okamžitě se prosadili pouze čtyři. Dvě z nejvýraznějších posil odehrály jen poslední utkání.

Článek

Ostatní příchozí jsou příslibem do budoucna a více je budeme vídat na hřišti po startu evropských pohárů.

Zranění zastavilo největší posilu do útoku

Christophe Kabongo se uvedl dvěma góly v prvních dvou přípravných zápasech, do kterých zasáhl. Proto nastoupil v prvním ligovém kole proti Dukle v základní sestavě. Patřil k nejlepším fotbalistům na hřišti. Zaujal schopností obejít dva hráče najednou. Využíval svou mohutnou postavu a bylo takřka nemožné mu odebrat míč od nohy. Všeobecné nadšení z jeho vynikajícího výkonu však vystřídala obrovská smůla. Krátce před úvodním domácím zápasem si vážně poranil koleno, podstoupil okamžitou operaci a má po sezóně.

Vašulín těží z důvěry trenéra

Vysoký útočník se na hřišti objevil v každém zápase. Přišel jako náhrada za Tomáše Chorého s očekáváním, že bude v porovnání s ním platnější do kombinace a rychlých protiútoků. V prvních čtyřech zápasech se gólově neprosadil, poté skóroval třikrát po sobě, ale v dalších pěti zápasech branku nepřidal. Je kritizován, že s ohledem na skvělé fyzické parametry, vyhrává málo hlavičkových soubojů. Zastane spoustu černé práce a je složité ho odstavit od míče. Sám trenér Koubek však řekl, že od něj očekává mnohem vyšší level hry, než doposud předvádí. Fanoušci od něj rozhodně chtějí více vstřelených branek.

Brazilský rychlík se rozjíždí v béčku

Ricardinha vítali plzeňští fanoušci s nadšením. Očekávali, že je pobaví technickými finesami a nasype do sítí soupeřů spoustu gólů. Skutečnost je taková, že v Chance Lize odehrál pouze poločas proti Budějovicím, dvacet minut doma s Hradcem a prohlédl si jablonecký trávník. Musí najít společnou řeč s novými spoluhráči. Vyhrává hlavičkové souboje, ale těžko se prosazuje proti mohutnějším obráncům při hře po zemi. Ukázal svoji schopnost zrychlení při předběhnutí protivníka, který byl několik metrů před ním. Má veliký potenciál, ale s velkou pravděpodobností dorazil ze Sofie v dezolátním stavu (co se týká fyzické síly a kondice). V plzeňské rezervě naskočil do tří zápasů a zaznamenal dvě branky.

Od posily za třicet milionů korun jsem očekával, že bude oporou A týmu. Otázkou je, zda zástupci Viktorie (kteří jej vysledovali) znali jeho fyzické manko. Pochybuji, že byli nepříjemně překvapeni. Pravděpodobně věděli, že jistou dobu potrvá, než se adaptuje na zdejší podmínky a postupně jej zapracovávají do týmu.

Přišel, prohlédl si zaplněné tribuny a šel se osprchovat

Cory Sène je senegalský stoper, který přišel do Plzně z partnerského klubu – rakouského Lafnitzu. Ligovou premiéru si odbyl na domácím hřišti proti Karviné. Po třech minutách obdržel červenou kartu za zákrok, který rozhodčí posoudil jako surovou hru. Od té doby se na hřišti neobjevil. Jeho čas rozhodně přijde, poněvadž Viktoriáni mají před sebou několik anglických týdnů. Se svými sto devadesáti šesti centimetry a urostlou postavou tvrdí muziku v obraně, jen to nesmí moc přehánět.

Obr, kterého nikdo nevidí

Na konci června se v Plzni objevil obrovitý gólman Florian Wiegele. Přišel z druhé rakouské Bundesligy a podepsal smlouvu na tři roky. V té době byl jasnou jedničkou Martin Jedlička. Vše nasvědčovalo, že více než dvoumetrový kolos zabojuje o pozici dvojky s Baierem a Tvrdoněm. Někteří fanoušci jeho přestup brali jako zbytečný s ohledem na kvality výše zmíněných brankářů. Jejich domněnky byly správné. Rakušan stál mezi třemi tyčemi pouze dvakrát. Čtyřicet pět minut v přípravném zápase A týmu a v ČFL v barvách plzeňské rezervy proti Hostouni. Mnohem více je platný jako sparingpartner během brankářských tréninků. Celá situace budí dojem, že je zde uklizený. Proč přišel a zda vůbec bude chytat, to je v současnosti záhadou.

Talent čeká na větší příležitost

Tom Slončík mohl naplno ukázat své schopnosti až ve čtvrtém kole doma proti Karviné, kdy v prvním poločase vstřelil svůj první gól v červenomodrém dresu. Zahrál si padesát minut proti Kryvbasu. V ostatních zápasech přišel jako náhradník na poslední dvacetiminutovku nebo nenastoupil vůbec. Nikdy nic nepokazil, svým příchodem hru pokaždé oživil, udivuje výborným vedením míče, ale hraje málo. Jeho čas zřejmě přijde se startem Evropské ligy.

Prince a Svetozar měli skvělou premiéru

Bývalý kapitán Partizanu a posila z Kryvbasu nastoupili hned v prvním zápase na půdě Liberce. Markovič předvedl obdivuhodný výkon, řídil celou obranu i přesto, že s týmem absolvoval jeden trénink. Zabránil jasnému gólu, měl obrovskou šanci skórovat. Neudělal chybu a přes relativně nízký věk si počínal jako zkušený mazák. Prince Adu navázal na svá představení proti Plzni v dresu Kryvbasu. Ukázal rychlost, obratnost, schopnost obejít dva protihráče, ale i tvrdost a zarputilost. Dokonce dal gól, který však neplatil na základě rozhodnutí VARu.

Tito dva hráči společně s Kabongem okamžitě předvedli očekávanou kvalitu. Pokud své výkony zopakují i v dalších zápasech, jako jediní naplní představy o tom, jak má vypadat skutečná posila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz