Hlavní obsah
Sport

Pohádkový čtvrtek pro koeficient! Vytoužená patnáctka se přibližuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Čtvrteční utkání evropských pohárových soutěží přinesly pro české týmy zisk hned jednoho a půl bodu do národního koeficientu.

Článek

Jak je důležité míti Plzeň

Posuňme se necelé dva měsíce zpět, kdy Plzeň válčila o postup do 4. předkola Konferenční ligy s kosovskou Dritou. Viktoriáni nakonec vydřeli postup, což řada fandů tehdy možná úplně neocenila, ale pro budoucí nasazování českých týmů v pohárech se jednalo o naprosto klíčovou záležitost. Od té doby totiž Koubkovi svěřenci uhráli pro národní koeficient další bod, což pravděpodobně není ani zdaleka konečný příspěvek. Bez těchto bodů by byl boj o klíčovou patnáctku výrazně těžší.

Česká pozice

České mančafty letos dokázaly obohatit národní koeficient už o čtyři body a dá se očekávat podzimní nárůst klidně někam mezi sedm a osm bodů. Přece jen každá výhra ve skupině je ohodnocena dvěma body, což při dělení čtyřmi dělá půl bodu. Remíza se hodnotí polovičně. Navíc u všech našich týmů je slušná šance postupu do jara, zvlášť když Slavii i Spartě k tomu stačí i třetí místo.

Tabulka kolem ČR (pozn. v závorce je počet týmů ve hře)

13. Srbsko 27,375 (3)

14. Dánsko 27,200 (2)

15. Norsko 26,875 (2)

16. Česko 26,550 (3)

17. Izrael 26,125 (2)

18. Ukrajina 25,800 (2)

19. Řecko 24,325 (4)

České týmy asi budou primárně cílit na patnáctého fleka, který zajišťuje dva týmy v kvalifikaci o Ligu mistrů, jeden v kvalifikaci o Evropskou ligu a další dva do boje o Konferenční ligu. Stejně tomu ostatně bude v následující sezoně. Každá pozice navíc pak skýtá další výhody. Čtrnáctý flek poskytuje posun z třetího do čtvrtého předkola Champions League. Dvanácté místo pak dva kluby v Evropské lize. Přímý postup do nejvyšší evropské soutěže pak zajistí až desátá pozice. Ve hře je pak ale také varianta, že by zde český mistr šel jako tým s nejvyšším či druhým nejvyšším koeficientem z mistrovské části. To se ovšem vzhledem ke klubovému koeficentu minimálně pro příštích několik sezon může týkat pouze Slavie, a to zatím také spíše hypoteticky.

O co jde? V případě, že si zajistí vítěz Ligy mistrů postup zároveň i z vlastní ligy, tak se za něj do hlavní části jako náhradník neposune mistr 11. země, ale celek, který bude mít nejvyšší klubový koeficient za posledních pět let. V potaz bereme týmy, které budou mít ze své ligy zajištěno místo v mistrovské kvalifikaci o Ligu mistrů. Pokud si pak účast v Champions League zajistí z vlastní ligy i vítěz ligy evropské, šanci bude mít i druhý v tomto rankingu. Jak jsou na tom týmy v klubovém koeficientu můžete naleznout na tomto odkazu.

Situace českých sousedů v tabulce

Srbsko

Ještě před pár týdny bylo ve zdánlivě nedosažitelné pozici, ale v tuto chvíli je vzdáleno ani ne bod a jeho kluby nemají ve skupinách ani zdaleka tak komfortní pozici jako české. Zde se ukazuje trochu nevýhoda přímého postupu do Ligy mistrů. CZ Bělehrad sice přidal body do koeficientu za postup, ale zde už bude každý bod těžce vybojovaný, a to mu ještě přál los, když má ve skupině švýcarské Young Boys. TSC je ve své skupině Evropské ligy jasný outsider (West Ham, Freiburg a Olympiakos) a přívětivé rozlosování nemá ani bělehradský klub Čukarički, jenž se bude jen těžko prokousávat k bodům přes Fiorentinu, Genk a Ferencváros. To ostatně potvrdil prohrou v Maďarsku 3:1.

U Srbska je tedy velká pravděpodobnost, že už průběhu podzimu klesne za Českou republiku.

Dánsko

Ač se to zdá trochu nelogické, tak postup Kodaně přes Spartu nebyl pro koeficient ztrátou, ale spíše naopak. Sparta i Kodaň jsou celky, pro něž je každý bod uhraný v nejvyšší evropské soutěži velkým ziskem, kdežto v Evropské lize mohou bodovat ve velkém. Kodaň si na druhou stranu venkovní remizou na půdě Galatasaraye otevřela možnou cestu do Evropské ligy. Cokoliv víc by bylo velkým překvapením, stejně jako jakékoliv body proti duu Manchester United - Bayern. Druhý dánský kůň Nordsjælland zase tak těžkou cestu nemá. Ve skupině Konferenční ligy má Fenerbahce (první zápas prohrál), Ludogorets a Trnavu, takže minimálně druhé postupové místo je v jeho silách.

I zde by měli Češi úspěšně zaútočit. Velké podzimní zisky se hlavně od Kodaně čekat nedají.

Norsko

Norové jsou se dvěma mančafty už jen tři desetinky před Čechy. Molde má v Evropské lize schůdnou cestu přes Karabach a Hacken, horší už to bude mít s Leverkusenem. Situaci si ovšem zkomplikovalo hned úvodní porážkou na půdě „ázerbajdžánského“ soupeře. Bodø/Glimt sice proti Bohemce ukázalo sílu, ale los je v Konferenční lize poslal do skupiny smrti s Luganem, Bruggami a Besiktasem.

Vzhledem na výše uvedené okolnosti mohou Češi i na souboj s Norskem hledět s optimismem.

Izrael

Už první zápas na půdě francouzského Rennes ukázal, že Maccabi Haifa bude mít se skupině, kterou doplňují Panathinaikos a Villareal, velké problémy. Lehčí los mají v Konferenční lize její jmenovci z Tel Avivu, jimž se v prvním klání podařilo zdolat islandský Breiðablik. Větší problémy asi budou mít s Gentem a Zoryou, ale cesta vypadá schůdně.

Ani zde to na přeskočení českého koeficientu nevypadá.

Ukrajina

Ukrajinský fotbal je bohužel značně poznamenán válkou a tamním týmům škodí i to, že musí hrát domácí zápasy v zahraničí. Některé týmy nedokázaly projít i přes celkem schůdnou cestu z předkol, když třeba Dněpropetrovsk vypadl s Trnavou. Zorya sice doma porazila Slavii, což byla pro český fotbal vyloženě zbytečná ztráta čtvrt bodu, ale v Konferenční lize bude mít s postupem těžkou práci. Šachtar si v Champions League dost zavařil „domácí“ porážkou s Portem a dá se očekávat pouze boj o třetí místo ve skupině s Antverpami.

Ukrajinské týmy český koeficient letos s velkou pravděpodobností neohrozí, zvlášť když uhrané body dělí pěti.

Řecko

Jestli někdo může náš koeficient zezadu ohrozit, jsou to rozhodně Řeci. Dva a čtvrt bodu je sice zdánlivě velká ztráta, ale čtyři kvalitní týmy ve hře, to je hodně silná mince. Los sice řeckým týmům v Evropské lize úplně nepřál, ale v prvním kole ukázaly svoji sílu. AEK v extrémně těžké skupině s Ajaxem, Marseille a Brightonem zahájilo výhrou na půdě posledně jmenovaného. Panathinaikos porazil doma favorita skupiny Villarreal a brousí si zuby i na Rennes s Haifou. Olympiakos pak bude ve skupině s Freiburgem, West Hamem a TSC aspirovat spíše na třetí flek, který vede do jara v Konferenční lize. Třetí nejlepší evropskou ligu hrající PAOK by pak s finským HJK i skotským Aberdeenem též měl uhrát nějaké body.

Výše uvedené ukazuje na to, že Řecko čeká v koeficientu extrémně silný ročník a nebude úplně jednoduché mu odolat.

Výhled do budoucna vypadá skvěle

Po této sezoně se českým týmům smaže jen 2,6 bodu, což je oproti sousedním zemím minimum. Noři odečtou 3,75 bodu, Řekové a Dánové kolem pěti, Srbové přesně šest a Ukrajinci přes sedm. To však není všechno. V současné chvíli se český koeficient dostává pro start budoucí sezony dokonce hned na jedenácté místo před Švýcarsko (6,4) a Skotsko (9,75).

Vyrovnanost posledních tří ročníků (zisky 6,6; 6,7 a 6,75) tvoří spolu s letošním skvělým začátkem vynikající předpoklad pro stabilní udržení pozice v nejlepší patnáctce, ale i reálný útok na TOP 10 nebo minimálně TOP 12, které by poskytovaly českým týmům obrovské benefity.

Je to samozřejmě fotbal a situace se nakonec vyvine trochu jinak, ale v tuhle chvíli mohou Češi na budoucí nasazení svých týmů hledět s velkým optimismem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz