Hlavní obsah
Sport

Postup se může stát realitou, říká sportovní ředitel MFK Chrudim Stanko Paunič

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Stanko Paunič je bývalý sportovní ředitel 1.SC Znojmo a rodák z Bělehradu, který zachránil v sezóně 2022/2023 Znojmo před jasným sestupem.

Článek

Když nastoupil na funkci v prosinci 2022, Znojmo mělo 12 bodů a bylo poslední v tabulce MSFL, nyní v Chrudimi zastává funkci sportovního ředitele. V čem se východočeský celek s jeho příchodem změnil a jak pohlíží na B-týmy ve druhé lize, nám odpověděl v krátkém rozhovoru.

Jak jste prozatím spokojeni s dosavadními výsledky A-týmu ve druhé lize?

Jsem spokojen. Před začátkem jakékoliv sezóny mám jako každý určité obavy, jak to bude vypadat. V přípravných zápasech jsme měli nějaké výsledky, tam se ale hrálo více proti prvoligovým klubům. Zaměřili jsme se v nich i na předvedenou hru. Víru, jenž jsme před novým ročníkem vložili do hráčů a trenérů se ukázala jako správná a vše se nyní pozitivně odráží na výsledcích.

Jaké byly vaše předsezónní cíle, co se samotné ligy týče?

Já jako člověk mám vždy ty nejvyšší cíle, takže podle toho tak funguji. Každý chce vyhrávat a nám se to teď zatím daří. Hlavním cílem klubu byla vždy záchrana, ale teď je ještě brzy mluvit o postupu. Je to stále začátek sezóny, a zatím se soustředíme na to, abychom se co nejlépe připravili na každé utkání. Chceme postupně zvyšovat naše cíle, ale klíčové je stále udržet stabilní výkony a kvalitní práci na trénincích. Pokud budeme pokračovat v dobrých výkonech a budeme mít štěstí, postup se může stát realitou. V každém případě se budeme snažit dát do každého zápasu všechno a uvidíme, co přinese čas.

Představoval jste si, že by začátek sezóny mohl být takto povedený?

Druhá liga je vždycky zajímavá a nikdy nevíte, co od ní můžete očekávat. Před začátkem sezóny jsme měli Brno, Opavu, Táborsko a Vyškov za největší favority na první místo. Ukazuje se však, že i na tyto favority máme. Dva z nich už jsme dokonce dokázali porazit, ať už venku Opavu či doma Brno.

Ve druhé lize patříte mezi čtveřici klubů, které ještě nemají vybudované osvětlení stadionu, jenž je již povinným kritériem. Pro tento ročník máte ještě výjimku, avšak jaká je nyní u vás situace ohledně tohoto požadavku od LFA?

Jednáme s městem, abychom mohli osvětlení co nejdříve postavit. Rádi bychom již na jaře začali stavět.

S jakým rozpočtem přibližně v Chrudimi pracujete?

Rozpočet jako takový bych nerad nějak dopodrobna rozebíral, avšak můžu říci, že jej máme mezi druholigovými kluby jako jeden z nejmenších. Je to více otázka na předsedu Tomáše Linharta.

Jaký máte názor na působení B-týmů ve druhé lize?

Abych byl upřímný, nejsem zrovna dvakrát fanouškem toho, jak si A-tým s B-týmem mohou během sezóny prohazovat hráče. Na každý zápas se vždy pečlivě připravujeme, a když vám poté přijede pět komplet jiných hráčů, kteří ještě před týdnem seděli na lavičce A-týmu, je to těžké. Samozřejmě že i my používáme tento systém, ale nemyslím si, že je to úplně fér vůči ostatním klubům. Například u nás v Srbsku to funguje tak, že hlavní týmy jako Partizan či Crvena zvezda Bělehrad mají své sesterské kluby, které hrají nižší soutěže a fungují jako samostatné kluby. Pokud tedy chtějí nějakého hráče ze zmíněných týmů, musí počkat do přestupového období, kde se musí podepsat veškeré papíry jako při klasickém přestupu.

Jak jste spokojený s posílením mužstva? Našeho redaktora pro druhou ligu zaujal především příchod Patrika Leitnera ze Žiliny.

S Patrikem v Žilině už počítali jako se starším hráčem, a přitom mu je teprve 22 let. Naštěstí pro nás Patrika znal náš asistent trenéra již ze Slovenska, takže i díky tomu jsme jej přivedli k nám na hostování s možným odkupem. Přijel k nám o něco později, takže s námi neměl celou přípravu a musí se do toho ještě komplet dostat.

To samé platí pro Pavla Černého, který nám od prvního dne předává veškeré své zkušenosti, což mladým hráčům, na kterých stavíme, opravdu hodně pomáhá. Doufejme, že se to nestane, ale může se stát, že se nás chytí šňůra proher. V takových momentech bude Pavel velmi důležitý a věříme, že dokáže postavit kluky na nohy, aby mohli předvádět to nejlepší, co v nich je. Samozřejmě nesmíme zapomenout na naše další zkušené hráče, jako jsou Řezníček, Skwarczek a Toml, kteří nám pomáhají udržet tým v dobré kohézii a přinášejí do něj stabilitu a zkušenosti.

V naší sestavě měsíce máte obsazené hned tři hráče včetně hráče měsíce Davida Látala, souhlasíte s tím, že to on byl váš nejlepší hráč tohoto měsíce?

Ano, souhlasím. David Látal si tuto poctu opravdu zaslouží. Během celého měsíce předváděl velmi dobré výkony, ať už šlo o jeho nasazení v zápasech, nebo přístup k tréninkům. Je to hráč, který má na hřišti velký vliv, a jeho přínos pro tým je vidět. Jsem rád, že jeho tvrdá práce byla oceněna. Kromě Davida bych rád zmínil i Daniela Koseka, Kutíka, Bauera, Jáchyma Šeráka, Kozojeda, Kejře, Šimka a Hrubeše, kteří také přispěli k našim úspěchům svou kvalitní hrou a nasazením. Každý z nich odvádí skvělou práci a jejich úsilí je klíčové pro naše výsledky. Snažíme se nezapomínat na nikoho, protože všichni odvádějí skvělou práci. David si rovněž zasloužil být povolán do reprezentace U21, ale bohužel to tak trenéři reprezentace neviděli.

Foto: Žongl

Krouží právě kolem Davida Látala nějací skauti z první ligy? Kontaktoval vás už předčasně nějaký klub o jeho možném přestupu?

Ano, zájem ze strany klubů z první ligy o Davida Látala je znatelný. Některé kluby nás již kontaktovaly a byli jsme dokonce blízko dohody s jedním z větších prvoligových klubů. Kromě toho nás sledují i skauti ze zahraničí, včetně maďarského Ferencvárosu, norského Bodø/Glimt a italské Reggiany. Je jasné, že výkony našich hráčů, nejen Davida, vzbudily pozornost na mezinárodní úrovni. To je pozitivní signál jak pro jednotlivé hráče, tak pro náš klub i český fotbal. Je skvělé vidět, že se na nás chodí dívat nejen kvůli jednomu hráči, ale i kvůli celkovému týmu a jejich výkonnosti.

Máte v kádru nějaké hráče, kteří spolu s fotbalem chodí ještě do další práce, či jsou všichni hráči u vás na plný úvazek?

Ano, všichni hráči již mají smlouvy na plný úvazek, avšak pokud se nepletu, jeden hráč si ještě chodí přivydělávat něco stranou.

Jak jste zatím spokojeni s angažováním trenérského týmu?

Nechci, aby to vyznělo nějak špatně, ale když jsem přišel do Chrudimi, hodně jsme se zabývali tímto tématem. Mým cílem bylo hrát fotbal s míčem po zemi přes střední záložníky, beky, křídla – prostě po zemi, a ne nakopávanou, kterou preferoval bývalý trenér. Avšak bývalému trenérovi nemám vůbec nic za zlé a patří mu veškerý respekt, protože klub několikrát udržel ve druhé lize, ale jeho herní styl se mi osobně prostě nelíbil.

Padaly otázky, zda máme hráče na tento nový styl, ale nový tým trenérů věděl, do čeho jde, a zatím se ukazuje, že to byl správný krok. Někteří lidé byli skeptičtí, že dáváme pozici hlavního trenéra asistentovi, ale myslím si, že ocenění trenéra měsíce ukázalo, že víme, co děláme. Já se jeho angažování vůbec neobával. Tým trenérů spolupracuje velmi dobře a je jasné, že tvoří jeden dobrý tým. Jejich společná práce přináší výsledky a mě těší, jak se tréninky změnily a jaký mají vliv na celý tým. Rád se na ně chodím dívat a vidím, že společně odvádějí skvělou práci.

Dokonce, jestli se nepletu, jsme teď jeden z nejsledovanějších klubů ve druhé lize, ne-li ten nejsledovanější spolu s Opavou. Dokonce mě dost překvapilo, že se na nás jezdí koukat i lidé z Pardubic. Někteří komentují, že hrajeme hezčí fotbal než Pardubice. To nám dává sílu pracovat ještě více a potvrzuje nám, že jsme na správné cestě. Ten pohledný fotbal by nám měl začít lákat sponzory, což se nám jako malému klubu velmi hodí.

Je něco, co byste si přál, aby ještě zaznělo v tomto rozhovoru?

Rád bych dodal, že vítáme každou novou tvář na našem stadionu, ani nemusíte být našimi fanoušky, stačí když budete fandy pěkného a živého fotbalu.

Autor textu: Petr Vížďa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz