Hlavní obsah
Sport

Postup v Evropě potvrzen. Plzeň si poradila i s Jabloncem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Ulrich - se svolením autora

Na jabloneckou Střelnici včera už po druhé v krátké době zavítala Plzeň, třetí tým probíhajícího ročníku.

Článek

Zatímco při předchozí návštěvě v rámci utkání MOL Cupu tým ze západu Čech přivítala mlha tak hustá, že pohárové utkání muselo být nakonec odloženo, při nedělním odpoledni v Jablonci panovalo ideální fotbalové počasí.

Před zápasem

Viktoria po náročném dvojutkání se švýcarským Servette FC teprve tři dny před ligovým utkáním vybojovala postup do osmifinále Evropské konferenční ligy až na penalty, a tak se čekalo, s jakým obsazením v Jablonci půjde do utkání, a jak moc bude tým obměněn. Vynucenou absencí byl Cadu pykající za žluté karty. Kvůli zranění chyběl Lukáš Valenta, který vypadl ze sestavy před pohárovým střetnutím, a přidal se tak k dlouhodobě zraněným Eriku Jirkovi a Rafiu Durosinmim.

Jablonci se vstup do jarní části ligy poměrně vydařil. Z posledních čtyř utkání si připsal osm bodů, a do utkání tak vstupoval s tabulkovým umístěním z prostřední skupiny. Tu si jistě i proti favorizované Plzni chtěl udržel, a to i s vědomím, že doma nenašel v šesti ligových utkáních přemožitele (3-3-0). Že se z Jablonce body nevozí lehce má na svědomí jistě i kvalita hrací plochy, která nebyla zrovna ideální. Trenér Látal mohl ve šlágru sobotního programu vyslat do základu už uzdraveného Martince s Polidarem, na lavičce byl připraven i střelec Chramosta.

Unavená Plzeň? Ale kdepak!

Pokud někdo čekal, že bude Viktoria a její hlavní tahouni ze čtvrtka odpočívat, ten se pletl. Kostra týmu, kterou tvoří hráči jako Robin Hranáč, Tomáš Chorý, Pavel Šulc a Lukáš Červ se objevila i v tomto utkání. Přesto změn v sestavě udělal trenér plzeňského týmu poměrně dost. Po téměř deseti měsících se v ní objevil navrátilec Milan Havel, po delší době i její tradiční kapitán Lukáš Hejda. Ten po plzeňském omlazení týmu na jaře sbírá minuty spíš jako střídající hráč. Premiéru za A-tým pak zažila další z vyškovských akvizic Idjessi Metsoko. Zařazení novice dávalo smysl především s ohledem na stav hřiště, které v Jablonci není z nejlepších ani v létě, natož v prvních měsících roku. Hra na dvě věže, kdy dvoumetrového Tomáše Chorého doplnil právě tožský 191 cm vysoký Metsoko, mohla být v soubojích s jabloneckou obranou výhodou.

Ihned po rozehře však jablonečtí zůstali věrni obvyklému, tedy že domácí tým má minimálně v počátku zápasu tlak. Hned v první minutě zápasu tak Severočeši vybojovali roh, když Dominik Hollý z první napálil balón na branku, kterou opět hájil pohárový penaltový hrdina Martin Jedlička. Ten se zaskvěl pohledným a efektivním zákrokem, a míč vyrazil mimo. V mírném tlaku pak svěřenci trenéra Látala zůstali i v následujících minutách, ale se začátkem druhé desetiminutovky se poprvé k vážnější akci dostala Plzeň, a hned z toho bylo vážnější ohrožení branky. Pavel Šulc se štěstím přihrál Metsokovi, a jím vyslaná střela jen těsně minula levou tyč Jana Hanuše.

Na první gól se nemuselo čekat moc dlouho, konkrétně do 20. minuty. Dlouhé autové vhazování Dweha, které dolétlo hluboko do pokutového území, se ještě jablonecké obraně povedlo odvrátit. K míči se dostal Cheick Souaré, který jej obratem vrátil před branku. Tomáš Chorý využil své výšky, míč sklepl pro kapitána Hejdu. Ten pohotově vypálil, a s tečí obránce Tekijaškiho míč lobem přelétl bezmocného golmana. Na toto neměl brankář Hanuš absolutně šanci jakkoli reagovat.

Plzeň po vstřelené brance převzala otěže utkání a na jabloneckých bylo vidět, že jimi nejen otřásla obdržená branka, ale zřejmě i fakt, že západočeským hráčům viditelně síly nechybí. V zbytku poločasu se právě Viktorie opravdu činila, a obrana Jablonce měla poměrně hodně práce.

Za zmínku stojí pěkná akce Chorého, který v 35. minutě zkoušel obstřelem překvapit Hanuše. Ten však zůstal pozorný, a tak se stav utkání až do poločasu nezměnil.

„Žlutá“ druhá půle

V prvním poločase se hrálo poměrně bez faulů. Rozhodčí utkání, kterým byl Ondřej Pechanec, vytáhl žlutý kartonek jen ve 29. minutě, kdy takto „ocenil“ faul Miloše Kratochvíla. Ve druhém si pohyb do kapsičky zopakoval celkem devětkrát. Sedmkrát ocenil žlutou kartou hráče, jedenkrát i domácího kouče Radoslava Látala. A v 79. minutě pak tasil červenou pro Matěje Polidara, který faulem zastavil jmenovce na plzeňské straně Vydru. Protože byl Polidar posledním hráčem, a Vydra by mohl nikým neatakován pokračovat k brance, nemohl se nikdo z domácích červené kartě divit.

K udělení ČK došlo už za stavu 1:1. V 70. minutě byl vystřídán Václav Drchal, a do hry se dostal Jan Chramosta. Hned po třech minutách na hřišti se po chybě plzeňské obrany nekompromisně prosadil. Šlo o jeho 95. ligovou branku, už jen pět zásahů mu chybí ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů.

Plzeň se s remízovým stavem smířit nechtěla, a v přesilovce Jablonec zatlačila. Agilní Matěj Vydra dokázal vybojovat několik soubojů jeden na jednoho, a po jeho další akci a pěkném centru se málem ke vstřelení druhé branky dostal Lukáš Hejda. Jeho hlavičku však Hanuš konečky prstů vyškrábl, a zachoval tak Jablonci šanci na získání bodu.

O chvilku později se už Plzeň radovala. Stoper Souček odvrátil míč pouze na hranici vápna, kde se jej ujal Vydra, a po jeho centru Tomáš Chorý propálil vše, co mu stálo v cestě.

Do konce utkání se na hřišti mnoho zajímavého neodehrálo, Plzeň si připsala další výhru. Jablonecké může mrzet, že i přes sympatický výkon doplácí na individuální chyby. V tomto utkání se pod první branku podepsal chybou Václav Drchal, pod druhou pak Filip Souček. A ani Polidar vyloučením svému týmu nepomohl.

Zhodnocení utkání

Celkově utkání můžeme zhodnotit jako oku líbivé. Terén sice kvalitnějšímu fotbalu s balonem na zemi moc nepřál, a hra se často odehrávala v hlavičkových soubojích a přihrávkách. Divákům, kterých na stadion přišlo lehce nad tři tisíce, ale ze stran obou týmů bylo nabídnuto více než 90 minut pěkného, soubojového fotbalu.

Individuální chyby po utkání na tiskové konferenci zmiňoval i trenér Radoslav Látal. Uvedl, že pokud se jich jeho hráči nedokáží v budoucnu vyvarovat, budou jim body v konečném zúčtování chybět. Plzeňský trenér Miroslav Koubek naopak na tiskové konferenci sršel vtipem, a byla na něm před reprezentační pauzou vidět úleva, že jeho tým blok těžkých, po sobě jdoucích utkáních zvládl, a nyní si jeho tým bude moci odpočinout.

Vzhledem k tomu, že nový trenér národního týmu Ivan Hašek povolal z Plzně Tomáše Chorého, Pavla Šulce a Robina Hranáče, se mu jeho přání klidné přípravy v repre pauze jistě nevyplní. Trio jeho svěřenců se od pondělí chystá na reprezentační přípravná utkání v Norsku a doma s Arménií.

Statistiky utkání:

Branky a asistence: 73. Chramosta (Martinec) – 20. Hejda (Chorý), 84. Chorý (Šulc)

Žluté karty: 29. Kratochvíl, 55. Látal (trenér), 56. Polidar, 90+6 Souček – 52. Hranáč, 55. Chorý, 62. Červ, 68. Šulc, 76. Kalvach

Červené kraty: 79. Polidar (Jablonec)

Rozhodčí: Pechanec – Pečenka, Kotalík.

Držení míče: 46 % : 54 %. Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 4:6.

Rohy: 4:4. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 14:20.

Diváci: 3 011.

FK Jablonec: Hanuš – Souček, Tekijaški, Štěpánek (50. Černák) – Polidar (79. ČK), Holly (88. Hübschman), Kratochvíl, Nebyla (88. Krulich), Chanturishvili – Martinec, Drchal (70. Drchal).

FC Viktoria Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Hejda – Havel, Traore (76. Kalvach), Červ, Souaré – Metsoko (59. Vydra), Šulc – Chorý (90. Kliment).

Zdroj statistik: livesport.cz

Ondřej Hák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz