Hlavní obsah
Sport

Postup za trest. Reprezentace se musí od základu změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

Reprezentace zdolala v deseti hrající Moldavsko 3:0 a zajistila si tak postup na Euro. Byť výsledek vypovídá jasně, nic světoborného to opět nebylo. Moldavané se defacto porazili sami. Vizuálně tedy dojem zlepšený, předvedenou hrou však nikoliv.

Článek

Ze skupiny, která měl být pro národní tým snadným úkolem, se vyklubal tuhý až ošklivý boj do posledních minut dnešního zápasu s Moldavskem. Jako třešničkou na pomyslném dortu zmaru české reprezentace byla aféra v nočním klubu Belmondo. Nebudeme si nalhávat, reprezentace je v rozkladu. Jak zvenku, neboť důvěra ve schopnosti národního mužstva je za posledních pár let na nejnižších možných číslech, tak i zevnitř. Změna je nevyhnutelná.

Do vyloučení Moldavsko nebezpečnější

Jako objektivní hodnocení dnešního utkání musíme brát v potaz pouze prvních 55 minut. V nich si reprezentace nedokázala vytvořit žádný soustavný tlak a pouze čekala na chyby Moldavanů. Prakticky z jedné vyložené šance vstřelila branku. Jistě, hrál se klíčový zápas o postup na mistrovství Evropy, ale až takto se bát o výsledek se stále ještě fotbalovým trpaslíkem?

Z naprosté většiny hráčů v červeném byl cítil strach cokoliv vymyslet. Místo kreativnějšího řešení se hledalo snadnější. Tato atmosféra okolo národního mužstva se zcela jistě musí promítnout i do hráčů na hřišti. Jediným světlým okamžikem z dnešního zápasu byl výkon Davida Douděry a překvapivě Tomáše Chorého.

Půl roku na změnu nestačí

Již v červnu čeká reprezentaci Euro. Asi si jen malá většina tuzemských fanoušku dokáže představit setrvání Jaroslava Šilhavého na lavičce národního mužstva i příštím roce. Za prvé díky otřesné kvalifikaci a za druhé již zmíněným skandálem z nočního klubu. Je pochopitelné, že se kýžená změna ihned nedostaví, pokud vůbec. Musí se na ní však začít pracovat hned po dnešním zápase. Jinak budeme příští rok v Německu za otloukánky.

Nyní je už nejvyšší čas vystrčit hlavy z písku a podívat se na současný stav českého fotbalu. Realizační tým i celková kostra mužstva se musí obměnit. Jinak nám ujede vlak. Nemusíme však úplně propadat panice. Letošní rok zastihl na ústupu i jiné národní mužstva. Své o tom ví například Poláci nebo Švédové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz