Hlavní obsah
Sport

Před dvaceti lety potvrdil Baník poslední mistrovský titul. A také to, že je více než jenom klub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Začal květen roku 2004 a tehdejší Gambrinus liga zahajovala své 28. kolo, které mohlo přinést odpověď na nejzásadnější otázku celé sezony.

Článek

Program tohoto kola začal libereckým vítězstvím v Opavě, ale zraky všech fanoušků z nedaleké Ostravy se již ubíraly do Olomouce. V případě vítězství by totiž Baník bez ohledu na další výsledky slavil po třiadvaceti letech mistrovský titul, s nímž tamní fanoušci již víceméně počítali a prožívali celou sezonu neskutečnou euforii.

Gólové loučení Reného Bolfa

Hlavním hrdinou tohoto zápasu se stal tehdejší reprezentační stoper René Bolf. Ten vstřelil jediný gól zápasu po rohovém kopu, který zahrával odchovanec Olomouce Radoslav Látal a vybojoval ho další velký znalec tamních poměrů a pozdější účastník EURO 2004 v Portugalsku Marek Heinz. Šéf ostravské obrany se gólově loučil se svým angažmá, neboť v létě přestupoval do francouzského AJ Auxerre. V dalším průběhu zápasu mu však trochu zkazil náladu rozhodčí Jaroslav Jára. Udělil mu čtvrtou žlutou kartu v sezoně, což znamenalo distanc do domácí derniéry se Spartou.

Po vedoucím gólu se Andrův stadion v Olomouci stal definitivně na několik hodin ostravským územím a tisíce fanoušků modro-bílého vyznání v hledišti si přálo závěrečný hvizd. Když se tak konečně stalo, vyklidili hráči domácího týmu velmi rychle hřiště a nechali prostor pro davy ostravských fanoušků, kteří opustili po utkání velmi rychle svá místa v hledišti a oslavovali tento úspěch přímo na trávníku se svými hrdiny.

Baník je více než klub

Během celé této sezony se jasně ukazovalo, že Baník je pro Ostravu mnohem více než jen fotbalový klub. Jedná se o jeden ze symbolů Ostravy a tamní největší sportovní fenomén. Již během podzimní části této mistrovské sezony se v Ostravě fakticky zastavil život a baníkovské zápasy byly hlavním tématem hovoru pro lidi bez ohledu na pohlaví, profesi, věk či náboženské přesvědčení. Jeden z členů mistrovského týmu Martin Čížek později řekl, že jeden titul znamená pro baníkovce víc než pro sparťana pět mistrovských trofejí. Jedná se o člověka, jenž dokáže velmi dobře tuto věc posoudit, neboť během své kariéry stál na obou stranách barikády.

Baník o rok později slavil prvenství v domácím poháru a následně se ještě dvakrát dostal v lize na pohárové příčky, přičemž v roce 2010 hrál do posledního kola o příčku nejvyšší, kterou však nakonec obsadila nenáviděná Sparta. Od té doby však měli na Bazalech poněkud jiné starosti. Jednou ostravský tým sestoupil z nejvyšší soutěže, do níž se sice rychle vrátil, ale v roce 2015 musel opustit milované Bazaly a přestěhovat se na Městský stadion ve Vítkovicích. Až v právě probíhající sezoně se Baník reálně vrátil do hry o evropské poháry a představitelé města Ostravy opatrně mluví o možnosti výstavby nového stadionu v místech, kde stály milované Bazaly. Dočkáme se ještě někdy v Ostravě takové euforie, jaká tam panovala před dvaceti lety?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz