Hlavní obsah
Sport

Překvapí Baník nenáviděnou Spartu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 / Tadeáš Bednarz

Je to tady! Konečně jsme se dočkali. Před ostravským Baníkem leží nejočekávanější, nejdůležitější a nejtěžší zápas podzimu. I z pohledu fanouška los nemohl přiřknout zajímavějšího soupeře.

Článek

Přijede nenáviděná pražská Sparta, lídr tabulky. Že jste si nekoupili lístky včas? Smůla, budete muset počkat na zvůli permanentkářů nebo „vyčůranost“ překupníků. Můžeme se tedy těšit na lahodný bonbónek kola a fotbalovou válku, snad v tom nejlepším smyslu slova. V Ostravě tomu proti týmu z hlavního města snad ani nemůže být jinak.

Prvopočátků nevraživosti mezi Ostravou a Prahou se asi nedopátráme. Jisté ale je, že s určitou dávkou antipatie se lidé v těchto městech už snad rodí. Bitvy mezi Baníkem a Spartou nejsou jen klasickým sportovním měřením sil, naopak mají výrazný společenský přesah a totožný scénář. Bitva Davida s Goliášem nebo chudého, ale chrabrého s mocným a bohatým. Dosaďte si dle libosti. Je lhostejné jak si kluby vedou v tabulce, tohle utkání náboj vždycky má. A bude ho mít i v neděli. Podívejme se teď blíže na faktory, které mohou být v utkání klíčové a co musí oba týmy udělat pro to aby vyprodanému hledišti zpříjemnili nedělní podvečer.

Hrát jen poločas nestačí

Pavel Hapal si po vítězném utkání v Karviné stýskal, že se on i jeho tým ocitá pod palbou kritiky za nepovedené fragmenty hry. Jak od médií, tak často i od vlastních fanoušků. Vadí mu, že novináři opomíjí i to co se povede. Spíše tak ale jen přisvítil na problémy Ostravy. Můžeme hledat pozitiva na prohře s Jabloncem nebo Zlínem? Ano, Baník byl silnější na míči, ložené šance si ovšem vypracovával sporadicky a když už nějaká byla, nebyl schopen je dohrát do gólu. Už nebudeme vést polemiku jestli se Hapalův Baník zlepšil. Zlepšil, o tom žádná. Ale co si budem, vytvořil si vizitku týmu druhých poločasů, které má silnější než vstupy do utkání. A s top mužstvy, nota bene Spartou, se jen jeden poločas hrát nedá. Ostatně nedělní hosté se o této pravdě v týdnu přesvědčili sami.

Baník vysvlečený donaha

Pro Spartu cesta do Ostravy není nikdy příjemná. Tuto neděli ještě o to méně, jelikož ve čtvrtek neuspěla na hřišti Glasgow Rangers a padla 1:2. A co (ne)předváděla minimálně v prvním poločase by se dalo nazvat klauniádou. Zvolená základní sestava se buď špatně vyspala nebo byla extrémně nervózní. Rangers Spartu nenechali hrát, hýřili pohybem a Sparta předváděla šílené věci i při vlastní rozehrávce stoperů. Aktivním presinkem a důsledností by mohl uspět i Baník. Fyzickou připraveností patří Ostrava rozhodně k nejlépe připraveným mužstvům, rozhodne taktická vyzrálost, která by naopak měla převážit na stranu Sparty. Když bude trpělivá, úplně v pohodě se může stát, co se Hapalovi a spol. stalo v posledních dvou domácích zápasech. Nicméně Baník nemá důvod mít z Pražanů strach. Pokud máte dobrého pamatováka, zkuste zalovit v paměti kdy naposledy šli Slezané do boje se Spartou z pozice celku těsně pod vrcholem tabulky… Tento zápas by měl ukázat ambice modrobílých v plné nahotě.

Gamechangeři a protizbraně

Upřímně, před sezonou se moc nečekalo, že by Baník s výrazně omlazeným a překopaným kádrem měl hrát takhle vysoko. Oproti veškerému očekávání to dokázal a nebýt hloupých ztrát s outsidery na tom mohl být ještě lépe. A je to právě mládí, které Baník tlačí dopředu. Pojďme se podívat jaká esa Baník může proti Spartě tasit z rukávu, případně jaké protizbraně má proti obrovské kvalitě lídra tabulky.

A začněme hned v bráně, Jiří Letáček – loni gólman leda pro béčko, letos opora. Pyšní se šesti vychytanými nulami, je druhý nejlepší v obdržených gólech na zápas. Proti němu nejlepší střelec ligy Haraslín. Hráč s asi nejlepší formou ACS i celé ligy. Jeho bilance 7+3 budí respekt.

Jiří Boula – objev letošní sezony. Poctivý box to box záložník, platný všude. Má fýzu, rozehrávku, důraz. Roste pro dobrý zahraniční klub. Spolupráce s Tomášem Rigem a jejich výkon proti Karabcovi, Lacimu, Sadílkovi budou zcela jistě gamechangerem zápasu.

A konečně útok. Tady je to hodně vyrovnané. Jen málo týmů dokáže odolat útočné vozbě obou týmů, pokud se s nimi rozhodne hrát fotbal. Zde se můžeme těšit na přímou konfrontaci toho nejlepšího co může fortuna liga nabídnout. Ewerton, Abdullahi Tanko a David Buchta mají na svědomí čtrnáct z dvaadvaceti zásahů Baníku. Haraslín s Kuchtou dali dohromady dvanáct brane

Dobrý tah s rozhodčími

Posledním, ale neméně důležitým faktorem celého utkání budou rozhodčí. V zápasech Sparty i Baníku nebývá o sporné a vyhrocené momenty nouze. Probíhající sezona už nám jich pár nabídla. V živé paměti si ještě přehráváme sporné okamžiky v zápase Teplice – Baník nebo nezvládnutou šarvátku v derby pražských S. Čeští rozhodčí nevypadají, že by měli stejný metr, tím spíš když sledujeme zápasy top klubů s outsidery. Nejde jen o posuzování zákroků, ale i citu pro hru, kouskování. S čistým štítem a dobrým dojmem paradoxně vycházejí nejmladší rozhodčí. Jména jako Rouček, Černý, Zaoral vám možná nic neřeknou. A to je dobře, protože když se u nás mluví o sudích, většinou to není nic pozitivního. V tomto zápase svaz hodil do vody jako hlavního Jana Petříka a Dalibor Černý bude sledovat VAR. Dokáží tito dva udělat dobrý, vyhecovaný zápas bez úletů jako byla desítka na Kuchtu proti Bohemce? Věřme, že ano a pojďme si to užít.

Zdroje: fcb.cz, sparta.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz