Hlavní obsah
Sport

Přestupové okno Slavie: Hlavní úkol nesplněn. Trpišovský nemá plán B

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Letní přestupové okno pražské Slavie skončilo odchodem Václava Jurečky a jako by právě odchod nejlepšího střelce předchozích dvou sezon české ligy symbolizoval počínání sešívaných na trhu.

Článek

Jednoduše chaos, který je těžké nyní hodnotit. Jeden klíčový post se každopádně posílit nepodařilo.

Slavii stál nedostatek individuální kvality titul v minulé i předminulé sezoně. Ročník 2022/23 byl ještě o něco lepší, protože měl Trpišovský k dispozici Petera Olayinku a zabudovával Matěje Juráska. V následující sezoně měl ovšem už jen druhého zmíněného, který na to i s ohledem na nízký věk neměl.

Slavia často doplácela na to, že její křídla nedokázala individuální kvalitou v soubojích jeden na jednoho překvapit obránce podobně jako to umějí ve Spartě Veljko Birmančevič nebo Lukáš Haraslín. Sešívaní ale i přesto nedotáhli návrat Olayinky a jiného křídelníka snad vůbec nesledovali. Veliká chyba, která dělá opět Slavii hrozně čitelnou.

Chorý se musí splatit

Největším novým jménem v kádru je bez pochyby Tomáš Chorý. Za více než tři miliony euro přišel útočník, který toho hodně odkopal, ale jemuž bude brzy 30 let. Zatím vstřelil důležité dva góly v kvalifikaci Ligy mistrů, následně se ovšem nepostoupilo přes Lille. Jeho nejlepší zápas tedy ve finále nic neznamenal, přestože k němu samozřejmě nelze takto přistupovat.

Slavia mohla vybrat podobný typ hráče v mladším věku a možná i za lepší cenu. Přesto koupě Tomáše dává smysl, klub prostě chtěl někoho, kdo je zvyklý na tlak, tvrdost ligy a zároveň je schopný se rychle adaptovat. A to všechno o Chorém platí. Pokud Slavii vystřílí titul, Slavia si může mnout ruce. Cokoli jiného udělá jeho transfer neúspěšným.

Několik otazníků

Zbytek nových hráčů je zatím s velkým otazníkem. Talent Alexandr Bužek nastoupil v jednom zápase, další záložník Giannis-Fivos Botos hostuje. Velkou důvěru má vedení v pravého beka Simiona Micheze. Ten čeká na debut, protože přišel na konci přestupového období. Stopera Štěpána Chaloupka zatím do akce nepustilo zranění, ale tým ho nyní nepotřebuje, protože obrana šlape.

Důležitým ukazatelem bude i forma Ondřeje Lingra. Trpišovský mu údajně měl slíbit místo v základní sestavě, jenže něco takového na profesionální úrovni nikdy fungovat nebude. Nevyjdou mu dva zápasy, půjde sedět, to je prostě sport. Navíc Lingr hrál ve Slavii nejlépe jako žolík, který kousal unavenou obranu. Koneckonců ho takto využívají i v reprezentaci a stejnou roli měl během dobrodružství ve Feyenoordu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz