Hlavní obsah
Sport

Příbram padá do ČFL. Přišel klan rodiny Starků o profesionální fotbal navždy?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

To, co se zdálo po podzimu jako naprosté science fiction, se po uplynulém víkendu stalo realitou. Příbram sestupuje z druhé ligy do ČFL! Ani výhra Středočechům v posledním kole nad jistým účastníkem baráže o Fortuna ligu, Vyškovem (2:0), nestačila.

Článek

Na úkor příbramských fotbalistů se zachránil Prostějov, který zvítězil na půdě Viktorie Žižkov.

Co bude dál s příbramským fotbalem? Boss Jaroslav Starka se svým synem a majitelem Janem Starkou se ještě před pár týdny poohlíželi po postupu do nejvyšší soutěže. Realita je ale naprosto odlišná. Od nové letní přípravy se bude připravovat nový kádr, a to jen na třetí ligu. Pokud vůbec rodina Starků bude chtít ČFL vůbec hrát. Je dobře známo, že finanční stránka klubu není dobrá.

Příbram už nebude hrát profesionální soutěž

Letošní ročník Fortuna národní ligy byl neskutečně vyrovnaný. Začátkem letošního jara hovořil majitel Jan Starka o tom, že jeho otec Jaroslav když to půjde, chce s Příbramí postoupit do nejvyšší soutěže. Příbram měla po podzimu solidních 26 bodů a barážové umístění měla na dostřel. Od zmíněného prohlášení však přišla velká herní a bodová krize. Středočeši se začali propadat tabulkou hlouběji a hlouběji a vyústilo to nakonec v nečekaný sestup a ztrátu profesionálního fotbalu v hornickém městě.

Poslední kolo Příbrami s Vyškovem jsme mohli sledovat v přímém přenosu na kanálu ČT 2 a pohled do tribun byl naprosto tristní. Pokud zápas sledovalo 300 diváků, bylo to moc. Fotbal se hraje pro fanoušky, nikoliv však u Litavky, kde to byl problém vždycky. Příbram poslední zápas sezóny sice zvládla a díky dvěma trefám Josefa Hušbauera vyhrála 2:0, ale stejným výsledkem zvítězil i Prostějov.

Nabalující se problémy začaly dluhy a odečtem bodů

Příbramští s finančními problémy zápolí už od minulé sezóny 2022/23. V lednu 2023 hráči kvůli chybějícím výplatám nenastoupili k utkání v rámci zimní přípravy. Navzdory napjaté finanční situaci celek od Litavky obsadil v minulé druholigové sezoně třetí místo a v baráži bojoval o návrat do nejvyšší soutěže, proti Pardubicím však neuspěl.

První problém v sezóně letošní, nastal na konci listopadu 2023, kdy Etická komise FAČR odečetla Příbrami čtyři body a to kvůli nezaplacení dluhů bývalým hráčům. Následně se Středočeši proti tomuto rozhodnutí odvolali. Odvolací komise posléze rozhodla, že se příbramskému klubu odečtou jen dva body.

Za rok čtyři trenéři. Uhrin, Krejčí, Bednář a manažer Kohout

Loni v květnu byl od fotbalistů Příbrami odvolán Dušan Uhrin ml. a ve funkci ho nahradil zkušený Karel Krejčí, který vstupoval i jako hlavní trenér do letošního ročníku. Povedený podzim a po odečtu dvou bodů ztrácela Příbram pouhé dva body na baráž po odehraném 16. kole.

Začátek jara byl ovšem výsledkově i herně katastrofální. Po čtyřech jarních kolech a zisku pouhých třech bodů byl i trenér Krejčí odvolán. K áčku se posunul bývalý útočník Roman Bednář a začal šokující výhrou na hřišti Dukly Praha 2:1. Ten ale vydržel u týmu pouhých sedm duelů a po úvodní výhře, jedné remíze a pěti porážkách byl rovněž vyhozený.

Klubu už došla trenérská munice a tak udělala trenéra ze sportovního manažera Jiřího Kohouta a asistenty mu dělali odchovanci klubu v podobě Tomáše Wágnera a Dominika Maška.

Ani čtyři trenérské rošády nepomohly a Příbram tak padá z druhé ligy.

Většina fanoušků chce Příbram nadobro pryč

Když o víkendu tým bosse Jaroslava Starky definitivně sestoupil do ČFL, nejeden fanoušek jiného klubu neskrýval nadšení. Doslova jim tito fanoušci sestup přejí. Dokonce doufají, že už se Příbram nikdy v profesionálním fotbale neobjeví a rodina Starkova to prostě a jednoduše zabalí a své peníze vloží do jiných a pro ně zajímavějších byznysů, než je právě tato fotbalová černá díra příbramské Litavky.

Hlavní důvody příbramského sestupu:

  • Špatná finanční stránka klubu, opožděné výplaty a následné dluhy bývalým i současným hráčům.
  • Klesající úroveň mládeže a dorostu, který patřil před lety k nejlepším v ČR. Příbram vychovala dříve obrovské talenty do dospělého fotbalu, jakým byli například Tomáš Wágner, Dominik Mašek, Václav Černý či Jan Matoušek.
  • Podcenění soutěže po odehraném podzimu a velkohubá prohlášení bossů
  • Neustálá rošáda na postu trenéra.
  • Chybějící gólový útočník typu Tomáše Wágnera
  • Malý vliv v zákulisí a minimální fanouškovská základna

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz