Hlavní obsah
Sport

Přichází myšlenky na EURO. Jaké jsou hlavní české jistoty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Ivan Hašek má za sebou první dva přípravné zápasy po příchodu na post trenéra reprezentačního „áčka“. Dvě vítězné konfrontace na hřišti Norska a v domácím zápase s Arménií ho jistě potěšily, ale příliš mnoho jistot momentálně česká reprezentace nemá.

Článek

To je třeba mít necelý čtvrtrok před začátkem evropského šampionátu v Německu na paměti. Zkusme provést lehkou exkurzi jednotlivými řadami, ať si připomeneme, kde nacházíme momentálně nejvíce důvodů k zamyšlení.

Jasná brankářská jednička

Pozice brankářské jedničky je nyní celkem jasně daná. Jindřich Staněk neprožil nejšťastnější slávistický začátek kvůli zranění v zimní přípravě, ale po návratu mezi tyče se uvedl vychytanou nulou v ligovém derby, která udržela jeho tým v reálné hře o titul. O Staňkovi tak nyní můžeme mluvit jako o jasné reprezentační jedničce. Záda mu patrně bude krýt Matěj Kovář, jehož Bayer Leverkusen zažívá jednu z nejlepších sezon v historii, ale fanouškům přináší na postu brankáře nejvíce radosti jeho finský kolega se slovenskými kořeny Lukáš Hradecký.

Ani Kovář tak patrně momentálně o postu reprezentační jedničky asi příliš nepřemýšlí. Na postu trojky může na EURO zahájit svou reprezentační kariéru Vítězslav Jaroš. Ten zatím patří Liverpoolu, ale do konce této sezóny bojuje o místo na slunci v rakouském Sturmu Graz, s nímž má stále šanci vybojovat rakouský mistrovský titul. Stále méně reálným se naopak stává například možný návrat Tomáše Vaclíka, který zažívá španělské druholigové drama v tamním Albacete.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Aktuální jednička české reprezentace Jindřich Staněk se rozcvičuje před zápasem s Arménií.

Obrana volá po návratu jednoho z hříšníků

Obranná linie v přípravných zápasech rozhodně nebyla synonymem pro slovo jistota. To bylo nejvíce patrné například při sledování sparťanského kapitána Ladislava Krejčího, kterého povedeným výkonem zastínil plzeňský Robin Hranáč, který zažil naopak velmi povedený reprezentační debut. Největší jistotou reprezentační obrany je momentálně patrně slávista Tomáš Holeš, jemuž se povedl zápas v Norsku a představuje nyní také jednu ze slávistických jistot.

Poté, co se Ivan Hašek stal trenérem české reprezentace, se spekulovalo hodně o tom, zda dostanou opět u reprezentace šanci hříšníci z olomouckého Belmonda. Do této trojice patří také obránce West Hamu Vladimír Coufal. Ten patří momentálně mezi opory „kladivářů“ a přesto, že tyto přípravné zápasy sledoval jen v roli diváka, bylo by opomenutí jeho jména při sestavování další reprezentační nominace až příliš velkým luxusem, který si český tým momentálně nemůže dovolit. Bude se však zároveň jednat o jednu ze zkoušek pro Ivana Haška.

Londýnská jistota a povedený návrat ztraceného syna

Patrně největší jistotou české reprezentace je momentálně Coufalův klubový spoluhráč a vítěz v anketě Fotbalista roku Tomáš Souček. Ladislava Krejčího zde porazil o více než 400 hlasů a můžeme o něm mluvit jako o jasném lídrovi reprezentačního týmu, přičemž ho podobně vnímají i fanoušci West Hamu. V podstatě nikdo také nepochybuje o nominaci Michala Sadílka z nizozemského Twente Enschede, který zasáhl do obou přípravných zápasů.

To samé se stalo také v případě šťastného reprezentačního navrátilce Antonína Baráka. Ivanu Haškovi se odvděčil vítězným gólem na norské půdě. V jeho případě však bude třeba sledovat vytížení v dresu Fiorentiny. Zde měl někdejší slávista ke spokojenosti daleko a mluvilo se například o jeho hostování v Neapoli. Herní vytížení je u českých záložníků obecně v poslední době problém. Složení bude skutečně velmi zajímavé sledovat. Uvidíme například někoho ze slávistické záložní řady?

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Antonín Barák drží balon i proti arménské přesile.

Koho k Schickovi?

Česká reprezentační útočná jednička Patrik Schick má za sebou podzimní zranění, které rozhodně nebylo v jeho kariéře první, ale dokázal se vrátit do povedené sezony a třemi góly se stal hlavním hrdinou dvojzápasu s Karabachem v rámci Evropské ligy. Gólem přispěl také k bundesligovému vítězství na hřišti Freiburgu, které znamenalo další důležitý krok za vysněným mistrovským titulem. Poslední povedené reprezentační účinkování má za sebou také plzeňský útočník Tomáš Chorý, jehož gól rozhodl o vítězství nad Arménií.

Rozporuplnou sezónu naopak prožívá další český zástupce v Leverkusenu Adam Hložek. V tomto bundesligovém ročníku zatím vstřelil pouze dva góly. Ten poslední vsítil stejně jako Patrik Schick v posledním zápase na hřišti Freiburgu, ale z ligového gólu se radoval poprvé od začátku září, kdy se podílel na domácím vítězství 5:1 nad Darmstadtem. V poslední době se navíc stále častěji objevují spekulace o jeho hostování. Například nominace nejlepšího slávistického střelce Václava Jurečky by v tomto případě dávala větší logiku. Naopak další hříšník z Belmonda Jan Kuchta si bude muset patrně na svůj případný reprezentační comeback ještě počkat.

Jan Klásek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz