Hlavní obsah
Sport

Příčiny debaklu reprezentace? Jednou z hlavních byla špatně zvolená sestava

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / Žongl magazín

I když na Mistrovství Evropy nebyla Česká reprezentace spokojená s výsledkem zápasu s Gruzií, asi jen těžko její představitelé čekali, jaké hrůzy prožijí o pár měsíců později. A z velké části za ostudný výsledek rozhodně může trenér Ivan Hašek.

Článek

Mnozí možná řeknou, že se jedná „jen“ o Ligu národů. O nic tak významného přeci nejde. S tím je ovšem velice těžké souhlasit. V každém zápase za národní tým jde o hodně. O hrdost, prestiž, ale třeba i přízeň fanoušků. Ostatně domácí ligová soutěž má v momentální době jednoznačně větší popularitu. A tímto výsledkem se mnozí jen utvrdili, že se na zápasy reprezentace snad ani radši nebudou dívat.

Špatně zvolena sestava či nominace

Ostudný výkon i výsledek by rozhodně neměl zůstat bez důkladného rozboru. Zástupci FAČR přitom při něm musí přijít na to, že jedním z ústředních problémů byla už zvolená základní sestava. Případně i celkové opomenutí některých hráčů při nominacích.

Naprosto nepochopím, proč přednost od začátku utkání dostanou hráči jako Tomáš Čvančara či Ladislav Krejčí. Ve svých klubech prakticky nehrají. Opravdu je tedy místo v sestavě jen za zásluhy? Abych byl spravedlivý, dlouhodobě se mi moc nelíbí ani David Zima, který rovněž zrovna nepřesvědčil. Několikrát propadl, což vedlo i k penaltovému zákroku Krejčího.

Ladislav Krejčí v Gironě nehraje, v repre zavinil dvě branky

Ostatně sparťanský obránce odehrál opravdu špatný zápas. I při jednom z dalších gólů neodhadl výšku balonu (který ho přeletěl), načež soupeř bez problémů skóroval. Ale čemu se divíme, když v Gironě zatím sedí jen na lavici náhradníků? Pouze na lavičce potom zůstane Martin Vitík. Sparťan s momentálně obrovskou formou. Jednoznačně nejlépe hrající obránce ze všech nominovaných. To člověk prostě nepochopí.

Ani Matěj Kovář se své šance moc dobře nechytil

Zápas se moc nepovedl ani Matějovi Kovářovi. Nedá se sice říct, že by vyloženě mohl za góly. Zároveň ovšem nepředvedl nic moc navíc. Dostat čtyři branky je prostě hodně. V lize přitom v posledním zápase dostal hned tři od Lipska. Jeho nasazení se samozřejmě dá pochopit. V dalším utkání bych ovšem dal přednost některému z náhradníků. Možná se také ukazuje, jak je velká škoda, že s A-týmem neodcestoval Antonín Kinský. Ten je momentálně ve velké pohodě, byl ovšem nominován „pouze“ za jednadvacítku.

Proč nedostal příležitost Kušej? Nenominování Klimenta je zločin

A nabízejí se další otázky. Proč nedostal příležitost třeba v lize skvěle hrající Vasil Kušej? Rozum potom zůstává stát nad nenominací Jana Klimenta, který střílí jeden gól za druhým. Nyní se ukazuje, že by klidně mohl dostat šanci. Schickovi se totiž moc nedaří, Chorý nemohl nastoupit kvůli červené kartě z minulého utkání. A o Čvančarovi také nehrál dobře a nakonec střídal. Do pole se nabízí i rovněž skvěle hrající Červ. Mohl by svou dravostí oživit střed. Ale necháme ho raději sedět.

Bohužel reprezentace zdá se není za dobré výkony, ale momentálně spíše za zásluhy. Samozřejmě se musejí hráči oklepat a jít dál. Na základní sestavu v dalším zápase s Ukrajinou jsem ovšem hodně zvědavý. Utkání se navíc odehraje na domácí půdě, takže bude tým Ivana Haška ještě pod větším tlakem.

Stejně jako samotný trenér. Ten zatím od svého nástupu zrovna neposiluje svou pozici. Mnozí už nyní volají po jeho odvolání. To by zřejmě bylo předčasné, ale rozhodně musí začít něco dělat lépe. Jestliže totiž propadneme i v dalších zápasech a následně se mu nepovede kvalifikace na Mistrovství Světa, už mu ani samo peklo nepomůže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz