Hlavní obsah
Sport

Přijdou výrazné trenérské přesuny? Svědík ve Slovácku končí, kdo bude další?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Letošní ročník Fortuna ligy ještě zdaleka neskončil, ale už se po nějakou dobu vedou diskuze o tom, jaké změny na trenérských postech přijdou během letní přestávky. A vypadá to, že by nás mohla čekat hodně slušná rošáda.

Článek

U kormidel pražských S je situace jasná a prakticky stoprocentně se nezmění. Brian Priske konečně po dlouhé době dodal Spartě tu správnou tvář, po devíti letech jí doručil titul a má důvěru téměř všech. Možná o malinko slabší pozici, alespoň z pohledu slávistických fanoušků, má momentálně Jindřich Trpišovský. Ten je sice rovněž velice oblíbeným trenérem, přesto ho občas sráží zejména výsledky z velkých ligových utkání. V očích pánů Tvrdíka a Tykače ovšem zřejmě nebude tím, kdo by měl odcházet.

Zůstane Koubek, nebo přijde Svědík?

Daleko zajímavější situace v tomto ohledu je u třetí Plzně. Miroslav Koubek sice letos dokázal s Viktorií porazit Spartu i Slavii, tým dovedl prozatím do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy a pravděpodobně by i on mohl mít za jiných okolností poměrně jistou pozici. V 72 letech se ovšem jedná o nejstaršího ligového trenéra, v minulosti měl zdravotní potíže a do budoucna tak není úplně perspektivní.

Jak mnozí říkají, odvolat ho bude díky úspěchům těžké. Otázka je, jestli on sám bude chtít vůbec v příští sezóně pokračovat. A jak se na celou věc budou dívat majitelé klubu. A případně koho místo něj? Mluvíme tu o jednom z nejlepších domácích klubů současnosti, který může bojovat o titul. Nejčastěji skloňovaným jménem je Martin Svědík.

Mnozí ho chtěli k reprezentaci. Jedná se o jedno z nejzajímavějších jmen na trenérské scéně. Vztah se Slováckem je už vyčerpaný. Klub je teď v určité výsledkové krizi, na jaře má z devíti zápasů jen jednu výhru a sedm proher. Jeho konec ve Slovácku navíc už byl oznámen i na klubovém webu. V další sezóně tak nebude na lavičce týmu z Uherského Hradiště pokračovat. Zamíří jeho kroky do Plzně?

Fanoušci chtěli odvolat Hapala. Baník je teď čtvrtý, zůstane?

Rovněž prozatím čtvrtý Baník Ostrava je často spojován se změnou hlavního trenéra. Odvolání Pavla Hapala už dokonce vyvolávaly tribuny, když klub držel dlouhou šňůru nevýher v domácím prostředí. Na druhou stranu momentálně je na tom klub lépe, přestože naposledy pouze remizoval s nyní poslední Karvinou. Zůstane Pavel Hapal na své pozici? I Baníku by se určitě líbil Martin Svědík, mluví se ovšem i o perspektivním Radoslavovi Kováčovi z Pardubic.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Hráči Baníku Ostrava, za kterými stojí Pavel Hapal, po prohře proti Sigmě Olomouc (1:2).

Do Liberce by se mohl stěhovat Radoslav Kováč

Toho by ovšem chtěl i Slovan Liberec. A v poslední době dokonce na povrch vybublávaly informace, že má být jeho přesun do Liberce již prakticky domluven. Klub to ovšem nechtěl nijak komentovat, stále tu působí Luboš Kozel a do konce sezony se na tom nic nezmění. Radoslav Kováč by ovšem rozhodně mohl být pro tým ze severu Čech zajímavou posilou. Připomeňme si, že Slovan převzal nový majitel Ondřej Kania a změnil se i generální ředitel (Jan Nezmar) a sportovní ředitel (Theodor Gebre Selassie). V létě se dá očekávat určitá redukce kádru a velké posílení. V příští sezoně potom boj o první šestku tabulky. A k tomu by se jim samozřejmě kvalitní trenér hodil.

Druhou věcí je ovšem fakt, že přestože Kováč praktikuje povětšinou pěkný, útočný fotbal, výsledky nemá úplně přesvědčivé. Pardubice jsou až třinácté, přestože ve svých řadách mají zajímavé hráče jako jsou brankář Kinský či sparťan Daněk. Na jaře mají na svém kontě tři výhry, tři remízy a čtyři prohry. Nutno podotknout, že prohrály se Slavií, Plzní či Baníkem. Kováčův přesun je ovšem rovněž velice pravděpodobný.

Jiří Saňák do Pardubic?

Do Pardubic by se potom při odchodu Radoslava Kováče mohl podle novináře Luďka Mádla stěhovat Jiří Saňák ze Sigmy Olomouc. Ten přitom nastoupil dočasně k týmu před několika měsíci, když nahradil Václava Jílka. Důležité je ovšem ono slovíčko „dočasně“, které v prohlášení při změně trenéra použila i samotná Sigma Olomouc.

Uvidíme na prvoligové scéně nějaké staronové jméno?

A koho případně do Olomouce? Nabízí se jméno Pavla Hapala, aby byly ony ligové šachy kompletní. Ale bůh ví, co budoucnost přinese. Je ovšem již v tuto chvíli jasné, že nějaké ty změny na trenérských postech se odehrají. A nabízejí se další otazníky. Nevrátí se na ligovou scénu třeba Pavel Vrba nebo Michal Bílek? Jak to bude s trenéry Budějovic Lerchem a Kladrubským? A podívá se do nejvyšší soutěže opět i Petr Rada s Duklou Praha?

Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz