Hlavní obsah
Sport

Případ Olatunji? Liberec je v přípravě bez něj zatím rozporuplný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Konec minulé sezóny byl pro Severočechy velmi vydařený. Nejprve ovládli prostřední skupinu nadstavby, načež pár dní poté oznámili uplatnění opcí na útočné duo Tupta – Olatunji.

Článek

S přibývajícím časem však úsměvy fanoušků pomaličku upadají, neboť se nigerijská hvězda zatím nevrátila ze své domoviny a samotné výsledky v přípravě jsou více než nevyrovnané.

Liberec v minulých sezónách nijak zvláště nevyčníval, ale ani nehrál druhé housle. Většinou se jednalo o umístění ve vyšších patrech středu ligové tabulky. Pokud ale vezmeme do úvahy, že se jakýkoliv realizační tým, který v minulých letech pod Ještědem působil, musel vypořádat s tvorbou týmu, který se z důvodu početných hostovaček či odchodů měnil, jedná se o celkem působivou bilanci. Pro trenéra Luboše Kozla, který načíná u mužstva již třetí sezónu, je však letní příprava na poměry Slovanu v mnoha směrech atypická. Současný realizační tým se totiž nemusel potýkat s odlivem hráčů, jak tomu bylo v minulosti. Do konce přestupového období však nějaký ten týden ještě zbývá a leccos se může u Severočechů ještě změnit. Možná i takovým způsobem, že by Liberec opustila i největší hvězda.

Kometa Olatunji zatím řeší problém s vízy

Rodák z nigerijského Sokota rozčeřil vody českého rybníčku hned na začátku svého libereckého angažmá. Už v prvním zápase se totiž trefil do sítě Pardubic. Širokou veřejnost pak zaujala jeho výborná pohyblivost a dobrá práce ve vápně. V první polovině jarní části se pak ale neprosadil a kdekdo začal o jeho přínosu pochybovat. Příčina toho však může být naprosto jednoduchá. Celý život se pohybujete v krajinách, kde teploty zimních měsících neklesnou pod dvacet stupňů. Najednou se ocitnete na severu Čech v lednu, kde bývá obvykle deset centimetrů sněhu a zima jako když praští. To může i tou nejsilnější osobností pěkně zamávat. Jakmile se však v Liberci oteplilo, zvedly se i výkony Olatunjiho. Od března totiž ve dvanácti utkáních nasázel sedm branek a rázem se stal pro Severočechy nepostradatelným. Nebylo tak divu, že se Slovan na Nigerijce rozhodl v létě uplatnit opci, která je nakonec vyšla bezmála na dvanáct milionů korun.

I samotná částka je v případě libereckých velmi nečekaná. Vždy totiž platilo, že se managementu Severočechů moc utrácet nechtělo a raději se poohlíželo po levných nákupech z druhé ligy nebo vsázelo na hostování z pražských S. Pokud však ke zmíněné částce přidáme i fakt, že se sám Olatunji ještě nezapojil do přípravy Slovanu, nemusí být jeho pokračování v modrých barvách úplně stoprocentní. Dle vyjádření klubu však nejlepší střelec z minulé sezóny pouze řeší problém s vízy a do přípravy se zapojí hned, jak mu to místní úřady dovolí.

Plechatý jako předvoj případné výměny?

Pokud se však podíváme zpátky do historie, občas tento „problém s vízy“ není tak úplně pravdivou záležitostí. Není žádným tajemstvím, že se o Olatunjiho zajímá právě Sparta, které by se tento urostlý forvard náramně hodil. Zajímavé je, že se Letenští odhodlali pustit zpátky do Slovanu na hostování Plechatého, pro kterého byla zřejmě minulá sezóna ta nejlepší v dosavadní kariéře. Po právu patřil k tahounům mužstva a dokonce plnil funkci zástupce kapitána. Tento nelogický krok Pražanů by tak s případným přesunem Olatunjiho do Sparty začal dávat smysl. Jde však stále o pouhé dohady a realita může být naprosto jiná.

Co však mezi dohady nepatří jsou výsledky z přípravných zápasů, které mají hráči Slovanu již za sebou. Mezi velké pozitivum patří rozhodně vítězství nad loňským mistrem Ekstraklasy Lechem Poznaň a přesvědčivá výhra nad Varnsdorfem. Prohry s Jihlavou a Mladou Boleslaví však musí působit pro liberecké jako vztyčený prst. Samozřejmě se jedná o pouhou přípravu, ale většinou se i zde projeví sebemenší slabina. Pro Slovan to byla v minulé sezóně nevyrovnanost, která se zřejmě přenesla i do začátku přípravy na ročník příští. Jestli to bude s Olatunjim, nebo bez, to ukáží následující týdny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz