Hlavní obsah
Sport

Problémy Zbrojovky zná celá republika. Bez stadionu a změny majitele se nikam neposune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tradiční značka opět minimálně na rok mizí z prvoligové mapy a fanoušek Zbrojovky si připadá jako v Jiříkově vidění, protože zažívá třetí sestup svého milovaného mančaftu v rozmezí 6 let.

Článek

Během této doby se v klubu vystřídalo spoustu hráčů i trenérů, ovšem tento časový úsek má společného jmenovatele. Tím je osoba majitele a hlavního šéfa Václava Bartoňka, pod jehož vedením moravský klub neustále vrávorá. Také stadion je v Brně téma už 20 let. Bohužel, zvolení brněnští politici jenom naprázdno slibují.

Být příznivcem brněnské Zbrojovky v poslední šestiletce vyžaduje mít především hroší kůži. Transparent „nejvěrnější masochisti“ z posledního prvoligového utkání vystihuje přesně pocity fanouška, který nemá moc důvodů k radosti. Člověk si říká, že po tolika pádech z největší soutěže se již vedení poučí a podnikne všechny možné kroky, aby se podobná situace už neopakovala.

Boss Bartoněk vlastnící Zbrojovku již přes 10 let si ale dělá některé věci po svém bez toho, aby informoval i nejbližší spolupracovníky. Podle dostupných informací (isport.cz) proběhlo angažování trenéra Haška bez vědomí sportovního ředitele. Nemůže se tak divit, že fanoušci s nimiž dlouhodobě nijak nekomunikuje, se ptají na to, kam s jejich milovaným klubem směřuje. Když se tak odpovědí znovu nedočkávají a sledují další pád Brna, volají vcelku pochopitelně po změně vlastníka.

Z veřejně dostupných zdrojů víme, že zájemci o koupi Zbrojovky byli v posledních letech minimálně dva (sportovní agentura a známý brněnský podnikatel). Proč z odkupu nakonec sešlo, vědí asi jenom sami zúčastnění.

Místo nového stadionu kontejnery na současném

Když se v roce 2001 stěhovala Zbrojovka z Lužáneckého stadionu na ten v Srbské ulici, bylo všeobecné přesvědčení, že je to jenom na přechodnou dobu. Ovšem přechodná doba se protáhla na 22 let a stále není ani náznaku, že by mělo toto období skončit. V současnosti chce vedení města Brna svatostánek zbourat a na jeho místo postavit buď byty, nebo nákupní centrum.

Po novém stadionu volají všichni fanoušci z Brna i jižní Moravy, klubové legendy, experti ve studiích, ba dokonce i fanoušci jiných konkurenčních prvoligových celků se na sociálních sítích přimlouvají za výstavbu nového fotbalového chrámu.

Bohužel ignoranti z radnice na nic neslyší. Raději budou látat díry a vkládat menší obnosy do Adax Invest arény (Srbská), která už horko těžko splňuje kritéria pro pořádání utkání nejvyšší soutěže a ještě se drží nad vodou jen díky výjimkám. Zmíněné investice do revitalizace zahrnují také instalaci kontejnerů, které ještě více sníží důstojnost už tak neoblíbeného stánku. Známý kouč František Straka ho označil za nejhorší v lize. Bývalý fotbalista Zdeněk Folprecht (působil i v Brně) mu dal dokonce cedulku „nejhnusnější.“

Proč je Srbská neoblíbená?

1) Absence parkovacích míst

2) Zbytečný ovál mezi hřištěm a tribunami oddaluje fanouška od dění

3) Diváci v sektorech za brankami by někdy potřebovali dalekohled

4) Značná část stadionu pořád nemá střechu

5) Neideální lokalita samotného umístění stadionu

6) Celkově nedůstojný vzhled

7) Chybí kouzlo

Ještě před nedávnem bylo velice problémové umístění sloupů s reproduktory, které zakrývaly výhled na některé části hřiště. Dnes jsou již sloupy zmenšeny na přijatelnou mez.

Absurdně vypadá umístění dvou stožárů osvětlení v obloukových sektorech. Sektory se sice nepoužívají, ale kdyby ano diváci by se museli dívat skrze tyto stožáry (viz. jeden z nich v levém horním rohu fotografie).

Vyjádření FAČR

„S přihlédnutím ke stávající kondici stadionu Srbská a novým, aktualizovaným podmínkám zohledňující technický vývoj, požadavky FIFA, UEFA, FAČR, LFA a národních předpisů, je Srbská na hranici využitelnosti pro utkání nejvyšší domácí soutěže a reprezentačních týmů U15 až U18, pro utkání ostatních reprezentačních výběrů je Srbská nezpůsobilá. Nedostatky najdeme ve všech parametrech, které musí stadiony splňovat od hrací plochy, zázemí pro diváky, prostory pro účastníky utkání (týmy, rozhodčí), technické a bezpečnostní vybavení, podmínky pro média až po místa k sezení případně stání.

V polovině února 2023 bude zahájeno licenční řízení pro nový soutěžní ročník 2023/2024, jehož nedílnou součástí jsou také kritéria Infrastruktura. Příslušný stadion je buď uznán způsobilým, nebo nezpůsobilým pro další soutěžní ročník, což se promítne do udělení nebo neudělení licence. Výjimky z pravidel nejsou přípustné,“ uvedl FAČR pro iDnes.cz.(Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/zbrojovka-fotbal-stadion-rondo-hokej-brno-opravy-miliony.A230126_705037_brno-zpravy_zubr).

Ze zmíněného vyjádření fotbalové asociace k aktuálnímu stavu stadionu hraje vedení města Brna (vlastníka) do karet, že bude Zbrojovka v nadcházejícím ročníku druholigovým mužstvem a nebudou se tak na ni vztahovat přísná stadionová kritéria v rámci zápasů první ligy.

Člověk si občas říká, proč je pro druhé největší město v republice tak těžké postavit důstojný stadion, když v daleko menších městech s daleko menšími rozpočty to problém není. Hradec Králové bude mít každou chvíli hotovu velice moderní arénu. Podobnou cestou šly nedávno u našich nejbližších sousedů na Slovensku třeba Trnava, Dunajská Streda, Košice nebo Trenčín.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz