Hlavní obsah
Sport

Proč VAR tak rád řeže otloukánky a komise tomu přihlíží?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

ilustrační foto

Pokud máte rádi sci-fi, určitě jste už někdy koukali na film, ve kterém se hlavní postava ocitne v časové smyčce. Ať dělá, co dělá, děj se opakuje jako kolovrátek.

Článek

Pokud na daný žánr úplně nejste, ale baví vás ten pocit bezmoci a zoufalství, zapněte si o víkendu v televizi zápas naší nejvyšší fotbalové soutěže. Ideálně zápas velkého favorita s outsiderem. Možná, že vás sevře pocit tísně stejně jako hlavní postavu uvězněnou v bezvýchodné situaci. V hlavní roli ale bude otloukánek ligy a rozhodčí u VARu.

Ofsajd sem, penalta tam

Stejně jako v časové smyčce, i v naší lize v podstatě každé kolo řešíme sporné herní situace, a ještě spornější zásahy lidí obsluhujících systém VAR. Ne, že by to v některých případech bylo rozhodování jednoduché, to určitě ne. Nicméně stává se pravidlem, že se VAR často necitlivě vměšuje do situací, do kterých nemusí, a naopak někdy posvětí něco, k čemu by se vrátit měl. I sami arbitři se o něj často alibisticky opírají více než by museli. Co je nejhorší, že se muži s píšťalkami nechávají doporučením VARu v drtivé většině strhnout. Jen škoda, že si každý rozhodčí literu pravidel vykládá tak nějak po svém. A tak jsme takřka celý podzim svědky podivných rozhodnutí, při kterém člověka u televize, nedejbože fanouška, jímá stejná úzkost a pocit, že si s jejich týmem někdo zlomyslně pohrává.

Důležitý jsou nějaký body, na zbytek se vy*er

V zápasech silných týmů proti těm ze spodku jsou rozdíly v rozhodování nejmarkantnější. Z čerstvé paměti můžeme vytáhnout zápas Sparty v Pardubicích. Tým Radoslava Kováče podal velmi sympatický výkon. Nepoznali byste, že se střetla mužstva z opačných konců tabulky. Favorit se na cestě ke třem bodům výrazně zapotil. A nemusely být tři, kdyby platil Mukweleho neuznaný gól z devadesáté minuty. VAR tuto situaci zkoumal tři minuty, sudímu neposkytl kloudný záběr k vyhodnocení, dokonce ani ze záběrů stanice O2 nebyl divák o moc moudřejší. Litera pravidel zní, že VAR musí najít jasně průkazný záběr o postavení hráče mimo hru, jedině tak může zvrátit rozhodnutí hlavního arbitra. K čemu byl po utkání Radku Kováčovi kredit za předvedenou hru ze strany sparťanů, když místo euforie z tolik potřebného bodu vstřebával prohru sebranou takovým způsobem?

Chudým bere, bohatým dává

V 18. kole řešíme stejný nešvar, dokonce ne jeden. O postavení Jana Kuchty před prvním gólem Sparty do sítě Jablonce se Severočechům zdát ještě dlouho. Nic to ale nezmění na tom, že tento moment byl rozhodčími puštěn. Nelze si nezapochybovat, jestli by na druhé straně byli rozhodčí benevolentní stejně jako v inkriminovaném případě. Na západě Čech se proti hostům z Českých Budějovic odpískalo hraní rukou obránce Lukáše Havla, kterou mu v rychlosti v pádu nastřelil ve vápně plzeňský Cadu. Úmysl zvětšit rozsah těla nebo hrát míč v tomto případě opravdu Havlovi můžeme přičíst jen stěží. I tak se k celé situaci VAR vrátil a ponouknul hlavního arbitra Petříka desítku fouknout. Zde se polemizovat dá, prokazatelný záběr si videoasistent dokázal najít. Kdo ale fotbal někdy hrál si klade otázku, jestli tohle sport opravdu posouvá či pomáhá k regulérnosti. Spíš naopak.

Rovina je, zdá se, pro někoho stále rovnější. Chceme na tohle koukat?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz