Hlavní obsah
Sport

Prohra se Zlínem byla pro Teplice očekávaným scénářem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Po bodovém zisku Teplic v zápase se Spartou by fanoušek možná očekával, že si žluto-modří solidní formu přivezou i do Zlína. Mohu vám slíbit, že v tomto případě neplatí text známé písničky, že „statistika nuda je“.

Článek

Pojďme se ale na skok vrátit k zápasu ve Zlíně. S napětím jsem očekával, co do zápasu s výrazně slabším soupeřem, než je Sparta, Skláři vymyslí. Změny jsme se dočkali hned od první minuty, kde Teplic poprvé v sezóně nastoupily v odlišném rozestavení. Místo klasické ofenzivní dvojice nastoupily s ofenzivní trojicí ve složení Trubač – Fila – Hronek. Ze středové trojice běhavých středních záložníků tak zmizel jeden hráč a naopak rozestavení Teplic slibovalo větší sílu na krajích hřiště.

Teplicím chyběla kreativita

Co však na papíře vypadalo jako zajímavý nápad, v prvním poločase absolutně nefungovalo. Pokud měl v první půli někdo blíže ke vstřelení branky, byl to jednoznačně Zlín. Trenér Vrba posadil na lavičku všechny své hrotové útočníky a nastoupil v útoku pouze s typickými křídelními hráči. Především Vukadinovič dělal obraně Teplic problémy po celý zápas. Ten měl během zápasu až neuvěřitelné množství prostoru. Díky tomu mohl vcelku pohodlně pronikat až do vápna a připravovat zajímavé příležitosti pro své spoluhráče. Bylo až zarážející, že na tyto opakující se situace obrana Teplic vůbec nedokázala reagovat, až nakonec další z průniků Vukadinoviče po křídle vyústil ve vedoucí gól Zlína.

Ten paradoxně následoval necelé tři minuty po obrovské gólové šanci Teplic, kdy brankář Grigar již podle naučeného scénáře rychle vyslal na bránu soupeře Radostu. O rychlých rozehrávkách brankáře, které jsou pro hru současných Teplic typické, jsem psal tady. Radosta svůj nájezd neproměnil a následně právě i s přispěním jeho nedůrazu v souboji Vukadinovič prošel až do vápna, kde naservíroval Tkáčovi gólovou přihrávku. Netřeba snad už ani opakovat, že střídající Yasser hru Teplic ve druhém poločase výrazně oživil. To už je zažitý evergreen. Měl v zápase i několik střel, které mohly být gólové.

Někteří fanoušci si kladou otázku, proč už se Yasser neobjevil v základní sestavě. Osobně si spíše kladu otázku, jestli má takovou fyzickou kondici, aby zvládl odehrát zápas od první do poslední minuty. Tuším, že zatím spíše ne. Naskakovat do unavené obrany soupeře mu vyhovuje. Hra Teplic v celém zápase se Zlínem naprosto postrádala kreativitu. To je něco, co v zápase se Spartou nepotřebujete, ale proti soupeři, jako je Zlín, se to ukazuje jako klíčové. Běhat a bojovat o každý odražený balón totiž sestupem ohrožený Zlín dokáže také.

Po úspěchu Teplic se silným soupeřem dobrý výsledek nečekejte

Nyní bych se rád věnoval malému sázkařskému okénku. To, co jsme viděli ve Zlíně, totiž není náhoda. Za poslední čtyři roky skláři zvládli bodovat proti soupeřům z první trojky hned devětkrát. Víte, kolikrát zvládly Teplice v následujícím zápase zvítězit? Jednou. Ze 27 možných bodů uhrály pouze pět!

Neúspěch ve Zlíně, který přímo navázal na solidní výkon se Spartou, jsme už probrali. V minulé sezóně Teplice hned v prvním kole uhrály remízu s Plzní. Následovala prohra 5:1 v Liberci. Další remízu Teplice uhrály doma se Spartou, následovala remíza v Brně. Po remíze 1:1 se Slávií následovala další vysoká prohra 4:1 v Jablonci.

V sezóně 2021/22 se Teplicím proti soupeřům z první trojky nedařilo, v sezóně 2020/21 následovala po domácí remíze se Slávií remíza v Ostravě. Zajímavá byla sezóna 2019/20. Teplice po remíze s Plzní následně prohrály 2:0 v Olomouci. Po domácí remíze se Spartou přišla prohra 4:1 v Jablonci a po remíze v Plzni následovala domácí prohra 1:3 s Olomoucí.

Konečná statistka tedy ukazuje, že za poslední čtyři roky Teplice se soupeři z první trojky 9× odcházely s bodovým ziskem. Po takovém zápase následovala jedna výhra (letos s Bohemians), dvě remízy a šest proher. Sázkaři, kteří tak v zápase ve Zlíně tipovali výhru hostů, moudré rozhodnutí neudělali. Bohužel pro Teplice je statistika neúprosná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz