Hlavní obsah
Sport

První posila. Co Rusnák Baníku přinese?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Přestože Žilina v současné době bojuje o titul se Slovanem Bratislava, jeden člen její základní sestavy odchází. Matúš Rusnák přestupuje do Baníku Ostrava.

Článek

Žilina stráví zimní přestávku na druhém místě, sedm bodů za vedoucím Slovanem. Vzhledem k tomu, že se krátce po pauze utkají ve vzájemném zápase, může se situace radikálně změnit. Žilina zároveň naznačila, že se pokusí získat za hráče náhradu.

Fungování klubu je všeobecně známé. Zaměřuje se především na mladé talenty, kteří ve velkém počtu následně pokračují v kariéře v zahraničí. Klub se může pochlubit i výchovou takových hráčů, jakými jsou Denis Vavro, Milan Škriniar, Lászlo Bénes a mnoho dalších. Matúš Rusnák měl smlouvu pouze do konce roku a podle svého vyjádření už nechtěl v týmu pokračovat. Hodnota hráče se v té době pohybovala kolem hranice půl milionu eur (asi 12 milionů Kč). Vzhledem k tomu, že klub stále bojuje o titul, bude zajímavé sledovat, jak na odchod jednoho z členů základní sestavy zareaguje.

Hráč přijde do České republiky se zkušenostmi z předkol evropských soutěží, ale také s pověstí hráče, který se dokáže přizpůsobit taktice týmu, neboť je univerzálem na pravou stranu hřiště. Současný trenér Baníku Pavel Hapal už působil v Žilině, ale také ve slovenské reprezentaci. A to jak v áčku, tak v reprezentaci do 21 let. Rusnák je také členem širšího výběru slovenské reprezentace.

Rusnák rozšíří početné slovenské zastoupení v Baníku

V Baníku už působí kvarteto Slováků. Obránce Matej Madleňák, záložníci Tomáš Rigo a Filip Blažek a útočník Ladislav Almási. Rusnák tuto skupinu ještě rozšíří. Zdá se, že ostravský klub má se Slováky dobré zkušenosti. Nyní už bývalý hráč Žiliny je skvělým univerzálem na pravou stranu hřiště. Dříve hrával i na ofenzivnějších postech, ale v současnosti, při současném systému 3-4-3, který Žilina praktikuje, hrál na pozici obránce. Co se týče konkurence, český klub tímto krokem omladil pravou stranu obrany.

Dvojici Jan Juroška a Gigli Ndefe, hráčům operujícím na pravé straně obrany, bude v únoru příštího roku 30 let. Nábor čtyřiadvacetileté alternativy se tak jeví jako proces omlazení kádru. Aktuálně se tým bývalého trenéra slovenské reprezentace Pavla Hapala nachází na šesté pozici, která zajišťuje účast ve skupině o titul. Stále je reálné pomýšlet na příčky, které zajišťují předkolo evropských soutěží. To je vzhledem k rostoucímu koeficientu České republiky ještě lákavější.

Róbert Hložka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz