Hlavní obsah
Sport

První vs. druhá liga aneb historické barážové souboje o všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Sezonou 2018/2019 se změnil formát průchodnosti mezi elitní a druhou nejvyšší ligou. Do té doby fungoval jednoduchý systém, který se dá v krátkosti nazvat „dva dolů“ a „dva nahoru.“

Článek

Ve výše zmíněném ročníku se nainstalovala nadtavba se třemi skupinami, která také vytvořila jednu o udržení s baráží. Ze dvou sestupových míst na přímo udělal přímé pouze jedno a dalším dvěma nadělil barážové dvojzápasy proti druhému a třetímu celku z druhé nejvyšší soutěže. Lepší z těchto utkání postoupí mezi elitu.

Od změny pravidel se baráž o všechno hraje letos teprve potřetí. Poněvadž ročník 2019/2020 se nedohrál z důvodu pandemie covidu a následující sezona zase kvůli rozšíření účastníků na 18 mužstev.

První baráž (2018/2019)

Poprvé se konala baráž na přelomu května a června roku 2019.  Soupeřili mezi sebou v té době druholigisté Jihlava a Brno proti prvoligistům Karviné a Příbrami.

Velice vyhrocené duely se vším všudy vyšly lépe pro týmy z první ligy, které složily úspěšně reparát a postoupily tak do dalšího ročníku. Jihlavě a Brnu navíc nepřáli ani rozhodčí. Ti totiž z nejasných důvodů stranili potenciálním odpadlíkům z nejvyšší soutěže. Příbram sice svého soka neporazila ani jednou, ale rozhodl pro ni počet gólů nastřílených venku

Výsledky: Karviná – Jihlava 2:1 a 1:1, Brno – Příbram 3:3 a 0:0

Druhá baráž (2021/2022)

Baráž se pak vrátila po dvouleté odmlce způsobené covidem. Na pokraji sestupu se loni ocitli Bohemians 1905 a Teplice. Za národní ligu šly do boje celky Opavy a Vlašimi.

Opava v prvním domácím utkání svého soupeře z vrchního patra značně přehrávala, jenže svůj tlak nedokázala přetavit v branku. Gól nakonec vstřelili z ojedinělé šance hosté a zvítězili. Jednobrankový rozdíl do odvety se po psychické stránce ukázal jako klíčový, protože Klokani odvetu na svém stadionu zvládli s přehledem a zachovali si tak prvoligovou příslušnost. To Teplice v prvním souboji nedaly soupeři z nižšího patra ani čuchnout. Přesvědčivá výhra 3:0 Severočechů nad Vlašimí naznačila, že ani nyní baráž nedopustí překvapení. Druhé klání skončilo remízou.

Výsledky: Teplice – Vlašim 3:0 a 2:2, Opava – Bohemians 1905 0:1 a 0:2

Třetí baráž (2022/2023)

Tentokrát baráž nabídne moravský souboj Vyškova se Zlínem, jejichž poslední zápolení z letošního MOL Cupu vyšlo lépe pro druholigový tým přezdívaný také jako „Bílý balet.“ Druhou dvojzápasovou podívanou obstará Příbram s Pardubicemi.

Faktory pro a proti

Aktuální psychické rozpoložení nahrává samozřejmě celkům z F:NL, jelikož většinu roku vyhrávaly a baráž je pro ně prakticky vyvrcholením i tak úspěšné sezóny. Nicméně kvalita a zkušenost prvoligových adeptů na reparát je pořád aspektem, který je stěžejní a často rozhodující.

Druholigové kluby ale doposud mezi elitu přes baráž nepostoupily. Stane se tak letos poprvé?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz