Hlavní obsah
Sport

Prvoligové týmy odehrály o víkendu své přípravné utkání. Který z nich mohl být spokojenější?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Většina týmů nejvyšší české fotbalové soutěže naplno rozjela svou přípravu, v rámci níž odehrají i několik přátelských utkání. V sobotu se konalo hned několik z nich, ne všichni se ovšem radovali z výhry.

Článek

Sparta Praha – AIK Stockholm 3:1

Zatím poslední mistr z Letné se hned na úvod utkal s velice atraktivním soupeřem, švédským AIK ze Stockholmu. Musel se stále obejít bez řady reprezentantů, tento zápas byl ovšem především o zkoušení mladých hráčů. Z nich se skvěle uvedl Ondřej Kukučka, který v druhém poločase dokázal vstřelit gól. Po další brance přidal i Tuci, který se prosadil krásnou dalekonosnou střelou. A pro mnohé překvapivě i Jan Mejdr. Sparta byla v EPET Areně před kulisou několika tisíc diváků jednoznačně lepším týmem. Přijde mi jen trochu škoda, že ho nemohli zhlédnout všichni fanoušci Sparty jako u klubu z druhého břehu. Letenští totiž zápas vysílali jen pro předplatitele služby Unlimited. Podívat se můžete alespoň na sestřih největší šancí.

Slavia – Pardubice 1:1

Pražská Slavia na úvod herní přípravy vyrazila do Roudnice nad Labem, kde se utkala s rovněž prvoligovými Pardubicemi. Ani v tomto zápase nebyla přítomna řada reprezentantů. Příležitost místo zraněného Jindřicha Staňka dostal Antonín Kinský, který právě v Pardubicích minulý rok hostoval. Před ním působili i další navrátilci Fila, Halinský či Prebsl. Ačkoliv byla Slavia po většinu doby lepší týmem, trápila ji koncovka. Několik stoprocentních šancí buď zahodili nebo je vychytal pardubický Budínský.

Do vedení tak šli v 58. minutě právě fotbalisté z města perníku po gólu Míška. Slavia sice dokázala na konci utkání díky Jurečkovi vyrovnat, právě on ovšem zahodil v zápase někdy až neskutečné příležitosti. Není se tak čemu divit, že sešívaní chtějí posilovat zejména v útočné fázi. Nutno podotknout, že bylo opravdu velké horko a asistent trenéra Kerbr i Filip Prebsl přičítali neproměněné šance i únavě z přípravy. No tak doufejme, že nebudou unavení i na začátku sezony.

Viktoria Plzeň – Lafnitz 6:0

Výrazně větší produktivitu ukázala Viktorka Plzeň, která dokázala deklasovat druholigový rakouský klub Lafnitz 6:0. Hned pod tři góly se přitom zapsala jedna z nejnovějších posil Christophe Kabongo. Hned v první minutě se trefil do brány i další příchozí Tom Slončík, jeho radost mu ovšem vzal verdikt rozhodčího – ofsajd. Mezi další střelce se tak zapsal Matěj Vydra, James Bello a Jhon Mosquera. Plzeň by tak ani po odchodu Tomáše Chorýho do Slavie neměla mít problém s útočnou fází. Připomeňme i další posilu Daniela Vašulína, který se v prvním přípravném utkání proti Petřínu zablýskl čtyřmi góly. V přípravě zatím dostali plzeňští ve třech zápasech jen jednu branku.

Baník Ostrava – Štětín 1:2

V souboji čtvrtých týmů české a polské ligy podlehl Baník Ostrava na soustředění v Opalenici Štětínu. Baník přitom nepůsobil vůbec špatně. Do velké šance se dostal hned na začátku utkání čerstvě podepsaný Ewerton, ale brankář polského klubu ho vychytal. Skóre tak otevřel hráč Štětína Paryzka. Ve 34. minutě navíc přidal druhý gól polského týmu Bičachjan. V 54. minutě dokázal alespoň snížit Rusnák, který přišel do hry až na druhý poločas. A Baník mohl dokonce vyrovnat, ránu Michala Frydrycha z pokutového kopu ovšem zastavilo břevno.

Dukla Praha – Dukla Banská Bystrica 1:0

Nejtěsnější výhru získal prvoligový nováček z Julisky, když dokázal porazit v minulé sezoně sedmý tým slovenské Niké ligy. Na hřiště se dostala i posila ze Slavie Victor Osuagwu, který byl předtím na hostování ve Vlašimi. Jediný gól zápasu vstřelil až v 89. minutě Zeronik. Dukla ovšem dokázala zahodit dvě penalty, na čemž by rozhodně měla zapracovat. To by se jí v ligové soutěži nemuselo vyplatit.

Slovan Liberec – Mladá Boleslav 0:1

Jediný gól padl i ve finále dvoudenního turnaje v Benátkách nad Jizerou, v němž se střetl Slovan Liberec s Mladou Boleslaví. V prvním poločase byly vidět šance na obou stranách, několikrát se ovšem vytáhli brankáři. Jediný gól nakonec ve 41. minutě vstřelil mladoboleslavský Vasil Kušej, který si naběhl na centr Solomona Johna. V úplném závěru první půle navíc dostal červenou kartu Ondřej Lehoczki za faul na unikajícího soupeře.

Po dohodě klubů ovšem do druhé půle nastoupil Liberec v jedenácti. Přeci jen to v přípravě dá oběma týmům daleko víc než dohrávat v oslabení. Žádná branka už nakonec nepadla, i když Vasil Kušej ještě nastřelil Břevno. Radoslav Kováč tak nemohl být po tomto zápase úplně spokojený.

Slovácko – Zbrojovka Brno 0:1

A nedařilo se ani Slovácku, které se musí potýkat s odchodem svého trenéra Martina Svědíka. Pro klub je to samozřejmě obrovská ztráta. V utkání s druholigovým Brnem se šlo po prvním poločase do kabin za stavu 0:0, v druhém ovšem padl jediný gól utkání z kopačky hráče Zbrojovky Brno Adama Kronuse. Hráči Slovácka se sice dostali do několika šancí, ale Havlík branku těsně minul a Michal Kohút orazítkoval tyč. Následně ještě Kvasina nastřelil břevno. Trenér West tak bude muset do dalších utkání zapracovat zejména na zkvalitnění koncovky.

Hradec Králové – Zagłębie Sosnowiec 1:1

A zvítězit nedokázal ani Hradec nad polským celkem Zagłębie Sosnowiec. Po půlhodině hry se sice Votroci dostali do vedení, když střelu Čmelíka využil Matěj Koubek. V 81. minutě ovšem dokázal vyrovnat Bartosz Snopczyński. Hradec sice většinu utkání dominoval, ale své příležitosti nedokázal proměnit. I v jejich případě tak přišli o vítězství díky méně kvalitní závěrečné fázi.

Dynamo České Budějovice – Viktoria Žižkov 7:1

Budějovice se na konci sezony potýkali s mnohými problémy. Na začátek přípravy na tu příští ovšem budou vzpomínat jen v dobrém. Pražský druholigový celek ze Žižkova totiž dokázali deklasovat a po brankách Tranzisky, Suchana, Šiguta, Čermáka, Nikla a dvou trefách Osmančíka zvítězit 7:1. Jediný gól Viktorky vstřelil v 75. minutě Jiří Sodoma, který se do klubu dostal teprve minulá rok z třetiligového Kolína. Tak snad to bude Budějovickým takto pálit i v lize.

Teplice – Vlašim 0:2

Teplice chtěli svým fanouškům ukázat, že to půjde i bez Fily a Chaloupka, kteří odešli do Slavie. Druholigové Vlašimi dokázali už v prvním poločase vstřelit dvě branky. Nejdříve se trefil Matěj Radosta ve 32. minutě, o deset minut později přidal svou první branku v novém působišti i Filip Horský. V druhém poločase už žádný gól nepadl, i tak ovšem mohl být realizační tým Teplic spokojený s přístupem i výsledkem v utkání.

Karviná – Tychy 1:0

Karviná si i s novým trenérem Martinem Hyským dokázala poradit s polským týmem Tychy, který hraje ve své zemi druhou nejvyšší soutěž. Jedinou branku utkání vstřelil už v prvním poločase Rajmund Mikuš, který byl produktivní i v minulé sezoně. Připsal si v ní pět gólů a pět asistencí. U Martina Hyského tak po prvním týdnu přípravy převládají pozitiva.

Sigma Olomouc – Jagiellonia Bialystok 1:1

Už v pátek remizovala Sigma Olomouc s polským mistrem 1:1. Nejdříve ve 29. minutě dokázal vstřelit branku hráč polského týmu Pululu, aby za pouhé dvě minuty vyrovnal olomoucký Hadaš. Ten v minulé sezoně působil zejména v B-týmu Sigmy, za níž v devatenácti zápasech vstřelil dvě branky. Uvidíme, jestli se dokáže probojovat i do áčka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz