Hlavní obsah
Sport

Rada osm měsíců nesmí na lavičku. Neblíží se jeho smutný konec?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

První jarní kolo druhé nejvyšší soutěže se stalo zajímavým díky zápasu brněnské Zbrojovky s pražskou Duklou, v němž viděli diváci šest gólů.

Článek

Nyní měl dohru až za více než další týdny, během nichž si Dukla připsala další dvě vítězství a stanula v čele F:NL. Před takřka dvěma lety se však na Julisku vrátil kouč Petr Rada, který s týmem Dukly spojit většinu hráčské kariéry a během té trenérské se stal rekordmanem v počtu odtrénovaných zápasů v nejvyšší domácí soutěži, přičemž ve svém životopise má například i obě pražská „S“.

S postiženým po zápase na kávu

Když se někdejší trenér například Teplic, Liberce, Jihlavy či Jablonce vracel po více než třiceti letech zpět na Julisku, mělo se jednat o pěkné uzavření fotbalového kruhu. Provést ho s ním přišel také Jiří Vágner, s nímž vedl Rada už tým Jablonce. Na severu Čech zažil své nejdelší trenérské angažmá a definitivně naznačil fanouškovské obci, že jeho vystupování možná není učebnicovým příkladem toho správného bontonu, ale trenérské umění a vědomosti skutečně nelze rozporovat. Svůj temperament dokázal Rada dlouho držet na uzdě. Poté však přišel zmíněný šlágr s brněnskou Zbrojovkou, který dost možná napsal jeho trenérské parte.

Během zápasu měl český trenérský doyen křičet nevhodné výrazy na svého mladšího brněnského kolegu Tomáše Polácha. K nevhodnému chování se Rada u komise přiznal, přičemž médiím také řekl, že se trenérovi Brna omluvil hned po odehrání zápasu a stihl si s ním ještě vypít kávu. Z jeho úst mělo směrem k brněnskému trenérovi zaznít: „ty zoufalej cikáne“. Řada trenérských kolegů i fotbalistů musela slyšet nejen z jeho úst mnohem peprnější výrazy. Rada řekl, že v tom skutečně nevidí žádný rasismus a proti tomuto verdiktu se hodlá odvolat.

Doplatil na své jméno?

Pokud by verdikt osmi měsíců zůstal platným, sledoval by Rada zbytek druholigové sezony a většinu podzimní části dalšího ročníku z pozice diváka. V současné situaci se přitom lavička týmu z Julisky bez lodivoda prostě neobejde. Dostal se totiž nenápadně až na první místo tabulky a vznikla tak regulérní naděje, že se v příštím ročníku nejvyšší soutěže odehraje více pražských derby.

Naskýtá se však také otázka, zda některé z nich ještě Rada odkoučuje jako šéf lavičky Dukly, kterou byl například jako hráč zvyklý vidět v trochu jiných pozicích. Jedno české přísloví říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš a Rada už jako hráč svá utkání velmi prožíval. I díky tomu byl celkem pravidelným hostem u zasedání disciplinární komise, což mu při vynášení verdiktu rozhodně nepomohlo. Otázkou je, jak velkou roli sehrála v tomto případě samotná skutková podstata Radova konání a zda komise nepřiložila až příliš velkou důležitost jeho jménu. Rada sám bezprostředně po vynesení rozsudku řekl, že ho bude respektovat a v nejhorším případě prostě skončí. Nejednalo by se však o příliš smutný konec?

Jan Klásek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Petr Rada

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz