Hlavní obsah
Sport

Real Madrid opanoval Ligu mistrů, přestože byl většinu zápasu horším týmem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons, CC BY SA 2.0

Finále Ligy mistrů mezi Borussií Dortmund a Realem Madrid mělo jasného favorita v podobě slavného španělského klubu. Jenže pozor! Němci dokázali vyřadit PSG a chtěli si z finále v londýnském Wembley odnést další skalp.

Článek

Po dlouhém zranění se poprvé v letošní sezoně podíval do brány v Lize mistrů Thibaut Courtois. A rovnou ve finále. Na hřišti nechyběly ani další superhvězdy Realu v čele s Viníciusem, Bellinghamem či Kroosem. Třetí jmenovaný navíc nastoupil do svého posledního utkání v dresu Realu Madrid. Na druhé straně byl ve stejné pozici Marco Reus, ten ovšem v základní sestavě Dortmundu nebyl.

Pořadatelské problémy hned zkraje

Chvíli před zápasem utkání se ještě hráči Dortmundu vypravili přes stranu Realu s nastoupenými soupeři pozdravit svoje fanoušky. Běžně se to nevidí, ale bylo to velice sympatické gesto. Poté už započalo jedno z nejvýznamnějších utkání letošního roku, jen o chvíli později ovšem muselo být opět zastaveno.

Na hrací plochu se totiž dostal nejdříve jeden, posléze i další fanoušci. Pořadatelská služba tak totálně zaspala, v takto významném zápasu by se nic podobného nemělo stávat. Pomáhat se zastavováním fanoušků dokonce musel i záložník BVB Marcel Sabitzer. Neskutečné. Alespoň tedy vidíme, že podobné problémy nejsou jen u nás, i když tady nedošlo k žádným násilnostem.

Následně se už začal zápas definitivně rozjíždět. Po úvodní oťukávačce a náznacích šancí se dopředu začal daleko více dostávat Dortmund. Hodně nebezpečně vypadal zejména dvaadvacetiletý útočník Adeyemi, který dokázal nabírat neskutečnou rychlost. Carvajal mu očividně nestíhal. Ve 21. minutě mohl dát hráč Borussie gól, když po skvělé průnikové přihrávce dokázal obehrát brankáře Courtoise, jeho pokus ovšem nakonec byl sražen obráncem na rohový kop.

Dortmund měl více ze hry

O dvě minuty později byl stejný hráč ve vápně atakován, ale penalta z toho nebyla. A do třetice se ve 28. minutě dostal ze střeleckého úhlu a ani tentokrát přesně nezakončil. Tenhle hráč mohl mít na kopačkách vítězství svého týmu. Do konce poločasu ještě fanoušci mohli vidět několik dalších šancí, ale gól z žádné z nich nepadl.

V konečné statistice střel jednoznačně dominoval německý klub 8:2. Madrid tak do druhého poločasu musel něco změnit. Otázkou ovšem zároveň bylo, jak dlouho vydrží Dortmund hrát v takto vysokém tempu. Za zmínku ještě určitě stojí dvě žluté karty za protesty, které dostali právě hráči lepšího týmu. Rozhodčí je neváhal vytasit a tím si zajišťovat respekt. Z toho by se měli naši sudí poučit a podobné prohřešky daleko více trestat.

Ve 49. minutě měl velkou šanci Toni Kroos, brankář Kobel ji ovšem dokázal vyrazit. Hráči Madridu ovšem ani od začátku druhé části nepůsobili vůbec dobrým dojmem. Chyběl jim větší pohyb, dělali zbytečné chyby. V 63. minutě je mohl potrestat Füllkrug, ale ani tentokrát Courtoise nepřekonal.

V 72. minutě nastoupil na hřiště Marco Reus, který si tak mohl rovněž užít závěrečné minuty své kariéry a to dokonce ve finále Ligy mistrů. Moc štěstí ovšem toto střídání Borussii nepřineslo. V 74. minutě si totiž na krásný centr Toniho Kroose naskočil Carvajal a hlavičkou dokázal míč poslat do sítě brankáře Kobela.

Fotbalový bůh přál Realu

Známé pravidlo nedáš, dostaneš se tak bohužel pro německý tým opět potvrdilo. Přestože měl totiž v prozatímním průběhu více ze hry a vypracoval si dostatek šancí, do vedení šli Španělé. A tento okamžik jako by Dortmund znehybněl.

Madrid se totiž začal daleko více tlačit dopředu a po šancích Kroose nebo Camavingy donutil brankáře Němců ke skvělým zákrokům. Ani to ovšem nestačilo. V 83. minutě totiž Bellingham našel v pokutovém území Vínicia a ten se ve velké příležitosti nemýlil – 2:0.

A fotbalový bůh to německému týmu prostě nepřál. V 87. minutě totiž prohrávající začali oslavovat po snížení Füllkruga, gól byl ovšem nakonec odvolán kvůli těsnému ofsajdu. Nakonec se tak z vítězství radovali hráči Bílého baletu, přestože většinu utkání tahali za kratší konec.

Real Madrid se v rámci soutěží PMEZ a Ligy mistrů raduje již po patnácté. Opět jednoznačně ukázal větší vůli a především efektivitu v zakončení. A právě produktivita prostě podobné utkání rozhoduje. Toni Kroos se tak rozloučil s klubovou kariérou dalším velkým úspěchem, ke kterému navíc přispěl krásnou asistencí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz