Hlavní obsah
Sport

Reprezentace nejsou měřítkem. Česká liga je vysoko nad slovenskou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Slovensko, zarmoucené těsnou prohrou s Anglií, se určitě dívá na výkon v rámci mistrovství Evropy s potěšením. V rámci klasické rivality s Českem bylo bonusem i srovnání výsledků obou národů.

Článek

Jeden krátkodobý turnaj, byť spojený i se samotnou kvalifikací, však nemůže být jednoznačným úkazem. Něco podobného buduje i liga. A v rámci vzájemných zápasů mezi českými a slovenskými celky, to pro Slováky vyznívá spíše negativně.

Poslední takovou ukázkou může být nedávný přátelský zápas mezi Spartou a Trnavou. Už jen skutečnost, že příjezd Sparty byl vnímán jako šokující, vzhledem k tomu, že byli ochotni do své předsezónní přípravy přidat i zápas se slovenským klubem. To je ovšem jen určitý osobní pocit ze sebe sama. To můžeme ignorovat, poněvadž to v konečném důsledku nemusí být až tak důležité. Důležitý nemusí být prakticky ani výsledek. Přestože Trnava prohrála 0:3, tak se stále bavíme jen o přátelském zápase. Teoreticky by se dalo přehlédnout i na to, že Spartě chybělo množství klíčových hráčů. Všechno jsou to však maličkosti, které nemusí být samy o sobě důležité. Pokud je jich však moc, je těžké je ignorovat.

Výsledky slovenské a české ligy v Evropě

Ani vzájemné zápasy však nemusí o všem rozhodovat. V tomto případě se jedná o velmi malé množství zápasů, kde se může stát mnoho překvapení. Ani v tomto směru však Slovensko nedominuje. Naposledy se ve skupině evropské soutěže setkaly slovenský a český klub ještě v sezóně 2013/2014, kdy se proti sobě ve skupině Evropské ligy postavily Slovan a Sparta. Slovan prohrál vysoko oba vzájemné zápasy a ze skupiny nepostoupil. To sice ani Sparta, ale ta bojovala o postup do posledního zápasu a alespoň nějaký bod získala.

Nejpodstatnější skutečností je ale i samotný pohled na celou věc. V uplynulé sezóně se vůbec poprvé dostaly do skupin evropské soutěže dva slovenské týmy. To je samozřejmě fantastické a je jasné, že to byla potěšující okolnost. Ale zatímco na Slovensku se jednalo o obrovský úspěch, v česku je toto poměrně běžný úkaz. Dalo by se dokonce říci, že v případě, že by Česko mělo ve skupinách pouze dva zástupce, je sezóna považována za slabší. Ačkoliv je výsledek na EURU pro Slováky potěšující, a to klasické škádlení s Čechy v tomto případě vyhráli, je třeba se podívat i na to, kde se která liga nachází.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz