Hlavní obsah
Sport

Rozdíl několika tříd. Slavia padla s Lyonem v Lize Mistryň 0:9

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Zatímco muži mají reprezentační pauzu, v ženském fotbale se rozjela skupinová fáze Ligy mistryň. V ní v Česku dominantní Slavia Praha přivítala v Edenu Olympique Lyon.

Článek

Očekával se tvrdý zápas pro Slavii s týmem, který Ligu mistryň vyhrál už osmkrát a je považován za jeden z nejlepších ženských týmů vůbec. To, co Slavie zažila, byl však debakl několika tříd.

Rychlá sprcha a francouzský gólostroj

Nalijme si čistého vína. Zatímco doma v České republice je Slavia naprosto dominantní, ještě neztratila ani bod a jasně vede tabulku, ve srovnání se světovým ženským fotbalem stále hrajeme druhé, možná až třetí housle. Když tedy skupinový los Ligy mistryň přiřadil Slavii jako jednoho ze soupeřů právě Lyon, bylo jasné, že sešívané holky mohou přinejlepším překvapit. Slavia sice nejsou žádná ořezávátka, ale v Lyonu hraje spousta nejen francouzských reprezentantek a úroveň tamního fotbalu je zcela někde jinde. Očekávání velká tedy nebyla, ale takový debakl fanoušci jistě nečekali.

První gól Lyonu přišel už ve 3. minutě a z prakticky prvního překročení hostů přes půlicí čáru. A pak se rozjel francouzský gólostroj. Po gólech ve 14., 17., 21. a 24. minutě byla Slavia na kolenou. Už od třetího gólu byla na hráčkách sešívaných vidět odevzdanost. Při útoku Lyonu některé z nich vyloženě vyklusávaly a Lukášová v bráně by od pohledu raději utekla někam do bezpečí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Slavia - Lyon (ženy)

Nutno podotknout, že drtivý úspěch Lyonu byl zcela zasloužený. Francouzky skvěle kombinovaly a v podstatě k ničemu slávistky nepustily. Rozdíl byl vidět zejména v napadání. Zatímco se sešívané dostávaly přes polovinu maximálně díky nákopům a byly pod tlakem už od hranice vlastního vápna, nebyl pro francouzský celek problém projít na dvě, tři přihrávky až na hranici vápna Slavie. Sešívané pak trápila nepřesnost. Pokaždé, co se dostaly holky pod tlak, míč zakoply a zdálo se, že se soupeřek až bojí. Rozdíl ve výkonnosti byl obrovský a i když slávistky bránily, šlo se do šaten za stavu 0:6 po dalším gólu Lyonu ve 45. minutě.

Ve druhém poločase už to bylo lepší. Ale pořád to bylo málo

Do druhého poločasu vstoupila Slavia mnohem aktivněji. Dokonce si v prvních minutách vytvořila i několik šancí a obecně hrály sešívané mnohem lepší fotbal. Bohužel k žádnému obratu nedošlo a nedošlo ani ke vstřelení gólu. A to je docela škoda – holky by si za výkon z druhého poločasu branku zasloužily, stejně jako diváci. U těch bych se pak na chvilku pozastavil. Na to, že bylo úterý, 21:00 večer a jednalo se o ženský fotbal, sešlo se jich na stadionu docela dost, konkrétně 2 728. A dokonce je bylo slyšet až do konce zápasu, a to i přes velmi nepříznivý průběh.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Slavia Lyon ženy 3

Ve druhém poločase jsme už takové kanonády svědky nebyli, ale Lyon si vysloužil penaltu a další dva góly vsítil z docela hezkých akcí. Nutno podotknout, že hodně branek měla na svědomí záloha Slavie. Slávistky se nevracely a nechávaly vše jen na obraně. Nebylo tedy ničím neobvyklým, že hráčky Lyou byly mnohdy ve vápně v přesile. A tak by to rozhodně být nemělo. Závěrečný hvizd přišel tedy za stavu 0:9.

Ženský fotbal – obrovské rozdíly

V ženském fotbale obecně panují mnohem větší kvalitativní rozdíly, než v tom mužském. Byli jsme svědky toho, jak naprosto dominantní tým naší ligy, pro kterého jsou ligové zápasy výzvou pouze při hře se Spartou a snad Slováckem, narazil na drtivou sílu. I kdybyste postavili mužský tým Slavie nebo jakýkoliv jiný z TOP 6 naší ligy třeba proti Barceloně, dost pravděpodobně to takovým debaklem nedopadne. Ženský fotbal byl dlouho upozaďován a do většího zájmu se dostává až v posledních několika málo letech – a kdo do něj pumpuje peníze, ten vyhrává.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Slavia ženy

Ženský fotbal se zcela jistě stále nemůže srovnávat rychlostí ani technikou s tím mužským. Dominantní Lyon by hodně pravděpodobně drtivě padl i s týmem z naší druhé, možná i třetí ligy mužů. Ale takové srovnání není pochopitelně fér. Na ženský fotbal se ale hezky dívá. Holky hrají často tvrději než chlapi, ale pořád nevidíte žádné velké válení se, simulování a přehrávání. To, co svého času předváděl za divadlo takový Neymar, by bylo v ženském fotbale absolutně k smíchu. Holky jsou docela drsňačky a na hřišti nechávají vše. Dejte i vy šanci ženskému fotbalu – může vás hodně překvapit.

Plusy a minusy

Zakončení a shrnutí hlavních lákadel a odpuzovadel bude pro mě dnes docela jednoduché: minusem byl samozřejmě počet obdržených gólů. Stejně tak obranný výkon Slavie v klíčových chvilkách. Rozhodčí taky mohla některé situace zvládnout lépe – zdálo se mi, že dost hraničních zákroků nechává být.

Plusem byli jednoznačně diváci, kteří Slavii fandili po celý čas a kterých se na poměry českého ženského fotbalu sešlo opravdu hodně. Hezká byla i snaha slávistek, které i přes občasnou odevzdanost odvedly dobrý výkon. A plusem pro všechny byla jistě návštěva jednoho z nejlepších ženských fotbalových týmů na světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Olympique Lyon
Liga mistryň UEFA

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz