Hlavní obsah
Sport

Rozhodčí o víkendu zabíjeli fotbal. Nevyhnuli se velké kritice, některá rozhodnutí jsou šílená

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl / Stenzelová

Poslední ligové kolo před reprezentační pauzou bylo hodně výživné z pohledu kontroverzí okolo rozhodnutí sudích. Některé z nich se snažila komise rozhodčích vysvětlit, jiné označila za špatné. Tohle se tedy opravdu nepovedlo.

Článek

Běžně se navíc KR vyjadřuje pouze ke čtyřem situacím, které jsou vybrány médii. Nyní se díky dalším chybám vyslovila k více rozhodnutím. A to ještě některé další zůstaly opomenuty, zřejmě jako správně posouzené. Fanoušci na sociálních sítích ovšem hlasitě dávají najevo svou nevoli.

Měl být faul na Provoda červený?

Začneme u zápasu Slavie s Pardubicemi. V něm už v 10. minutě hlavní rozhodčí Pavel Orel nejdříve udělil žlutou kartu Davidu Šimkovi za faul na unikajícího Tomáše Chorého. Celá situace ovšem nakonec byla po zásahu VAR přehodnocena kvůli poměrně těsnému ofsajdu. S tímto rozhodnutím jsme v míru. Zároveň ovšem měl Šimek dostat na hrací ploše kartu červenou, protože by jinak Chorý běžel sám na bránu. Vzhledem ke zmiňovanému ofsajdu je ovšem tato chyba bezpředmětná.

Za mě daleko významnější situace se odehrála v 77. minutě. Pardubický Louis Lurvink nevybíravě sestřelil Lukáše Provoda a obdržel za to pouze žlutou kartu. Podle výkladu pravidel se ovšem nejednalo o surovou hru a obdržel proto pouze mírnější trest. Za mě to ovšem jednoznačně byl nebezpečný, zdraví ohrožující zákrok, a prostě bych za tohle chtěl vidět červenou. Některá jiná vyloučení  v porovnání s tímto vypadají směšně.

A jsme tu opět u nějakého citu pro hru a posuzování na základě „zdravého rozumu“. Ne jen přesně podle tabulek. Lurvink šel do skluzu zezadu a opravdu nevybíravě. Pomohlo mu v podstatě jen to, že Provod trochu zvedl nohu. Za mě by ovšem tohle nemělo být argumentem k tomu, aby hráč nebyl vyloučen.

Stejný rozhodčí potom udělil Prebslovi původně jen žlutou kartu za faul, při němž došlo ke zmaření zjevné brankové možnosti. VAR ho nakonec opravil, ale tohle by měl jednoznačně posuzovat sám. Rozhodně tak Orel předvedl za mě špatný výkon a neměl by být minimálně v dalším kole stavěn.

Kliment mohl být vyloučen

Posuneme se k zápasu Sigma Olomouc – Baník Ostrava. V něm rozhodčí chybně neudělili žlutou kartu Klimentovi za bezohledné kopnutí. V zápase měl přitom ještě další ostřejší zákrok a klidně tak mohl být i vyloučen. Ostatně stížnosti na tuto skutečnost po zápase psali sami fanoušci. Jednalo se přitom o jediného (dvougólového) střelce Olomouce v zápase, takže by mohl tento zápas dopadnout zcela jinak.

Asi „nejšílenější“ věci na prvoligové scéně se odehrály v Liberci při střetu Slovanu s Plzní. V něm nejdříve ve 12. minutě rozhodčí chybně nenařídil pokutový kop pro Liberec za ruku Cadua. Toto rozhodnutí samozřejmě zcela zásadně ovlivnila celý zápas. Ruka přitom byla značně od těla. Hlavní sudí i VAR zřejmě reagovali na malý dotek, který ovšem nezměnil směr míče.

Stáhnout trenýrky? Nevadí!

Ve stejném zápase měl potom v 87. minutě dostat červenou kartu Kayondo, který skočil po unikajícím Jirkovi a málem mu stáhnul trenýrky. Rozhodnutí by asi vypadalo jinak, kdyby v tu chvíli plzeňský hráč spadl. Takhle to prostě nikdo moc neřešil. Byla ponechána směšná výhoda, která k ničemu nevedla. Případně měl situaci řešit VAR a sudího opravit.

Palec nahoru si zaslouží klub z Plzně, který fotku z tohoto zákroku využil pro reklamu na prodej svých dresů. Za tohle opravdu velký potlesk.

Bohužel díky podobným momentům jen přispíváme k tomu, že hráči budou více simulovat. Budou to totiž dělat pro tým. Ve chvíli kdy uvidí, že takovýto moment není potrestán červenou kartou a standardkou, proč by se měli snažit nespadnout? Jasně, Jirka teoreticky mohl dál gól a vlastně si to zaslouží trochu i pochvalu. Někdo jiný ovšem naopak může říct, že to od něj bylo fotbalově hloupé.

Brutální faul v druhé lize ve stylu karate pouze za žlutou

A chybovalo se i v druhé lize. V utkání FC Vysočina Jihlava – FK Viktoria Žižkov padl regulérní gól hostů, který ovšem rozhodčí neuznali. Míč sice odhlavičkoval domácí hráč, ale stál přitom až u zadní sítě. Z fyzického hlediska tak prakticky nebylo možné, aby ho odhlavičkoval ještě před čárou.

Další faul byl k vidění v zápase Sparty B s Táborskem. Za karate kop jednoznačně ohrožující zdraví padla od rozhodčího Marka Radiny pouze žlutá karta. Rozhodčí přitom byl hned u zákroku a vše dobře viděl. Ostatně jeho přihlížení je patrné i na videu. Komise moment ani neřešila. Tohle už je u mě na hranici šílenosti. Naprosto nepochopitelné.

Vzkaz předsedovi disciplinární komise

Abychom skončili v trochu pozitivním duchu. Velice zajímavým počinem se prezentovala Tribuna Sever, která vytasila choreo reagující na nesmyslnou pokutu za pyro. Zároveň se jednalo o rýpanec za jeden ze slabších výroků předsedy DK LFA, kterými zatím nový šéf této komise rozhodně nešetří. Moc fanoušků si zatím fakt neudělal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz