Hlavní obsah
Sport

Schick znovu jedničkou? Šanci mu přináší AFCON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 / Tadeáš Bednarz

Patrik Schick se na konci října po osmi měsících vrátil do zápasu. Ve dvou duelech odehrál dohromady 30 minut. Následně kvůli dalšímu zranění chyběl měsíc. Na druhý pokus už snad pro něj sezona skutečně začala.

Článek

Zaujal hned v prvních minutách po návratu. V zápase Evropské ligy proti švédskému Häckenu svou trefou na 0:2 prokázal, že ani po dlouhém zranění o střelecký instinkt nepřišel. V nedělním šlágru Bundesligy proti Dortmundu po pár sekundách na hřišti naservíroval Victoru Bonifacovi míč přímo před odkrytou bránu a zařídil tak bod pro svůj tým i stále trvající neporazitelnost v této sezoně.

Oba snajpři na hrotu od začátku?

Trenér Xabi Alonso po zápase proti Dortmundu uvedl, že je ve hře i varianta s oběma top útočníky na hřišti od začátku zápasu a nejen v jeho posledních minutách. Větší porce minut pro bývalého hráče Lipska, AS Řím či Sampdorie Janov se rozhodně očekává na začátku jarní části Bundesligy. Boniface totiž odletí reprezentovat Nigérii na Africký pohár národů, čímž se pro Patrika Schicka uvolní místo na hřišti. V té době už by mohl být v prvotřídní kondici a bude tak mít možnost získat zpět svou během zranění ztracenou pozici útočníka číslo jedna. Naprosto klíčové samozřejmě je zůstat zdravý.

„Společně s Victorem Bonifacem byli pro soupeře ohromně nebezpeční. Skvěle si vyhověli. Je to pro nás do budoucna velice povzbudivé. Nemám žádný problém se změnou systému. Vždy totiž budu nasazovat ty nejlepší hráče. Doteď jsme hráli na jednoho hrotového útočníka, ale to se může změnit,“ řekl po zápase proti Dortmundu Xabi Alonso.

AFCON začne ve stejný den jako jarní část Bundesligy 13. ledna. Jeho finále je v plánu na 11. února. Nigérie bude ve skupině s Rovníkovou Guineou, domácím Pobřežím slonoviny a Guineou-Bissau velkým kandidátem na postup i spolufavoritem celého šampionátu. Předpoklad tak je, že by se spoluhráč Patrika Schicka na turnaji měl zdržet až do závěrečných bojů a svému týmu chybět až v pěti zápasech. Toho by mohl využít i Adam Hložek, jehož vyhlídky na větší vytížení se ale jeví méně optimisticky než u Schicka.

Hložek a Kovář hráči pro budoucnost?

Nejmladší Čech v Leverkusenu v probíhající sezoně Bundesligy doposud odehrál 60 minut s bilancí jedné branky. Větší prostor dostává aspoň v pohárových zápasech. V DFB Pokalu si ve dvou zápasech proti klubům z nižších soutěží připsal tři branky a dvě asistence. Vzhledem k tomu, že je Leverkusen stále ve hře ve třech soutěžích a blížící se absenci Boniface by Hložan měl zůstat trpělivý. I z pozice náhradníka musí být velkým lákadlem pokusit se po 11 titulech sesadit Bayern Mnichov. Leverkusen ukazuje, že fotbalově na to v letošní sezoně má. Otázkou je jak unese narůstající tlak, kterému bude čelit, pokud mnichovskému celku bude i nadále vyrovnaným soupeřem.

Pokud se jednadvacetiletý ofenzivní univerzál považovaný za jeden z největších českých talentů poslední doby nedostane více do hry ani v jarní části ligy, připadalo by od příští sezony v úvahu hostování. Možností by se jistě našlo dostatek. Hráčem ze špičkového německého klubu by celky ze spodku až středu Bundesligy, případně jiné top ligy, rozhodně nepohrdly. Pouze v pohárech se do hry dostává i gólman Matěj Kovář. Toho v Bundeslize do brány nepouští čtyřiatřicetiletý Lukáš Hradecký. Bývalý hráč Manchesteru United a Sparty má ale potenciál stát se v budoucnu jedničkou Leverkusenu. Aktuální jednička už je v pokročilé fázi kariéry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz